Traktörler, Tarım, Köyler, Kırsal Kalkınma vb. KİTAPLIK

02.12.2012
13,461
3,245
Bayburt

Özelde tarım-ekoloji genelde kırsal hakkında kitaplar...




Bu kitap, eylemi ve düşüncesiyle ekonomik, siyasî ve dinî önyargıları hiçe sayarak kendi inancını kabul ettirmeyi başaran Muhammed Yunus’un öyküsüdür. Yoksulluğu yenmek için çok büyük projeler ortaya atmak yeterli değildir; önemli olan ekonomik zincirin ilk küçük halkası olan 'insan'ın yardımına koşmak ve ona yeniden umut vermektir.
Dünyanın en zor ve en kötü koşullarına sahip ülkelerinden biri olan Bangladeş’te, Muhammed Yunus milyonlarca kişinin kaderini belirleyen ve tüm dünyadaki ekonomik ve siyasî sorumluların beğenisini kazanan devrimi sessizce gerçekleştirdi. Bankası Grameen, çok yoksul insanlara, hiçbir geri ödeme garantisi olmayanlara ve geleneksel kurumların tamamen reddettiği kişilere kredi vermektedir.

***************************




Tüm imkansızlıklara ve elverişsiz doğa koşullarına rağmen, bir avuç aydının önderliğinde, askerlerden din adamlarına, profesörlerden öğretmenlere, doktorlardan işadamlarına kadar, her meslekten insanın halkla omuz omuza bir dayanışma sergileyerek, ülkelerini geri kalmışlıktan kurtarmak için nasıl büyük bir uygarlık mücadelesi verdiklerini, tüm insanlığa örnek olacak bir şekilde gözler önüne sermektedir.Herkesin kendince dersler alacağı bu kitap, ülkemizin içinde bulunduğu zorunlu geçiş sürecinde, güzel yurdumuzun halk gücüyle kalkınmasına ve toplumsal dayanışma ruhuna vesile olması açısından çok önem taşımaktadır.

*************************

Ülkemize İLK giren traktörler zamanında yaşanan trajikomik parça vs. sıkıntılarını anlatan ÇOK baba-komik bi hikaye..


Aziz Nesin ' i sevsin sevmesin motoru olan herkes okusun :)



Yedek Parça

Meret dağ gibi yatıyor. İki fincan benzin dedilerdi. Gaz
tenekesiyle mazotu, yağı dayadılar. Oğlan çıktı üstüne.
Hep bindik... Traktör tırısa kalktı. Maşallahı var.
Üstüne bir eski babuç, bir baş sarmısal, bir mavi
gözboncuğu, bir de maşallah astık, deh dedik...
Akşamüzeri köye varınca dört döndük köyü, keyfine
diyecek yok.

********

Devamı gelecek..
 
Ynt: Traktörler, Tarım, Köyler, Kırsal Kalkınma vb. KİTAPLIK

Özellikle İLK kitap.. M. Yunus müslüman ve duyarlı bi müslüman.. dünyanın en yoksul ülkesi Bangledeş ' te KOBRA köyünde başlattığı MİKROKREDİ çalışmasıyla NOBEL ÖDÜLÜ aldı.. Mikrokredinin mucidi ve şimdilerde dünyanın hemen her yerinde uygulanan bi sistem...

Bi köyden bi dünyaya :)


Türkiye-Mikrofinans; http://tgmp.net/

*********************

Tarım aslında Çevre-Ekolojinin bi parçası, olaya böyle bakınca temel-basit eğlenceli bi ekoloji kitabı..




Çevre ve ekoloji konuları herkesin günlük yaşamını temelden ilgilendiriyor. Bu konularda Türkiye ' yi ele alan, özgün ve genel okur kitlesine ulaşabilecek bir kitap şimdiye kadar yazılmamıştı. Elinizdeki kitap işte bu boşluğu doldurmayı amaçlıyor. ' Öyle bilimler vardır ki, hiç olmazsa genel kuralları ve nitelikleriyle herkesin bilmesi gerekir. Bilsek de bilmesek de, istesek de istemesek de, nasıl havanın içinde yaşıyorsak, bu bilimlerin de içindeyizdir ve bu bilimlerin yasalarına, kurallarına göre yönetilip yaşamaktayızdır.Ekoloji de böyle bir bilimdir. ' ' Bir bilimcinin, halklaştırılmış bir yapıt yazması, bilimsel yazmasından çok daha zordur. Çünkü bilimi halklaştırmak için, önce o bilimi gerçekten çok iyi bilmek, sonra kendisine anlatılacak halkı çok iyi bilmek gerekir. Dr. Mine Kışlalıoğlu ' yla Dr. Fikret Berkes, uzmanı oldukları çevrebilimini ve bunu anlatacakları Türk halkını çok iyi bildikleri için, konunun dışında kalan bizim hepimizin anlayabileceğimiz ve ilgiyle okuyabileceğimiz bir yapıt vermişler. '

******************

İlgilisine-meraklısına kaynak bi eser..




***************

Özellikle işletme-iktisad-siyaset okuyan-ilgilenen ve farklı bi dünya olabilir diyenlere.. eski ama eskimeyen bi eser..



New York Public Librarynin '20.Yüzyılın Kitapları' ve Times Literary Supplementin 'savaş sonrası yayımlanmış en etkili 100 kitap' listelerinde yer alan Küçük Güzeldir; insanoğlunun modern çağda kâr ve sınırsız ilerleme peşinde koşmasının bireyi yabancılaştıran dev örgütlere ve artan bir uzmanlaşmaya; dolayısıyla ekonomik kaynak israfına, çevre kirlenmesine ve insanlık dışı çalışma koşullarına neden olduğunu ileri sürüyor. Malın değil, kişinin üzerinde duran bu ekonomi anlayışı; insanın sermayenin kölesi olması yerine, sermayenin insana hizmet edeceği bir (kapitalizm - sonrası) dünyaya giden yolu gösteriyor. 1973 yılında yayımlanan bu kitap, ardı ardına ekonomik krizlerin, çevre felaketlerinin yaşandığı bir 40 yıllık sürecin ardından, eskisinden daha da güncel ve önemli bir esin kaynağı olmayı sürdürüyor.

******************




Özeler köyünün halkı tarımla geçinir. Yazın harman döver, sonbaharda çift sürer, pancar toplar, neredeyse yıl boyu çalışır. İşten kaçınmaz hiçbiri. Kolay da değildir yaptıkları iş. Ellerinde bir çift öküzün sürdüğü düven ve atların çektiği arabadan başka bir şey yoktur. Köye ilk traktörün girmesiyle tarım işlerinin daha hızlı ve daha az çaba harcayarak yapılabileceğini görürler. Ama traktör almak kolay değildir ki...

Köyün varsıl ailelerinden biri olan İzzet Ağa ' nın oğlu Arif de tıpkı köylüleri gibi hiçbir işten kaçınmayan bir delikanlıdır. Yaşıtlarından farklı değildir sorunları, umutları. Ama şimdi sözlüsüne duyduğu sevdanın üstüne bir yenisi, traktör sevdası eklenmiştir. Ama şu babası yok mu, bir türlü razı gelmez traktör almaya! Halbuki bir traktörü olsa Arif ' in...

Sarı Traktör tarımda makineleşmenin yeni yeni başladığı bir dönemde, bir Anadolu köyünü ve köylüsünü, bir delikanlının traktör tutkusu ekseninde son derece yalın bir dille aktarırken, köylük yerlerin doğasıyla da buluşturuyor okuru.
 
Ynt: Traktörler, Tarım, Köyler, Kırsal Kalkınma vb. KİTAPLIK

Ev yapımı.. ana maddesi tuz-biber-Arap sabunu-sirke-ısırgan-sarmısak vs. olan.. basit-etkili-ucuz.. EN önemlisi EKOLOJİK börtü böcek ilaçları..

Baızlarını denedik gerçekten etkili!




 

Benzer Konular