Aralık ayı ve kuraklık


Son 3 aydaki yağışlar hakikaten endişe verici , kuraklığın olumsuzlukları tüm hızı ile yansımaya devam ediyor.
Mevsim dengesi bozulunca tarlalarda ve doğada yeni zararlılar türemeye başladı.
İnşallah tüm ülke sathında özlediğimiz yağışlar biran önce gerçekleşir. Gerçekleşmediği takdirde yaz aylarında hakikaten çok büyük bir kriz ile karşı karşıya kalacağız.
Yeterli yağış düşmediği için yeraltı suları yeterince beslenemeyecek , nehirler , dereler , yeterince su taşıyamadığı için böletler , barajlar yeterince dolmayacak. Bunun etkisi olarak yaza tarımda kullanılan sulama suyunda , konutlarda kullanılan içme suyunda ve enerji üretiminde önemli aksamalar olabilir.
Bu birçok zincirleme etkiye sebep olabilir , burada anlatmaya sayfalar yetmez.
Allah sonumuzu hayır etsin , umarım özlediğimiz yağışlar biran önce bizlerin yüzünü güldürür. Kış ortasında yağış duasına çıkmak içten bile değil.

http://havatrakya.com/ sitesinden alıntıdır.

Aralık ve Kuraklık
04 Ocak 2014 tarihinde yayımlandı by Havatrakya (Tekirdağ / 20m)
Bu iki kelimeyi bir arada kullanabileceğim aslında pek aklıma gelmezdi. Zira bize ilkokuldan beri öğretilen basit iklim bilgileri, yazların sıcak ve kurak, kışların soğuk ve yağışlı geçtiği yönündeydi. Ancak 2013 yılının Aralık ayının kasvetli ama bir türlü yağış getiremeyen kuru sıkı bulutları kış mevsiminin ilk ayında bizi “soğuk ve kurak” kavramıyla karşı karşıya getirdi.
Bölgemizin çoğunda uzun yıllardaki ortalama olarak 65 ile 120 mm yağışın düştüğü aralık ayı, senelik yağış dağılımına bakıldığında merkezlerimizin tamamında en yağışlı 1. veya 2. ay olarak dikkat çekiyor. Fakat gelin görün ki, geçtiğimiz senelerin aksine, İstanbul haricinde Trakya’daki istasyonların tamamında yağış miktarı ortalamalarının yüzde 85 ile 95 oranında altında kaldı. Aşağıdaki haritada Trakya’da aralık ayı boyunca düşen toplam yağış miktarlarını ve yağışın uzun yıllar ortalamasına oranını görebilirsiniz:

aralık ayı yağış miktarı

Batısı haricinde genel olarak normallerinden az yağışla kapatılan kasım ayının ardından, aralık ayında da bölgemizin büyük bölümünde süren yağış eksiği, ekilen ürünlere yağmur bekleyen çiftçilerimizin yüzlerinin asılmasına ve barajlardaki doluluk oranlarının da bir hayli düşmesine sebep oluyor. İSKİ verilerine göre, normalde bu aylarda artış eğiliminde olması gereken baraj doluluk oranlarındaki düşüş hızla devam ediyor ve 2007-2008 dönemindeki kurak dönemin bir benzerini yaşamak üzere olduğumuzu bize gösteriyor:

baraj doluluk 2 baraj doluluk 1

10-14 Aralık arasındaki günlerde Trakya’nın batı ve orta kesimlerinde hafif görülen, doğusunda İstanbul çevresinde zaman zaman etkili olan yağmur, kar ve dolunun ve aynı dönemde bölgemizin tamamında kuvvetli esen rüzgarın dışında Trakya, genel olarak durgun bir hava yaşadı. Özellikle aralık ayının ikinci yarısında yüksek basınç hakimiyetinde, sisli ve puslu günler yaşandı. Sis ve pusun güneşin gündüz saatlerinde yeryüzünü ısıtmasını engellemesi ve gece saatlerinde yaşanan bulutsuz gökyüzünün ayaza yol açması sebebiyle bölgemizin tamamında hem gece hem gündüz sıcaklıkları ortalamaların 1-2 derece altında seyretti. Ancak bu soğuğun yolu yağışın yolu ile kesişmediği için birçoğumuzun beklediği kar yağışı, İstanbul çevresi haricinde bölgemizin genelinde özlenilen, umulan miktarda gerçekleşemedi.

2013 ARALIK SICAKLIK

Kurak bir aralık ayıyla kapattığımız 2013′ün ardından yeni yılın ilk ayına da benzer hava koşulları ile giriş yaptık. Önümüzdeki bir hafta boyunca, son haftalarda alıştığımız bu hava devam edecek. Zaman zaman sisli, zaman zaman puslu, aralarda güneşli ama genel olarak kuru geçecek bir haftanın ardından şu anki öngörülere göre ocak ayının ikinci yarısının daha hareketli geçmesi bekleniyor. Güncel bilgileri günlük ve haftalık tahminler bölümünden veya Facebook-Twitter adresimizden takip edebilirsiniz. Herkese mevsimine yaraşır bir kış, sağlıklı mutlu bir sene diliyorum…
 
Ynt: Aralık ayı ve kuraklık

İnşallah bundan sonra Mevlam rahmetini esirgemez bizim buralara pek yağmaz ama bu yıl Toroslara bile kar yağmadı galiba yer altı kaynaklarımızın beslenmeside lazım ellerimizi aşağıya çevirip dua edelim arkadaşlar.
 
Ynt: Aralık ayı ve kuraklık

Hakkımızda hayırlısı hakkaten zerre yağış yok aşırı kurak gidiyor.Allahtan sis çok bizim burada da az da olsa toprak rutubetli kalıyor ama daha kapkara tarlalar tek tük yeşermeler var :(
 

Ynt: Aralık ayı ve kuraklık

Buralarda kar her sene olduğundan çok az.
Çoğu tarlalar açık gibi ve inanılmaz birşey gördüm. .
10 cm boyunda felan çatlaklar oluşmuş ..
Allah yardımcımız olsun.
 
Ynt: Aralık ayı ve kuraklık

biz daha pancar ekeceğimiz yerleri hazırlayamadık pulluk batmıyo kuraklıktan olduğu kadar sürüp sapını devirttik ama çok yüzeysel sürüm oldu..ilk yağışlarda ikilemeyi düşünüyoduk hiç yağış olmadı..
 
Ynt: Aralık ayı ve kuraklık

Aralığın İlk Haftasında Yağan Kar ' dan Başka Bi Yağış Olmadı Bizim Oralarda...
Bi Kaç Defa Yağmur Yağdı Ama Yeterli Değil...

Arpaları Sulamıştık Ekim Ayı İçinde, Onların Durumu İyi...
Buğdayları da Kasımda Filan Suladık Ama Hemen Arkasından Soğuk Ve Don Oldugu İçin Gelişemediler...

Çok Güzel Bir Yağış İster, Yoksa Bu Sene de Martta Sulamaya Başlarız Heralde... Hakkımızda Hayırlısı Hepimizin...

anayurtlu 3105d link=topic=71319.msg822438#msg822438 date=1388961405' Alıntı:
biz daha pancar ekeceğimiz yerleri hazırlayamadık pulluk batmıyo kuraklıktan olduğu kadar sürüp sapını devirttik ama çok yüzeysel sürüm oldu..ilk yağışlarda ikilemeyi düşünüyoduk hiç yağış olmadı..
Aynı Sorun Bizde de Var Volkan, Yeşillik Yerleri Hep Duruyor, Sulamaktan Vakit Bulamadık Sonra da Toprak Dondu Zaten...
 
Ynt: Aralık ayı ve kuraklık

Uzun yıllardır böyle kurak bir sene hatırlamıyorum.
Gidişat her bakımdan çok tehlikeli görünüyor.
Daha şimdiden gerekli önlemlerin alınmaya başlaması lazım.
Barajda su bittikten sonra tasarrufun bir anlamı yok.
 

Benzer Konular