Dikkat! Havalar güzel demeyin...


Sonbahar aylarında mevsim normallerinin altında yağış görülmesi ve sıcaklık artışı kuraklık kaygısına neden oldu. İTÜ Meteoroloji Bölümü ' nden Prof.Dr.Orhan Şen, kuraklık belirtilerinin had safhaya ulaştığına dikkat çekerek , 'Kuraklığın bir yıldır belirtileri vardı ama şu anda had safhaya ulaştı. 2012 ' de Ekim ayında 62 kilogram yağış düşerken, bu oranda bu yıl yüzde 15 ' lik bir düşüş söz konusu.' dedi.

Ülkemiz ve çevresinde Aralık ayına sayılı günler kala mevsim normallerinin altında yağış görülmesi ve sıcaklık artışı kuraklık kaygısına neden oldu. Ağustos ayında yüzde 64 olan barajlardaki doluluk oranının Kasım ayında yüzde 39 ' a düşmesi de kaygının en büyük nedeni oldu. Neredeyse tüm yurtta sıcaklığın mevsim normallerine göre yüksek seyretmesini ve yağışların görülmemesini değerlendiren İTÜ Meteoroloji Bölümü ' nden Prof.Dr.Orhan Şen, kuraklık belirtilerinin had safhaya ulaştığına dikkat çekerek şunları söyledi: 'Havalar güzel diyoruz ama mevsime göre kötü havalar bunlar. Çünkü yağış yok. Yağış olmayınca tarımsal kuraklık ve arkasından da içme suyu problemleri baş gösterecek. Kuraklığın bir yıldır belirtileri vardı ama şu anda had safhaya ulaştı. Eylül, Ekim ve Kasım aylarında İstanbul ' da 3 ayda metrekareye toplam 180 kilogram yağış yağması gerekirdi. Ama oldukça büyük bir düşüş var. Sadece 2012 ' de Ekim ayında metrekareye 62 kilogram yağış düşerken, şu anda bu oranda yüzde 15 ' lik bir azalış söz konusu. Marmara bölgesinin genelinde de durum aynı. Bu kuraklığın nedeni ise , Kuzey Atlantik Okyanusu üzerinde yüzey sıcaklıklarının artması. Bu yüzey sıcaklıkları küresel iklim değişikliğinden dolayı yaşanıyor. Azor Adalarının üzerindeki yüksek basınç kuvvetlenince, bize yağışı getiren İzlanda alçak basıncı bu bölgeye giremez oldu. Dolayısıyla yağışlar da azaldı.'

SON 5 YILDAKİ EN DÜŞÜK DOLULUK


Diğer yandan İSKİ ' nin verilerine göre, İstanbul ' da barajlardaki doluluk oranlarında yıllara göre yaşanan düşüş de oldukça dikkat çekiyor. 2009 yılında yüzde 87 olan barajlardaki doluluk oranı, 2010 ' da yüzde 71 , 2011 ' de yüzde 56, 2012 ' de yüzde 46 ve 2013 yılında yüzde 39 ' a kadar düştü. Bugünün tarihi baz alınarak da 2013 yılında 10 aylık verilere göre, 412 milyon metreküpe inen yağış miktarı da son 6 yıldaki en düşük miktar olarak kayıtlara geçti.
 
Ynt: Dikkat! Havalar güzel demeyin...

Bu Güz Baya Sıkıntılı Ekinlerin Çimlenip Çıkması Açısından...
Yağmur Zaten Göstermiyor, Oldugu Günlerde Biraz Atıp Geçiyor...

Ekinlerin Hepsini Güzletmek Zorunda Kaldık, Suladık...

Baharın Yağsa Güzel Olur... Hayırlısı...
 
Ynt: Dikkat! Havalar güzel demeyin...

Hemen içinizi karartmayın yaw bir doyumlu yağmur yağsın hemen toparlar ortalık.Bizim de tarlaların yarısı yağmurdan önce ekildi çıktı,yarısı da sonra ekildi tek tük bitiyo.Önce çıkanlarda çok sıkıntı yok şimdilik,gece çok soğuk oluyo Allah ' tan çiğ de var gündüz zaten ortalık ısınana kadar akşam oluyo.Ama tabi yağmur acil ihtiyaç önümüzdeki hafta birkaç gün gözüküyor inşallah yağar.
 
Ynt: Dikkat! Havalar güzel demeyin...

Yağışlar geç kaldı , bazı yerlerde tav tam nemli değildi ekimde , kesekli yerlerde çıkamadı , dün güzel bir yağış aldık , ama mutlaka çıkmada bir eksiklik olacak bu tür yerlerde diye düşünüyorum , mutlaka çimlenip sonra kuruda kalan tohumlar olmuştur.
Diğer yandan içme suyu ve sulama suyu barajlarındada bu mevsimden başlaması lazımdı doluluk oranları. Buda inşallah sıkıntı olmaz ileride.
 
Ynt: Dikkat! Havalar güzel demeyin...

Marmara ' ya yağış uyarısı!
21 Kasım 2013 Perşembe 10:00
Marmara ' nın batısı, Kıyı ve Güney Ege ' de ise, gece saatlerinde sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor



ANKARA – Hava sıcaklığı, Türkiye genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edecek. Marmara ' nın batısı, Kıyı ve Güney Ege ' de ise, gece saatlerinde sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, Marmara ' nın batısı, Kıyı ve Güney Ege ile sabah saatlerinde Bursa, Balıkesir, Bitlis, Şırnak ve Siirt çevreleri ile akşam saatlerinden sonra ve gece saatlerinde Batı Akdeniz, Balıkesir, Bursa, Kütahya, Afyon, Uşak ve Konya çevrelerinin sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; öğle saatlerinden itibaren Muğla çevrelerinde, akşam saatlerinden sonra ve gece saatlerinde Kıyı Ege ve Antalya çevrelerinde kuvvetli, Muğla ' nın kıyı kesimlerinde çok kuvvetli olması bekleniyor. Bu sabah ve gece saatlerinde iç ve doğu bölgelerde yer yer pus ve sis hadisesi bekleniyor.
Rüzgar ise, genellikle güneyli yönlerden, güneydoğu kesimlerde kuzey ve kuzeybatı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara ' nın güneybatısı ve Kıyı Ege ' de yer yer kuvvetli olarak esecek.

Yağışların; öğle saatlerinden itibaren Muğla çevrelerinde, akşam saatlerinden sonra ve gece saatlerinde Kıyı Ege ve Antalya çevrelerinde kuvvetli, Muğla ' nın kıyı kesimlerinde çok kuvvetli olması beklendiğinden, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı Meteoroloji, ilgililerin ve vatandaşların tedbirli ve dikkatli olmaları gerektiğini bildirdi.

Bölgelerde hava durumu

MARMARA: Parçalı yer yer çok bulutlu, bölgenin batısı ile bu sabah ve gece saatlerinde Balıkesir ve Bursa çevreleri sağanak yağışlı geçecek.
EGE: Parçalı yer yer çok bulutlu, bölgenin kıyı kesimleri, zamanla Manisa ve Denizli çevreleri ile gece saatlerinde Kütahya, Afyon ve Uşak çevrelerinin sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; öğle saatlerinden sonra Muğla çevrelerinde, akşam saatlerinden sonra ve gece saatlerinde Kıyı Egede kuvvetli, Muğla ' nın kıyı kesimlerinde yer yer çok kuvvetli olması bekleniyor.
AKDENİZ: Az bulutlu ve açık, zamanla batısının parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerinden itibaren Batı Akdeniz sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların gece saatlerinde Antalya çevrelerinde kuvvetli olacak.
İÇ ANADOLU: Az bulutlu, akşam saatlerinden itibaren batısının parçalı ve yer yer çok bulutlu, gece saatlerinde Konya çevreleri sağanak yağışlı geçecek.
BATI KARADENİZ: Parçalı ve az bulutlu geçecek.
ORTA VE DOĞU KARADENİZ: Parçalı ve az bulutlu geçecek.
DOĞU ANADOLU: Parçalı yer yer çok bulutlu, bu sabah saatlerinde Bitlis ve Şırnak çevreleri kısa süreli sağanak yağışlı geçecek.
GÜNEYDOĞU ANADOLU: Az bulutlu ve açık, doğusu parçalı ve çok bulutlu, bu sabah saatlerinde Siirt çevreleri kısa süreli sağanak yağışlı geçecek.
 

Ynt: Dikkat! Havalar güzel demeyin...

daha geçen gün tv de röportaj izledim ve konuşan kişileri büyük bir nefret ve sinirle dinledim. havalar şehirde yaşayanlara göre çok çok güzel kimse yağmur kar yağsın soğuk olsun istemiyor hep güneş olsun sıcak olsun otursunlar parklara bahçelere sefa sürsünler. ama ben nasıl ekmek yerim yağmur yağmazsa suyu nerden bulurum kuraklık olursa bu insanlar ne yapar kaygısı yok..
 
Ynt: Dikkat! Havalar güzel demeyin...

Nevşehir Merkez Bügün İtibariyle 41 Günüdr Yağmur Yağmuyor Yani 4 Ekim Sisteminden Beri. Durumlar Çok Kötü Ekilen Ekinler Kurudu Halimiz Ne Olur Bilmiyorum Sulu Alanları Bu Mevsimden Sulamaya Başladık Şu Anda 170 Dönüm Yer Suladık Toprak Taş Gibi Yemin Olsunki Çizel Bile Zor Batıyo Elimiz Kolmuz Bağlı Havaya Bakıp Duruyoruz 10 Gün 10 Gün Daha Yağmassa Bu Seneden Hiçbir Beklentim Kalmayacak.
 

Benzer Konular