ZEYTIN ERDEKTE MASAYA YATIRILDI...

Bölgemizin ve Türkiye ' nin önde gelen zeytin üretim merkezlerinden biri olan Erdek ' de zeytinciliğin sorunları geniş katılımlı bir toplantıyla masaya yatırıldı.

Erdek Zeytin Tarım Kooperatifi tarafından organize edilen toplantıda zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin sıkıntıları, sektörün nasıl daha verimli olabileceği konusunda görüşlere yer verildi.

Bölgemizin ve Türkiye ' nin önde gelen zeytin üretim merkezlerinden biri olan Erdek ' de zeytinciliğin sorunları geniş katılımlı bir toplantıyla masaya yatırıldı. Erdek Zeytin Tarım Kooperatifi tarafından organize edilen toplantıda zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin sıkıntıları, sektörün nasıl daha verimli olabileceği konusunda görüşlere yer verildi.
Toplantıya üreticilerin yanı sıra Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, Erdek Kaymakamı Cemil Aksak ve Hacettepe Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Mücahit Taha Özkaya konuşmacı olarak katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Erdek Zeytin Tarım Kooperatifi Başkanı Recep Eren, bu tür organizasyonlarla üreticilerin eğitimine önem verdiklerini belirterek, yeni tesislerin de tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.
Daha sonra söz alan Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu zeytincinin kaderi ile baş başa bırakıldığını söyledi. Son günlerde zeytinyağının gündeme gelmesiyle zeytinin gölgede kaldığını dile getiren Taviloğlu 'Sizler bu sektörde varolabilmek için kendi kaderinizi kendiniz tayin etmek ve mevcut imkan ve müesseslerinizi en iyi şekilde değerlendirerek ayakta tutmak zorundasınız. Zeytinlikten kooperatife, birliğe kadar bu çarkı en iyi ve verimli şekilde çevirebildiğimiz takdirde ayakta kalacağımıza ve üretimimiz sürdürebileceğimize inanıyorum. Ancak bilmeliyiz ki, bu işin tılsımı ' biz ne yapabiliriz ' sorusunun cevabını iyi bilmek ve onu değerlendirmektir. Bu iş de şüphesiz bahçemizi zeytin ağacından başlar.' dedi.
Toplantıya konuşmacı olarak katılan Hacettepe Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Mücahit Taha Özkaya ise dünyada talebin zeytinyağı konusunda olduğunu söyledi. Türkiye ' de zeytinin sofralık katık olarak görüldüğünü ancak diğer ülkelerde garnitür olarak değerlendirildiğini ifade eden Özkaya, dünyada sofralık zeytin üretiminde Türkiye ' nin İspanya ' nın ardından ikinci sırada geldiğini dile getirdi. Türkiye ' de 1 milyon 700 bin ton zeytin üretildiğine işaret eden Mücahit Taha Özkaya 'Ancak verim oranına baktığımızda çok düşük çıkıyor. Çünkü eksiklerimiz var. 2006 yılında zeytincilikle ilgili komisyon kuruldu. Hem o komisyonda, hem de 2008 yılındaki komisyonda yer aldım. Üreticiler sorunlarını anlatamıyor. Sadece devletin ne zaman destek vereceğini soruyor. Fidan dikiyoruz, ancak bunu doğru yapabiliyor muyuz? Fidan aşamasından, nasada kadar birçok sorunla karşılaşıyoruz. Ama ne kadarını irdeliyoruz. Zeytin ağacı taşınabilir, dayanaklı bir bitkidir. O yüzden ekim yapacağımız alan daha çok önemli. Mevcut bahçemizde bir düzene sokup birbirlerine yakınlıklarını ayırmamız lazım. İlaçlama, gübre ve sudan faydalanması açısından bu düzen çok önemlidir. İspanya ' da zeytin bahçesi düzen içinde ve makineli tarım yapılıyor. Ülkemizde ise hala pulluklarla düzenleme yapılıyor. Bu da ağaca zarar veriyor. Gövdeye yakın işlemek yerine, mümkün olduğu kadarıyla gövdeyi toprakla doldurup gövdeye zarar vermeden işlemek gerekir.' diye konuştu.
 

Benzer Konular