Karakaya kıyısındaki kayısı üreticilerine 'piyango' vurdu

06.07.2014 - 12:50 | Son Güncelleme: 06.07.2014-12:56

Milliyet.com.tr »
Ekonomi »
Haber


Karakaya kıyısındaki kayısı üreticilerine 'piyango' vurdu

Elazığ ' ın Baskil ilçesinde Karakaya Baraj Gölü kıyısında kayısı bahçesi bulunan üreticiler, birçok yörede ürünlerin zirai dondan etkilendiği bu yılı kazançlı kapatmayı umuyor. Yöredeki üreticiler, diğer bölgelere göre ürününün bol olmasının ve fiyatların yükselmesinin sevincini yaşıyor.

Türkiye ' nin kuru kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 20 ' sinin karşılandığı Baskil ' deki üreticilerden Musab Abiç (26), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Lutan köyündeki bahçesinde kayısı üretimiyle uğraştığını söyledi. Yaşadıkları yörede Karakaya Baraj Gölü ' nün oluşturduğu mikroklima etkiden dolayı kayısı ağaçlarının mart ayı sonundaki zirai dondan etkilenmediğini belirten Abiç, barajdan uzak iç ve yüksek kesimlerdeki kayısı bahçelerinde yemek için dahi kayısı bulunmadığını, yörelerinde ise verimin gayet iyi olduğunu ifade ederek, 'Bölgemizde çok şükür kayısılar yanmadı. Kayısının yanmaması bizim için bir mucizedir. Üstüne kayısının fiyatı da 30-35 liraya kadar yükseldi' diye konuştu.

Abiç, geçen yıl ortalama 4-5 liradan satılan kuru kayısının fiyatının bu yıl 6-7 katına çıkmasından dolayı kendilerini çok şanslı gördüklerini belirterek, diğer bölgelerde zirai don nedeniyle kayısısı yanan üreticiler adına ise üzgün olduklarını ifade etti.

'Bir ikramiye gibi oldu'

Bahçesinden geçen yıl 12 ton kayısı elde ettiğini, bu sene ise 8 ton civarı ürün beklediğini aktaran Abiç, bu yılki 8 tonun getirisinin geçen seneki 40 tonuna eşdeğer olduğunu vurgulayarak, '8 ton ürün, kilosunu ortalama 25 liradan hesaplarsak 200 bin lira gibi bir rakam yapıyor. Bir memur 10-20 sene çalışsa benim 1 yılda kazandığım bu parayı kazanamaz. Yani şu an kayısı, bizim için Milli Piyango ' dan çıkan bir ikramiye gibi oldu. Şükürler olsun, bu para bizim için az bir para değil. İnşallah her yerde ürün olduğu zaman da böyle para eder de insanımız mağdur olmaz' şeklinde konuştu.

Eskiden bir araba satın alabilmek için ellerindeki tüm kayısıyı satmak zorunda kaldıklarını belirten Abiç, bugün hemen hemen 1 ton kayısı parasına orta sınıf bir Otomobil satın alabilmelerinin kendileri adına sevindirici olduğunu dile getirdi. Musab Abiç, nişanlı olduğunu ve hasat dönemi sonrası düğün yapmayı planladığını ifade ederek, şunları söyledi:

'Nişanlıyım, elime geçecek parayla evlenmeyi düşünüyorum, bir ev ve araba almayı düşünüyorum. Kayısının diğer bölgelerde de yanmasını istemezdik ama yandı. Allah ' tan gelen bir şey, burada da yanabilirdi ama yanmadı. Baskil ' in bu sahil bölgesinde Karakaya Barajı ' ndan dolayı ortaya çıkan nem, soğuğun etkisini azaltıyor. O yüzden bölgemizde dondan dolayı bugüne kadar kayısının yandığını hatırlamam, büyüklerimizden de duymadım.'

Kayısı hasadının geçen yıl olduğu gibi bu sene de Ramazan ayına denk geldiğini dile getiren Abiç, kayısı bahçelerinde kavurucu sıcağın altında oruçlu vaziyette çalışmanın kendilerini çok zorladığını ancak orucun sevabını düşünerek ve emeklerinin karşılığını alıyor olmanın mutluluğuyla bu zorluğun üstesinden geldiklerini sözlerine ekledi.
 
Ynt: Karakaya kıyısındaki kayısı üreticilerine 'piyango' vurdu

Şimdi güzel sallamış ama seneye kayısı para etmediğinde ağlamasın. Geçen sene kayısıyı satamadıkları için, kayısı üreticisi perişan bir haldeydi. Yaptığı hesapta yanlış:

1. Devlet memurunun girdisi sadece emeğidir. Çiftçinin mazot, gübre, tarla kirası, sulama, sigorta, sermaye, tarımsal ekipman, işçilik onlarca girdi kalemi sayabiliriz. Girdileri tam olarak hesaplarsak çoğu sene çiftçi sermayeden tüketir.
2. Devlet memurunun riski, stresi çok düşüktür. Çiftçi için her şeyin azı ve fazlası risktir. Çiftçilikte en basit örneğinden gökyüzündeki bulutta, esen rüzgarda risk ve strestir.
3. Bu durum nadir karşılaşılan uç bir örnektir. 10 yılda bir meydana gelir. Ailenin tüm fertleri bu işin içindedir. Yeni nesil devlet memurlarının genellikle eşleri çalışıyor. Haneye giren gelir miktarı 25 000 lira ile 100 000 lira arasında değişiyor. Benim çevremde ortalama gelir 65 000 lira 75 000 lira arasında değişiyor.
Sonuç olarak uç noktaları olağanüstü durumları saymazsak, bir çiftçinin net geliri nadiren devlet memurundan fazla olabilir.
 
Ynt: Karakaya kıyısındaki kayısı üreticilerine 'piyango' vurdu

denge, düzen, istikrar esastır..

düzenli ama az gelir daha ideal.. yoksa bu zikzaklar bi 'battık yandım anam' bi 'köşeyi döndük, bize karada ölüm yok' dedirtir..

gerçi tarımında, hayatında geneli bu :)
 
Ynt: Karakaya kıyısındaki kayısı üreticilerine 'piyango' vurdu

başka çiftçi kardeşlerinin zarar etmesinden memnun olan tipik bir açgözlü çiftçi modeli
seneye aynı şey kendi başına gelirse nasıl aglar acaba

ayrıca bu kayısı nasıl par ediyor hala anlamış degilim
geçmiş yıllrda 20 dekar kayısı söktük nar yaptık
busenede 10 dekar kayısı şuan kesimde agaçlar meyveyi taşımıyrodu okadar çok meyve vardı 10 dekar eyri 1500 liraya sattık evet 1500 lira ama yanlış anlaşılmasın 10dekarı 1500 lira yani dekarı 150 lira
neyse bunu kestireyim seneye 10dekar daha var onuda kestirecegim
elazıglı arkadaş daha çok kazansın :D
 

Benzer Konular