Çilek yüz güldürdü...

07 Ekim 2013 - 14:49

Deneme amaçlı ekildi hasat yüz güldürdü
MERSİN’in Silifke İlçesi’nde kış sezonunun ilk çilek hasadı yapıldı.

İlçe merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki yayla köyü olan Keşlitürkmenli Köyü’nde Yusuf Topçu tarafından deneme amacıyla ekilen çilekten verim alındı. Ovada ekimi yapılan çileklerde örtü altında hasat kasım ayında, açık alanda ise mart ayında başlayıp, haziran ayında sona ererken, yaylada mayıs ayında başlayan hasat aralık ayına kadar devam edecek. Hasat edilen çilek ise kilosu 2,5 liradan Adana’dan gelen bir tüccar tarafından alınırken, gelen talebe göre Türkiye’nin değişik illerine gönderiliyor.

Üretici ve aynı zamanda komisyoncu Yusuf Topçu, yazın havaların serin olduğu Keşlitürkmenli Köyü’nde mevsiminin sona ermesinin ardından çilek üretebileceklerini düşünerek deneme amaçlı ektiklerini ve olumlu sonuç aldıklarını söyledi. Ürettikleri çilekleri 2,5 lira sabit fiyatla Adana’ya gönderdiklerini ifade eden Topçu, gönderilen çileklerin ise yurt içinde çeşitli market ve manavlarda kilosu 5 ila 7 liradan satıldığını anlattı. Yayla köylerinde çilek üretiminin arttırılabileceğini vurgulayan Topçu, 'Ancak tek sorun sulama suyu sorunudur. Su az geldiği için bir dönümden 7-8 ton çilek beklerken, 4 ton civarında ürün hasat edebiliyoruz. Ancak Aksıfat Barajı yapılır ve bu yörenin su sorunu çözülürse hem kalite, hem rekolte, hem de üretim alanı artar. Böylelikle de yılın 12 ayı Silifke’de çilek üretimi yapılabilir' dedi.


Öte yandan Silifke Ziraat Odası’ndan alınan bilgiye göre ilçede 15 bin dönüm araziden 60 bin ton çilek hasadının beklendiğini, bunun 20 bin tonunun Rusya başta olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç edileceğini, kalan kısmının ise iç piyasada tüketileceği bildirildi.
 

Benzer Konular