Kuraklığa karşı 4 ayaklı plan hazır

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu kuraklığa karşı kamuyla beraber 4 ayaklı bir plan yaptı. Federasyon Başkanı Özmen, 'Bölgesel üretim kontrolü, ihracatın azaltılması, stoklama ve ithalatı kapsayan plan ile kuraklık hissedilmeyecek' dedi.

Türkiye bu yıl tarım sektöründe kuraklık tehlikesini tartışıyor. Özellikle de tahıl üretimi tartışmaların ana gündemine oturmuş durumda. Ancak konunun uzmanı sivil toplum örgütleri gerekli tedbirlerin aylar öncesinden alındığını ve herhangi bir spekülasyona izin verilmemesi konusunda uyarıda bulunuyor.

Bu konudaki en etkili çalışmalardan birine imza atan Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu kamu işbirliğine de giderek konuya ilişkin 4 ayaklı bir plan hazırladı. 2014 ' ün ocak ayından bu yana kuraklığın olası etkileri üzerine çalıştıklarını belirten Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Erhan Özmen, kuraklığın her türlü boyutuna karşı buğdayda üretici, sanayici ve tüketici üçgeninin etkilenmeyeceğini ifade etti.

'A,B, C,E planlarımız var. Yağış durumuna göre de ayrı planlarımız var' diyen Özmen şunları söyledi: 'Kuraklık iç bölgeleri vurdu. Buralarda bir düşüş söz konusu. Ancak Trakya ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ' nde ise tersi bir durum var. Buralarda da üretimde artış bekleniyor. Yani kısmi bir telafi durumu söz konusu. Öte yandan Türkiye ' de her yıl ortalama 18 milyon ton tahıl üretimi bu yıl 16 milyon olarak bekleniyor. Yani ortada 2 milyon tonluk bir eksik var. Ancak şuan Toprak Mahsulleri Ofisi ' nin stoklarında 2 milyon ton stok var. Biz yetkilileri bu stokları korumaya davet ettik. Çünkü bireysel düşünmüyoruz. TMO hem yurt içi tüketimi halkının fiyat regülasyonu için satış yapıyor, hem de ihracat için fazlası varsa onun satışını yapıyor. Önceliğimiz yurtiçi.' Standart iklim koşullarında Türkiye ' nin buğdayda kendi kendine yettiğinin de altını çizen Özmen, 'Hangi bölge ne kadar yağış alıyor. Ne kadar bitki gelişimi var, bölge bölge takip ediyoruz. Ancak kimse endişelenmesin. Üretici, sanayici ve tüketicinin etkilenmeyeceği formüllerimiz var. Çukurova ve Güneydoğu hasadına bakarak tedbirlerimizi alacağız' dedi. Rusya, Amerika, Kazakistan ' daki birliklerin Türkiye ' deki kuraklığı takip ettiğini belirten Özmen, 'Stoklarımızı yüksek tutalım. İhracat anlamında satışı keselim. Biz bunu öneriyoruz. Önemli olanın kesinlikle iç Pazar olduğunu düşünüyoruz. Ancak zaten bol yağış olursa problem yok.

ÖZEL SEKTÖRE 1.5 MİLYON TON İTHALAT

Olası kuraklık durumuna karşı özel sektöre de 1.5 milyon tonluk bir ithalat imkanı tanınması gerektiğini de ifade eden Özmen, 'Eğer zaiyat 2-3 milyon ton ise, Bakanlar kurulundan 1.5 milyon tonluk yetki alınması ve olağanüstü durumda parça parça kullanılmasını önerdik. 1.5 milyon ton özel sektöre yurtiçindeki fiyatları bozmayacak şekilde olmalı. Gümrük vergisi belirlensin. İç pazarda hiçbir haksızlık yapılmadan bu oranlar belirlensin. İhtiyaç anında özel sektör gitsin kendi ithalatını yapsın' dedi.

RUSYA REKOR KIRIYOR

Türkiye ' nin aksine Rusyave Kazakistan gibi ülkeler ise üretim rekorları kırdığını belirten Özmen, 'Bu da Türkiye ' ni avantajına bir durum. Gerektiğinde bu ülkelerden uygun fiyata alım yapmak mümkün' şeklinde konuştu.
 

Benzer Konular