Aksaray Yonca Diyari...

Kuraklığa rağmen üretim
02 Haziran 2014 Pazartesi - 11:45

Türkiye ' nin yonca deposu konumundaki Aksaray ' da çiftçiler ilk yonca hasadını yapmaya hazırlanıyorlar.

Kuraklığın en yoğun şekilde etkilediği, Türkiye ' nin yonca deposu konumundaki Aksaray ' da çiftçiler ilk yonca hasadını yapmaya hazırlanıyorlar. Hakan Volkan çiftliğinin sahiplerinden Volkan Acar ' ı ziyaret ederek bölgedeki durumu, üretim çalışmalarını ve tarım teknolojilerini konuştuk.

Volkan Acar - Hakan Volkan Çiftlik Ortağı

Aksaray ' da hasat dönemi yaklaştı. Türkiye ' nin en fazla yonca üreten ve satan ili durumunda olan Aksaray ' da çiftçiler 10 güne kadar ilk yonca hasadını yapmayı planlıyor. Türkiye ' nin farklı bölgelerindeki çiftliklere yonca temin eden bölge, modern tarımın en son teknolojilerini kullanıyor. Bölgede ağırlıklı olarak kendi çiftlikleri Hakan Volkan ' a yönelik üretim yapan Volkan Acar, yaklaşık 5 bin dekar arazide tarımsal üretim yapıyor. Bu arazinin 3 bin 500 dekarı sulanabilir, geri kalan kısmında ise kuru tarım çalışmaları yapıyor. 2003 yılına kadar arazilerinin tamamında kuru tarım yapıldığını ve bu nedenlede belirli ürünleri ekebildiklerini ifade eden Acar, 2004 yılında vurdurdukları 10 adet su kuyusu ile 3 bin 500 dekar arazilerini sulanabilir hale getirdiklerinin bilgisini verdi. Bu değişimle birlikte 800 başlık çiftliklerinin kaba yem ihtiyacını karşıladıklarını dile getiren Acar, şimdilerde çalışmalarını bığday, arpa, yonca, silajlık mısır ve fiğ üzerine yoğunlaştırdıklarını sözlerine ekledi.

Daha fazla süt inek
Amaç inek başına ortalama 20 kilogram olan süt verimini artırmak.

Tarımsal üretim yanında süt sığırcılığıyla da uğraşan Volkan Acar, Avrupa ' dan getirdikleri Semental ırkı hayvanlar oluşan 800 başlık süt sığırcılığı işletmesinde üretim yapıyor. 330 sağmal hayvanın bulunduğu çiftlikte yıllık 5 bin 500 ton mısır, 400 ton yonca, 200 ton saman, 200 ton fiğ ve kesif yem kullanılıyor. Ihtiyaç fazlası üretimi iç piyasaya sattıklarını ifade eden Acar, “Bizim için esas önemli olan nokta, kaba yem. Kaba yem üretimini kendiniz yaptığınız yaptığınız sürece sorun yaşamazsınız. Bizde bunu kendimiz ürettiğimiz için sorun yaşamıyoruz. Kesif yemi zaten fabrikadan alıyoruz. Çünkü kullandığımız yemler farklılık gösteriyor. Bu nedenle de kendimiz yapmakla uğraşmıyoruz. Böylesi bana daha avantajlı geliyor. Biz orta ölçekli bir üreticiyiz. Böylesinin bizim için daha uygun bir seçenek olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Amaçlarının inek başına ortalama 20 kilogram olan süt verimini artırmak olduğunu ifade eden Acar, bunun kendileri için önemli bir konu olduğuna dikkat çekti.

Az yakan, güçlü, markalı massey
“ İki adet MF 5430 ' u çapalama, ilaçlama ve çiftlik işlerinde kullanıyoruz. MF 5455 ' i yonca biçmede ve mısır ekiminde kullanıyoruz.”

5 bin dekar arazi işleyen ve büyük parçalarda olan arazileri için traktör ve ekipman seçiminde dikkatli davranan Volkan Acar, özellikle traktör seçiminde yakıt ve gücün kendileri büyük öneme sahip olduğunu sözlerine ekledi. Bu iki nokta doğrultusunda hareket ederek farklı markalardan oluşan traktör parkını Massey Ferguson ' a çeviren Acar, traktör alanında tüm çalışmaları tek firma üzerinden halledebileceklerini belirtti. Bu iki kriter haricinde büyük traktör almaya özen gösterdiklerini dile getiren Acar, bu traktörlerin çalışmaları hızlandırmanın yanında toprağın daha iyi işlenmesini sağladığını ifade etti. Parkında Massey Ferguson ' un MF 7626, MF 7619, MF 5455, MF 5430 ve MF 2635 modellerinin bulunduran Acar, 245 beygirlik MF 7626 ' yı özellikle balya makinesi ve toprak işleme de kullanmak üzere aldıklarını sözlerine ekledi. Bu traktöre destek olması açısından MF 7619 modelini aldıklarını bildiren Acar, makinelerin kullanım alanlarına yönelik olarak şunları söyledi: “ İki adet MF 5430 ' u çapalama, ilaçlama ve çiftlik işlerinde kullanıyoruz. MF 5455 ' i yonca biçmede ve mısır ekiminde kullanıyoruz.”

İhtiyaca uygun traktör

Acar, “Ekipman konusunda ithal markaları tercih ediyoruz.'

Massey Ferguson ' un bir dönem Türkiye ' de sorun yaşadığını ancak, Agco ' nun gelmesiyle birlikte sorunların ortadan kalktığını ve çabuk iletişim kurup sonuç alabildiklerini dile getirdi. Bunun yanında yaklaşım anlamında da değişikliklerin olduğuna dikkat çeken Acar, ihtiyacına uygun özelliklerde traktör alabildiği için Massey Ferguson satın aldığını sözlerine ekledi. Daha önceden de Massey Ferguson ile çalıştıklarını ifade eden Acar, ailenin ilk Massey Ferguson ' unu babasının döneminde aldıklarının bilgisini verdi. Şimdiki parkın en yaşlı traktörünün 2011 model MF 5455 olduğunu söyleyen Acar, bu parkı sürekli yeni tutmaya özen gösterdiklerini söyledi. Traktörün yanında kullanılacak olan ekipmanlarda da yine kaliteli ürünleri tercih ettiklerini ifade eden Acar, “Ekipman konusunda ithal markaları tercih ediyoruz. Bu parkı çok sık yenilemiyoruz. Ancak kaliteli ekipmanlarımız olduğu için buna da pek ihtiyacımız olmuyor. Parkımızda Krone, Pöttinger, Kuhn gibi markaların ürünleri var” diye konuştu.










 
Ynt: Aksaray Yonca Diyari...

YUSUFTUYLUOGLU link=topic=76026.msg898621#msg898621 date=1402308983' Alıntı:
Güzel paylaşım ellerine sağlık. .
bu yıl ot durumları bizim burada pek iyi sayılmaz. .
bizde de yok yusuf abi yağmurlar geç yağdı ot pek çıkmadı çayır yok hayvanlar için de yulaf ekiyoruz bakalım nasip olurda biçip balya yaparsak onun açığını oradan kapatiriz inşallah
 

Benzer Konular