ilk kez...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ' nin ortaklaşa yürüttüğü ırk ıslah çalışmaları sonucu geliştirilen Siyah Alaca Holştayn ırkı düveler ilk olarak Türkmenistan ' a ihraç edilecek.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamayda, Türkiye hayvancılığında sığır ıslahında faaliyet gösteren tek yetiştirici örgüt olan Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ile 1995 ' ten beri ortaklaşa yürütülen çalışmalar sonucunda geliştirilen Siyah Alaca Holştayn ırkı gebe düvelerin 259 başı İzmir ' den Türkmenistan ' a ihraç edileceği bildirildi.

Damızlık düvelerin 29 Kasım ' da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ' in de katılacağı törenle ihraç edileceği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Düvelerin 1990 yıllarında ortalama 3 bin 500-4 bin litre olan süt verimi, yapılan çalışmalarla 7 bin 500 litrenin üzerine çıkarıldı. Yıllar süren çalışmalarla bir öz kaynak ürünü olarak geliştirilen rekabet gücü, yüksek damızlık düveler ve boğa spermalarının, başta Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu, Balkanlar ve Afrika ülkeleri olmak üzere tüm dünyaya ihracı hedefleniyor. Diğer yandan, sütün miktarı kadar kalitesini de artırmak bilinci ile Merkez Birliği ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2011 yılında başlattığı süt analiz laboratuvar projesi ile ilk defa sütün yağ, protein, somatik hücre içeriğinin ıslahı alanında çalışmalar başlatıldı. İzmir, Ankara, Bursa, Tekirdağ ve Balıkesir illerinde açılan laboratuvarlarda bu çalışmalar devam ediyor. Bakanlık ile Merkez Birliği, ülke genelinde sığır ıslahına yönelik soykütüğü, önsoykütüğü, döl kontrolü ve süt kalitesini geliştirme projelerini yürütüyor.'

Kaynak: AA
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular