Ekmekten sonra sıra salça, peynir ve zeytinde

Ekmekten sonra sıra salça, peynir ve zeytinde
Ana Sayfa» Güncel
09.06.2014 13:00

Ağustostan sonra yeni düzenleme olacağını açıklayan Bakan Eker, salça, peynir ve fermente zeytinde tuz oranının azaltılacağını, meyve sularında ilave şekerin yasaklanacağını bildirdi

ANKARA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ağustos ayında hayata geçirecekleri yeni düzenlemelere ilişkin 'Salçada tuz oranını azaltıyoruz. Salçaların tuz içeriği olduğundan yüzde 64 daha az olacak. Peynirde ve fermente zeytinde tuz azalacak. Meyve sularında ilave şeker kullanımını yasaklıyoruz' dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer ile kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla 'Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırmasının' sonuçları açıklandı.

Bakanlığının hazır yiyeceklerin, endüstriyel gıdaların içerisinde bulunan tuz ve diğer maddelere yönelik incelemelerde bulunduğunu da bildiren Eker, bu çalışmanın zaman içerisinde tamamlanacağını belirtti.

Eker, düzenlemelerle ekmekteki tuz ve kepek oranlarını azalttıklarını, ekmeklik unda tam buğdaya doğru bir yönelmenin gerçekleştiğini anımsattı.

Eker, 'Ağustos ayında yeni düzenlemeler yapıyoruz. Salçada tuz oranını azaltıyoruz. Salçaların tuz içeriği olduğundan yüzde 64 daha az olacak. Peynirde ve fermente zeytinde tuz azalacak. Meyve sularında ilave şeker kullanımını yasaklıyoruz. Halen meyve sularında litrede 150 gram şeker kullanılıyor. Bunları yasaklıyoruz' diye konuştu.

Obezite ile mücadele için Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurum kuruluşlarla çalıştıklarını anlatan Eker, 'hiçbir şey sağlıklı bir nefes kadar değerli değildir' ifadesini kullandı.

Çocukların evin kültürünü aldığını, anne ve baba ne yer, ne içerse çocukların da öyle beslendiğini ifade eden Eker, öte yandan teknolojik ürünlerin sağlığa etkilerine de dikkati çekerek, bunların kullanımı konusunda da dikkatli olunması gerektiğini belirtti.
 

Benzer Konular