Zamana karşı üretim

Zamana karşı üretim

14.03.2014

Kuraklık bu senenin en önemli sorunu olarak çiftçinin karşısında beklemeye devam ediyor. Bu soruna çareyi endüstri ürünlerine yönelmekte bulan Eskişehirli çiftçi Özer Çolpan, bu sene su ihtiyacı nispeten daha az olan ürünleri ekiyor. 13 bin dönümde tarımsal üretim yapan Çolpan, kuraklık nedeniyle 2014’te verimin yüzde 20 oranında düşüş beklediklerini söyledi.

Eskişehir’de toplamda 22 traktör ile 13 bin dönüm arazi işleyen Özer Çolpan, aile mesleği olan tarımda çalışmalarına devam ediyor. Amcasının başladığı tarımsal üretimi ileriye götürmek için çalıştığını ve bunun kurumsal bir şirket mantığında yapmaya çalıştığını ifade eden Çolpan, her yılın dinamiklerine uygun programlar yaparak çalışmalarına devam ettiğini dile getirdi. Arpa ve buğdayı ana ürün olarak eken Çolpan, bunun yanında pancar, ayçiçeği, mısır, soğan, karpuz ve nohut gibi ürünler yetiştiriyor. 10 bin dönümü kendine ait, 3 bin dönümü ise kiralık olan arazilerinde sahip oldukları 15 su kuyusu ile arazilerinin yarısına yakınında sulu tarım yapabilen Çolpan, son dönemlerde bu kapasitelerini ürünlerin getirilerinin düşük olması nedeniyle tam olarak kullanmadıklarını söyledi. Bunun sonucu olarak da endüstri ürünlerine yöneldiklerini belirten Çolpan, bunun sonucu olarak daha önceleri bin 500 dönüm araziye ektikleri karpuzu bu sene daha küçük miktarlarda yetiştireceklerini bildirdi.

Kuraklık çeşitliliği belirledi
Arazilerinin 6-7 bin dönümlük kısmına arpa ve buğday ektiklerini belirten Çolpan, geri kalan kısmında ise her yıl 2 bin dönüm kadar çapa bitkisi ekimi yaptıklarını söyledi. Bu seneki öngörülerinin 300 dönüm pancar, 600 dönüm ayçiçeği, 250 dönüm nohut ve kuru fasulye ekmek olduğunu dile getiren Çolpan, bu çeşitliliği belirlerken kuyulardaki su durumu ve yağışa dikkat ederek hareket ettiklerini kaydetti. Bu sene mevsimin son derece kurak gittiğini belirten Çolpan, “Bu bizim verimimizi yüzde 20 civarında düşürecek diye hesaplıyoruz. Tabii bundan sonraki dönemde yağışların durumuna bağlı olarak yüzde 20 diyorum. Belki daha da fazla olabilir bu. Bu nedenle kuraklıkla mücadele için kendimizce önlemler almaya çalışıyoruz. Nasıl önlemler olacak bunlar? Ayçiçeği’nde üç kere sulama yapıyorsak bunu ikiye düşüreceğiz. Çünkü havanın kurak olması nedeniyle kuyulardaki su seviyesi de normalin altında. Böyle olunca da harcadığınız enerji aynı olsa da suladığınız alan normalin altında kalıyor. Biz de bunu düşünerek sulayacağımız ürünleri iki kuyu olan tarlalarımıza ekme yoluna gittik. Bu sayede enerji anlamındaki kaybımızı düşürmeyi amaçlıyoruz” dedi.
 

Benzer Konular