Kars'tan günde 2 bin hayvan sevk ediliyor

Karstan günde 2 bin hayvan sevk ediliyor

03 Eylül 2013 Salı 14:01
Türkiye ' nin önemli hayvancılık merkezlerinden Kars ' tan Kurban bayramının yaklaşması dolayısıyla 80 kente günlük ortalama 2 bin büyük ve küçükbaş hayvan sevkiyatı yapılıyor.

KARS - Türkiye ' nin önemli hayvancılık merkezlerinden Kars ' tan Kurban bayramının yaklaşması dolayısıyla 80 kente günlük ortalama 2 bin büyük ve küçükbaş hayvan sevkiyatı yapılıyor.

Hayvan varlığı bakımından ülkenin ilk 5 kenti arasında yer alan Kars ' a gelen besiciler, fiyatı ortalama 2 bin-6 bin TL arasında değişen hayvanları tırlara yükleyerek özellikle batı illerine götürüyor.

Gıda, Tarım ve Havyancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün, Kurban bayramına yaklaşılması dolayısıyla kentteki hayvan pazarlarında hareketlilik yaşanmaya başladığını söyledi.

Kars ' ta 600 bine varan hayvan sayısına sahip olduklarına dikkati çeken Düzgün, bölgede meraya dayalı hayvancılığın yoğun olarak yapıldığına değinerek, 'İlimizdeki besicilerimiz nisan ayından itibaren hayvanlarını meralara çıkarırlar ve eylül ayının ortalarına doğru da yetişmiş hayvanlarını köylerine getirirler. Besicilerimiz daha sonra hayvanlarını kurbanlık olarak satılması için görücüye çıkarırlar' dedi.

Düzgün, kurbanlıkları almak için 80 kentten alıcının Kars ' a geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

'Damazlık ve külltür ırkı olarak da ülkemizin çoğu iline sevk gerçekleştiriyoruz. Bizim 1 yılda 80 kente sevk ettiğimiz hayvan sayısı 56 ilin hayvan varlığından daha fazladır. Bugün itibarıyla 65 bin büyükbaş hayvan 80 ilimize sevk edilmiş durumda. Bu rakamın yıl sonuna kadar 170-180 bini bulacağına inanıyoruz. Bu yıl mevsim çok iyi geçtiği için hayvan kaybı az yaşanmış ve satışa sunulacak hayvan varlığımız da iyi durumdadır. Kurban bayramı vaktinin yaklaşması dolayısıyla hareketli günler yaşıyoruz. Günde 2 binlere varacak şekilde hayvan sevki yapıyoruz. Trakya illerine kontrollü geçiş yapılıyor.'

Düzgün, yetiştiricilerin beklememesi ve mağdur olmaması için gerekli tedbirleri aldıklarını ifade ederek, kontrol, belge çıkarım ve belgenin tazmininde 6 veteriner hekimin görev yaptığını ifade etti.

Kurbanlık fiyatlarının hayvanın kilosuna, yaşına ve cinsiyetine göre değiştiğini anlatan Düzgün, 'Şu anki fiyatlarımız 2 bin ile 6 bin TL arasında değişiyor' diye konuştu.
 
Ynt: Kars'tan günde 2 bin hayvan sevk ediliyor

bu sene elimizde kalmaz inşallah kurbanlıklar. haddinden fazla bu sene kurbanlıklar. kurban kesen kişi sayısıda giderrek düşmekte ALLAH sonumuzu hayır getire
 

Benzer Konular