“Kurdaki artış gıda fiyatlarını etkileyecek”

“Kurdaki artış gıda fiyatlarını etkileyecek”
22 Ocak 2014 Çarşamba 03:24
Son Güncelleme: 09:39

İSTANBUL- Bu yıl Türkiye’deki 24’üncü yılını kutlayan Metro Toptancı Market, dün Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirdiği toplantıda 2014 yılında 3 büyük, 2 de küçük mağaza açacağını duyurdu. Yeni mağazalar başta Denizli olmak üzere yeni illerde hizmete girecek. Daha küçük mağazalar açarak büyümeyi planlayan Metro, daha önce de Edremit ve Marmaris’te bin metrekarelik mağazalar açmıştı. Türkiye’nin 2013’ü perakende sektöründe çift haneli yüzde 10’lar civarı büyüme ile kapattığını kaydeden Özerkan, Metro’nun da piyasa rakamlarının üzerinde büyüdüğünü aktardı. Özerkan, “Türkiye şu anda bir belirsizlik durumu içersinde ve bu durum Mart 2014 seçimlerine kadar devam edecek gibi görünüyor” dedi.

Kurdaki artışın, dışa bağlı olunan gıda ürünlerine de etki edeceğini söyleyen Özerkan, “Ayçiçek ve pirinçte artış bekliyoruz. Bugün 45 lira olan zeytinyağı 2014’te 60 liraya kadar çıkabilir. Kuraklık potansiyeli de bir ara fiyatları yükseltti ancak Türkiye’de üretim kendine yeterli seviyede olduğundan fiyatlar tekrar gevşedi” açıklamasında bulundu.

Meyve sebzeyi kayıt altına alacak hal projesini de desteklediğini açıklayan Özerkan, kayıt dışı ekonominin önüne geçilmesi perakendecilik içinde yararlı olacağını söyledi.

“Lüfer yemek için 1 milyon lirayı riske ettik”

Balıkçılıkla ilgili büyük politikaların devlet tarafından oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Özerkan, Metro’nun da kendi sorumluluğunda çalışmalar yaptığını açıkladı. Metro olarak ‘yerelliğe’ önem verdiklerini belirten Özerkan, “İlk 4 büyük gıda üreticisi firma pazarın neredeyse yüzde 80’nine hakim durumda. Oysa Türk mutfağında giderek unutmaya başladığımız inanılmaz tatlar var. Gıda sektörü içinde kaybolan birçok peynir çeşidimiz bulunuyor. Bu kapsamda Finike portakalı, Karacadağ pirinci, Ortaca limonu gibi Coğrafi İşaretli Ürünler’i raflarımıza taşımaya ve üreticiye destek olmaya devam edeceğiz. Kaybolmak üzere olan bir diğer değerimiz ise balıklar. Gelecektede lüfer, palamut yiyebilmek için biz bugün marketlerimizde çinekop satmıyoruz. Çinekobu marketlerden çıkartmak bizim için 1 milyon liralık bir risk oluşturuyordu. Ancak daha sonra biz tüketiciden bu hareketin meyvesini, balık ürünlerindeki satışların yüzde 30 artmasıyla aldık” dedi.
 

Benzer Konular