Çukurova'da mısır fiyatı bekleniyor

Çukurova ' da mısır fiyatı bekleniyor
06 Ağustos 2013 Salı 17:26

ADANA - Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, Orta Anadolu ' da yemlik kalitesinde buğday üretimi yapıldığı için mısır alım fiyatının Ramazan Bayramı ' ndan sonra mutlaka açıklanması gerektiğini bildirdi.

Çalışkan, düzenlediği basın toplantısında, Ramazan Bayramı ' ndan sonra birinci ürün mısır hasadının başlayacağını, ardından soya ve ayçiçeği gibi ürünlerin hasadının yapılacağını söyledi.

Çukurova ' da pamuğun ardından en çok ekilen ürünün mısır olduğunu ve Türkiye üretiminin üçte birinin bu yöreden karşılandığını belirten Çalışkan, rekoltenin 1,5 millyon tonun üzerine çıktığını ifade etti.

Çalışkan, geçen yıl mısırın alım fiyatının ton bazında 550- 575 lira arasında başladığını ve bu rakamın bir ara 700 liraya kadar çıktığını anımsatarak, 'Türkiye ' de 2008 ' lerde mısır üretimi 4 milyon 300 bin tonlarda iken bu rakam geçen yıl 4 milyon 600 bin tona kadar çıktı. Bu yıl ki mısır rekoltesinin de geçen yıla oranla daha fazla olması bekleniyor' dedi.

Bu yıl ki tahmini mısır üretiminin Türkiye genelinde 5 millyon ton civarında olduğunu dile getiren Çalışkan, şöyle konuştu:

'Bu rakam normalde Türkiye ' de tüketilebilek bir oran. Çünkü ülkemizde bu ürün yem sanayisi açısından önemli. Ayrıca nişasta ve glikoz üretiminde de kullanılıyor. Ancak bu yıl Orta Anadolu ' da yemlik kalitesindeki bir miktar buğday yem sanayisinde mısıra alternatif olarak görülüyor. Bu durumun mısır fiyatında baskı oluşturması ihtimali olduğu için telaşla fiyat düşüşü olmadan hükümetin mısır alım fiyatını biran önce açıklamasını istiyoruz. Kiloda üretim maliyeti kiralık tarla bazında 55 kuruş olan mısırın alım fiyatının 64 kuruş olarak açıklanması üreticinin gönlünden geçiyor. Fiyat bayramdan hemen sonra açıklanmazsa bu durum mısır fiyatında suni düşüşe ve dolayısıyla üreticinin zararına yol açacak.'

Soya ve ayçiçeği fiyatlarında düşme beklentisi olduğunu da dile getiren Çalışkan, Türkiye ' nin ham yağa ciddi miktarlarda ödeme yaptığını ve ham yağın en çok ihracat yapılan kalemlerden birini oluşturduğun anlattı.

Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Bilgiç de, Çukurova ' nın soya üretiminde en önemli yörelerden biri olduğunu söyledi.

Yörede üretilen soyanın kalitesinin yüksek olduğuna işaret eden Bilgiç, şunları kaydetti:

'O bakımdan yörede soyanın teşvik edilmesi gerekir. Soyaya primi artırarak bölgede üretiminin artırılması yoluna gidilmeli. Alım fiyatı o kadar önemli değil. Dünya fiyatları ile birlikte düşebilir de artabilir de. Çiftçi zarar etmezse bu ürüne yönelir. Hükmetin bu konuda çalışma içinde olmasını bekliyoruz. Adana Ticaret Borsası ile ilgili soya ve mısırla ilgili rapor hazırlayıp yetkililere göndereceğiz. Yüzde 95 dışarıya bağımlı olduğumuz bu ürünün bölgenin olmazsa olmazı haline gelmesi gerekir.'
 

Benzer Konular