Tarıma değer katanlar ödüllendirildi

Tarıma değer katanlar ödüllendirildi
31 Ekim 2013 Perşembe 21:59
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, 'Tarım ve hayvancılığın önemini anladık ama bu sektörden hakkıyla para kazanmayı beceremedik' dedi.

ISPARTA -Budak, Isparta Ticaret Borsasınca bir otelde düzenlenen Tarım Ekonomisine Değer Katanlar Ödül Töreni ' nde yaptığı konuşmada, bu yıl 9 ' uncusu düzenlenen Göller Bölgesi Tarım ve Hayvancılık Fuarı ' nın Antalya, Burdur ve Isparta için çok önemli hale geldiğini söyledi.

Antalya, Burdur ve Isparta ' nın birlikte düşünülmesi gerektiğini belirten Budak, artık sınırların kalktığını, bir ilde üretilen bir ürününün diğer ile katkısının olduğunu kaydetti. Isparta ' yı zenginleştirecek en önemli sektörün tarım olduğunu belirten Budak, bu toprağın cevheri, madeni ve petrolünün tarım olduğunu vurguladı.

Isparta ' nın Türkiye elma üretiminin beşte birini, dünya gül yağı üretiminin ise yarısından fazlasını karşıladığına dikkati çeken Budak, bu ürünlerin çok daha iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Tarımın emek yoğun bir sektör olduğunu belirten Budak, Türkiye ' de sarfedilen emeğin karşılığının alınamadığını, Konya büyüklüğündeki Hollanda ' nın sadece tarım ve hayvancılık ürünü ihracatından 50 milyar dolar gelir elde ettiğini kaydetti.

Türkiye ' nin tarımdaki kazancının 12 milyar dolar olduğunu vurgulayan Budak, şöyle konuştu:

'Biz çok çalışıyoruz ama az kazanıyoruz. Burada bir yanlışlık var. Tarımın eskisi gibi bir geçim kaynağı değil, en büyük kazanç kapısıdır. İnsanlar petrolsüz yaşayabilir ama gıdasız yaşama olanağı yok. Gıda sektörü artık dünyanın en önemli stratejik sektörü durumunda. Tarım ve hayvancılığın önemini anladık ama bu sektörden hakkıyla para kazanmayı beceremedik. Bir cevherin üzerinde oturuyoruz ama farkında değiliz. Parayı başkasına kazandırmışız. Bu işi hızla tersine çevirmemiz gerekmektedir.'

Budak, tarımdan elde edilen gelirin arttırılması için tarımın bilimsel araştırmalarla desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Isparta Valisi Vahdettin Özkan, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ve Budak, Isparta ' da tarım sektöründe en fazla işlem hacmi gerçekleştiren ve ihracat yapan 30 firma temsilcisine ödüllerini verdi.
 

Benzer Konular