Piliç etinde talep daraldı

Piliç etinde talep daraldı

Güngör Uras guras@milliyet.com.tr

Piliç eti daha az tüketilir oldu. Üreticiler talepteki daralmayı, bazı doktorların piliç etinin sağlıksız besin olduğuna ilişkin söylemlerine bağlıyorlar. “Olumsuz söylentilerin etkisiyle 2012’de kişi başı yıllık 20.54 kg olan tüketim, geçen yıl 17.70 kg’a düştü” diyorlar.

Etlik ve yumurtalık tavuk üreticileri sektördeki gelişmeleri şöyle anlatıyorlar: ”1960’lı yıllara kadar Türkiye’de etlik tavuk denen ırk yoktu.
Sadece yumurtası için beslenen tavuklar vardı. Islah edilen her iki tavuk cinsi farklı. Broiler isimli, eti için yetiştirilen tavuklar, serbest dolaşım kümeslerinde yetişen doğal tavuklar. Eşinme, tüneme ve dolaşma alanlarına sahipler.

AB standartlarına uygun olan kümeslerde 1 metrekarelik alana 14 adet broiler tavuk düşer. 4 kg yem yerler. 2 kg canlı ağırlığa ulaşırlar. Etlik ırk tavuklar doğal yapıları gereği 45-60 günde 2-2.5 kg. kesim ağırlığına erişirler.

Yumurtalık ırk tavuklar da, geniş alanlı kafeslerde yetiştirilir. 1 metre-kare alana 16 adet tavuk düşer. Tavuklar 16 haftada yumurta vermeye başlar, 65’inci haftada yumurta randımanı yüzde 72’nin altına iner.
Randımanı düşünce ekonomik olmadığı için bu tavuklar kesilir.

Üretim artıyor, tüketim düşüyor
Tavuğa fazla yem de ışık da verilse, müzik de dinletilse 25-27 saatten önce bir yumurta vermez. Yumurtalık tavuk sürekli ayakta durduğu, gezindiği için kas yapısı gelişir. Bunun için yumurtalık tavuklar kesildiğinde etleri 1.5 saatte pişer. Etlik tavuk 5-60 gün arası kesilen bir hayvandır. Kas yapısı daha yumuşak, ısı geçirgenliği daha iyidir. Bu özelliği nedeniyle pişirme süresi yarım saat kadardır.
Tavukçuluk sektörü hayvancılık kolları arasında en hızlı gelişen sektör konumunda. Sektördeki 10 büyük firma üretimin yüzde 80’ini oluşturuyor. Sektörün yıllık cirosu 8 milyar Türk Lirası.

Türkiye’de üretim artarken kişi başı piliç eti tüketimi ise azalıyor. 2012 yılına kadar sektör yaklaşık her yıl yüzde 10 oranında büyürken, 2013 yılında bir önceki yıla göre sadece yüzde 1.6 oranında büyüyebildi. 2012 yılında kişi başı tüketim 20.54 kg iken 2013 yılında piliç eti hakkındaki söylentiler üzerine tüketim yüzde 7 oranında düşerek 17.7 kiloya kadar geriledi.

Ülkemizde en ucuz ve en çok proteine sahip piliç etinin insan beslenmesindeki önemi tüketiciye anlatılamadı.

 

Benzer Konular