Çeltik üreticisi sezona hazır

Çeltik üreticisi sezona hazır

20.03.2014

Toplamda 8 bin dönüm arazide çeltik üreticiliği yapan Gümüş Tarım, ortalama 140 beygir güce sahip bir traktör parkına sahip. 16 adet 100 beygir ve üzeri traktörü bulunan firma 5-6 yıllık periyotlarda bu parkını yeniliyor. New Holland ağırlıklı olarak kurdukları traktör parkını yine aynı markanın CX 8040 ve CR 8060 model biçerdöverleri ile desteklemiş

Çeltikte sezon yaklaşıyor. Üreticilerin makine ve ekipman bakımı ile sezona hazırlandıkları çeltikte bu sezonun en önemli sorunu kuraklık gibi görünüyor. Ancak bunun Trakya bölgesinde, özellikle çeltik üretiminin çok yapıldığı Hayrabolu, Keşan ve Edirne ' de şimdilik çok büyük sıkıntı olmadığını ifade eden Gümüş Tarım firma sahibi Halil Gümüş, çalışmalara henüz başlamadıklarını, şimdilik sadece makine bakımlarını yaptırdıklarını söyledi. 1996 yılından beri aile olarak çeltik üreticiliği yaptıklarını ve bunun artık meslekleri haline geldiğini belirten Gümüş, 150 dönümü kendilerine ait olmak üzere toplamda 2 bin dönüm arazide başladıkları çalışmaların, şimdilerde bin 500 dönümü kendilerine ait olmak üzere 8 bin dönüm arazide devam ettiğini bildirdi. Hayrabolu, Edirne ve İpsala bölgelerine dağılmış bir arazi topluluğuna sahip olduklarını ifade eden Gümüş, aile olarak tek uzmanlıklarının çeltik üreticiliği olduğunu sözlerine ekledi. Gümüş, geçen süre zarfında da bu uzmanlıklarını üretime de yansıttıklarını ve neticesinde günlük 250 ton çeltik kırma kapasitesine sahip bir fabrika kurduklarını belirtti. Fabrikanın ardından kendi markalarına da yaratarak perakendecilere pirinç satışı yaptıklarını ifade eden Gümüş, Türkiye ' nin önde bakliyat markalarına toptan satış yaptıklarını bildirdi.

14 adet New Holland
Toplamda 16 adet traktörle ekim yaptıklarını ve ortalama 140 beygir gücüne sahip olan parklarında 14 adet New Holland ve 2 adet Case IH marka traktör bulunduğunu dile getiren Gümüş, çeltik üreticisi olarak büyük traktörler ile çalışmak zorunda olduklarını ve seçimlerini buna göre yaptıklarını bildirdi. En küçük beygir traktörlerinin 120 beygir en büyüğünün ise 180 beygir gücünde olduğunu ifade eden Gümüş, bin 500 dönümü kendilerine ait olmak üzere toplamda 8 bin dönüm arazi işlediklerini ve bu nedenle 20-25 gün arasında ekim döneminde sorun yaşamamak adına olabildiğince büyük traktörlerle çalışmaları gerektiğini sözlerine ekledi. Traktörlerin büyük olmasının yanı sıra servis ve yedek parça anlamında da sorunsuz olması gerektiğini söyleyen Gümüş, New Holland ' ın bu anlamda sorunsuz bir yapılanmaya sahip olduğu söyledi. Parklarında New Holland T7040, T7030, TM155, TM120, TD95 ve 95-66S modellerinin olduğunu belirten Gümüş, özellikle T7040, T7030 ve demir tekerlekli olarak kullandıkları 95-66S modellerinden oldukça memnun olduklarını dile getirdi. 95-66S serisinin özellikle çeltikçiler tarafından çopk tutulan bir makine olduğunu ifade eden Gümüş, bu seri traktörleri alanların satmadıklarını, arıza yapması durumunda bile rektefiye yaptırıp yine kullanmaya devam ettiklerini sözlerine ekledi. Bunun yanında T7000 serisinin lazer çalışmaları sırasında kendilerine büyük avantaj sağladığının bilgisini veren Gümüş, “T7040 lazerde çalıştığında 18 litre mazot harcıyor. Hızlı çalışması ve yakıt sarfiyatı bakımından sonra derece avantajlı bir makine” diye konuştu.

Ekipmanda tercih yerli marka
Çeltiğin traktör ve ekipmanları çabuk yıpratan bir iş olduğunu ve traktörlerin sürekli çamurda çalışmaları nedeniyle kuru tarımda kullanılanlara nazaran daha kısa sürede değiştirmesi gerektiğini ifade eden Gümüş, mevcut traktör parklarının ortalama 4 yaşında olduğunu, çeltikte traktör ömrünün 5-6 yıl arasında değiştiğinin bilgisini vererek, traktörlerin bu yaş ortalamasına ulaştığında değiştirmeye başlayacaklarını söyledi. Ekipmanlarında bu ortalama süre içinde değiştirilmesi gerektiğini düşünen Gümüş, bu alanda da seçimlerini yine yerli üreticiden yana kullandıklarını, Ünlü, Ermak, Tuncay Tarım gibi markaları kullandıklarını belirten Gümüş, bu markaları ürünlerinden de memnun olduklarını dile getrirdi.
 

Benzer Konular