18 Aralık 2013 - 02:30
Narda dünya üçüncüsüyüz
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son yıllarda Türkiyede nar üretiminin arttığını belirterek, 2013 yılında nar üretiminin yüzde 22.1 artışla 384 bin 905 tona çıkacağı tahmin ediliyor dedi.
EKONOMİ SERVİSİ
Nar üretiminde Türkiyenin, Hindistan ve İranın ardından dünyada üçüncü sırada geldiğini bildiren Bayraktar, kişi başına nar tüketiminin 1.8 kilogram olduğunu ifade etti. Bayraktar, narda yeterlilik oranının 2011/2012 üretim sezonu için yüzde 144.2 olduğunu, tüketimin 1.5 katı kadar üretim yapıldığını bildirdi.
Bayraktar, Türkiyede 1988de 45 bin ton olan nar üretiminin, 2007de 106.5 bin ton, 2010da 208.5 bin ton, 2012de 315.1 bin tona çıktığını ifade etti.
Üretim yüzde 22 arttı
Nar üretiminde 2012de yüzde 44.8 üretim artışı olduğunun altını çizen Bayraktar, bitkisel üretim ikinci tahmin verilerine göre 2013 yılında da üretimin yüzde 22.1 artışla 384 bin 905 tona çıkacağının tahmin edildiğini bildirdi.
Bayraktar, nar üretiminin 1988-2012 döneminde 7ye, 2007-2012 döneminde ise 3e katlandığını belirterek, Narda 1988 yılında 2 milyonun altında olan meyve veren ağaç sayısı, 2007 yılında 3.6 milyon, 2009 yılında 5.1 milyon, 2010 yılında 6.4 milyon, 2011 yılında 7.8 milyon, 2012 yılında ise 10 milyonu geçti ifadesini kullandı.
Sağlığa çok faydalı
Narın sağlığa dönük faydalarına dikkat çeken Bayraktar, uzmanlar tarafından, C, B1 ve B2 vitaminleri, potasyum, kalsiyum, fosfor ve demir içeren narın, kalp ve damarlara, çarpıntıya iyi geldiğini, enerji verdiğini, yorgunluğu giderdiğini, vücudu, diş etlerini güçlendirdiğini, kötü kolesterolü düşürdüğünü, kan şekerini dengelediğini ve harareti önlediğinin söylendiğini anımsattı. Bayraktar, nar çekirdeğinden elde edilen yağın cilde ve saçlara iyi geldiğine ve meyve tanelerinin zarının da ülsere karşı mideyi kuvvetlendirdiğine dikkati çekerek, Narın en büyük özelliğinin ise bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kanser riskini azaltan antioksidanlar açısından çok zengin bir meyve olmasıdır dedi.
Narda dünya üçüncüsüyüz
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son yıllarda Türkiyede nar üretiminin arttığını belirterek, 2013 yılında nar üretiminin yüzde 22.1 artışla 384 bin 905 tona çıkacağı tahmin ediliyor dedi.
EKONOMİ SERVİSİ
Nar üretiminde Türkiyenin, Hindistan ve İranın ardından dünyada üçüncü sırada geldiğini bildiren Bayraktar, kişi başına nar tüketiminin 1.8 kilogram olduğunu ifade etti. Bayraktar, narda yeterlilik oranının 2011/2012 üretim sezonu için yüzde 144.2 olduğunu, tüketimin 1.5 katı kadar üretim yapıldığını bildirdi.
Bayraktar, Türkiyede 1988de 45 bin ton olan nar üretiminin, 2007de 106.5 bin ton, 2010da 208.5 bin ton, 2012de 315.1 bin tona çıktığını ifade etti.
Üretim yüzde 22 arttı
Nar üretiminde 2012de yüzde 44.8 üretim artışı olduğunun altını çizen Bayraktar, bitkisel üretim ikinci tahmin verilerine göre 2013 yılında da üretimin yüzde 22.1 artışla 384 bin 905 tona çıkacağının tahmin edildiğini bildirdi.
Bayraktar, nar üretiminin 1988-2012 döneminde 7ye, 2007-2012 döneminde ise 3e katlandığını belirterek, Narda 1988 yılında 2 milyonun altında olan meyve veren ağaç sayısı, 2007 yılında 3.6 milyon, 2009 yılında 5.1 milyon, 2010 yılında 6.4 milyon, 2011 yılında 7.8 milyon, 2012 yılında ise 10 milyonu geçti ifadesini kullandı.
Sağlığa çok faydalı
Narın sağlığa dönük faydalarına dikkat çeken Bayraktar, uzmanlar tarafından, C, B1 ve B2 vitaminleri, potasyum, kalsiyum, fosfor ve demir içeren narın, kalp ve damarlara, çarpıntıya iyi geldiğini, enerji verdiğini, yorgunluğu giderdiğini, vücudu, diş etlerini güçlendirdiğini, kötü kolesterolü düşürdüğünü, kan şekerini dengelediğini ve harareti önlediğinin söylendiğini anımsattı. Bayraktar, nar çekirdeğinden elde edilen yağın cilde ve saçlara iyi geldiğine ve meyve tanelerinin zarının da ülsere karşı mideyi kuvvetlendirdiğine dikkati çekerek, Narın en büyük özelliğinin ise bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kanser riskini azaltan antioksidanlar açısından çok zengin bir meyve olmasıdır dedi.