Türkiye kendi yetiştirdiği tohumları kullanıyor


Türkiye kendi yetiştirdiği tohumları kullanıyor
Ana Sayfa» Ekonomi» Ekonomi - Diğer
26.07.2014 14:10

TZD Başkanı Yetkin 'Toplam ithal tohumluk, Türkiye ' de kullanılan tohumluğun yüzde 3,5 ' ini oluşturuyor' açıklamasında bulundu


ANKARA - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye ' de kullanılan tohumların yüzde 96 ' dan fazlasının yurt içinde yetiştirildiğini belirtti.

Yetkin, yazılı açıklamasında, tohumculuğun Türkiye ile İsrail arasındaki ticarette önemli yeri olduğunu ifade etti.

İsrail ' le bu alanda olan dış ticaretin özellikle 2004 yılından itibaren arttığına dikkati çeken Yetkin, bu dönemde ithalattaki artışın daha sınırlı kaldığını, tohumluk ihracatının ithalatı geride bıraktığını bildirdi.

Yetkin, Davos ' ta yaşanan 'One minüt' olayının ardından beklenenin tam aksine İsrail ' e tohumluk ihracatında değer olarak yüzde 300 ' e yakın artış yaşandığını ifade ederek, buna karşılık ithalatın pek değişmeyerek, 12 milyon 852 bin dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirtti. Yetkin daha sonraki yıllarda sürecin tersine döndüğüne dikkati çekti.

İsrail ' den en çok domates tohumu ithal edildiğini belirten Yetkin, Türkiye ' nin domates tohumu ithalatında İsrail ' in payının yüzde 40 ' a yakın olduğunu kaydetti.

Yetkin, Türkiye ' nin genel tohumluk ithalatında Hollanda ' nın yüzde 51 ' le ilk sırada yer aldığını bildirerek, bu ülkeyi yüzde 15 ' le Fransa ' nın, yüzde 9 ' la Almanya ' nın izlediğini açıkladı. Yetkin, İsrail ' den ithalatın yüzde 6 ' da kaldığını belirtti.

Türkiye ' de kullanılan tohumların yüzde 96 ' dan fazlasının yurt içinde yetiştirildiğini ifade eden Yetkin, 'Toplam ithal tohumluk, Türkiye ' de kullanılan tohumluğun yüzde 3,5 ' ini oluşturuyor' ifadesini kullandı.
 
Ynt: Türkiye kendi yetiştirdiği tohumları kullanıyor

Tohumluk üretimi 743 bin tona çıktı
Ana Sayfa» Güncel
05.08.2014 17:09

Bakan Eker, tohumluk üretiminin son 11 yılda 145 bin tondan 743 bin tona yükseldiğini açıkladı

ANKARA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tohumluk üretiminin son 11 yılda 145 bin tondan 743 bin tona yükseldiğini belirtti.

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz ' ın yazılı soru önergesini yanıtlayan Eker, hibrit tohumculukla ilgili yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Yerli tohumculuğu geliştirmek amacıyla önemli çalışmalar yapıldığını ifade eden Eker, 2004 ' te Yeni Bitki Çeşitlerine Ait Islahçı Haklarının Korunmasına İlişkin Kanun ' un, 2006 ' da Tohumculuk Kanunu ' nun çıkarıldığını anımsattı.

Sertifikalı tohumluk kullanımının 2005 ' te, sertifikalı tohumluk üretiminin 2008 ' de destek kapsamına alındığını anlatan Eker, sertifikalı tohumluk üretime sıfır faizli, kullanımına yüzde 50 faiz indirimli kredi imkanı sağlandığını kaydetti.

Tohumculuk sektörünü uluslararası standartlara uygun yapıya kavuşturarak üreticinin tohumluk ihtiyacının yurtiçi üretimden karşılanma oranını artırmak ve ihracat gücünü geliştirmek amacıyla Tohumculuğun Geliştirilmesi Projesi çalışmalarına devam edildiğini belirten Eker, yerli hibrit sebze çeşitlerinin kullanım oranının yüzde 10 ' lardan yüzde 50 seviyesine ulaştığını kaydetti.

Eker, hububat ve baklagil tohumluklarıyla yağlı tohumlardan aspir, susam ve yer fıstığı çeşitlerinin yüzde 100 ' ünün, pamuk çeşitlerinin yüzde 43 ' ünün, soya çeşitlerinin yüzde 30 ' unun ve ayçiçeği çeşitlerinin yüzde 20 ' sinin yerli olduğunu vurguladı.


Türkiye ' nin zengin biyoçeşitlilik potansiyelini koruyacak ve gelecek nesillere aktaracak, tek çatı altında en çok tohumu muhafaza eden 250 bin örnek kapasiteli dünyanın üçüncü büyük tohum gen bankasının 2010 ' da Ankara ' da açıldığını anımsatan Eker, araştırma enstitülerinin yüksek verimli, kaliteli, kuraklık ve soğuk gibi doğal şartlara dayanıklı tohum çeşitlerinin üretilmesine yönelik çalışmalara hız verildiğini ifade etti.

Mehdi Eker, tohumluk üretiminin etkin politikalar ve sağlanan desteklerle son 11 yılda 145 bin tondan 743 bin tona yükseldiğinin altını çizerek, üretimin gelecek yıl 800 bin tona, 2023 ' te 1 milyon tonun üzerine çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti.

Türkiye ' nin yürütülen çalışmalar sonucu tohumculukta kendi ihtiyacını karşılayan ve tohum ihraç eden ülke konumuna yükseldiğini vurgulayan Eker, tohum ihracatının son 11 yılda 17 milyon dolardan 127 milyon dolara çıktığını kaydetti. Eker, Türkiye ' nin 70 ' den fazla ülkeye tohum ihraç ettiğini, Ar-Ge çalışmalarıyla geliştirilen tohumluk çeşitlerinin hatları ve lisanslarının da ihraç edilmeye başlandığını belirtti.
 
Ynt: Türkiye kendi yetiştirdiği tohumları kullanıyor

Iki alt Başlıkta FRANSIZ Tohum devi ile ilgili haber var. AR-GE si olmayan Türkiye, otomobil üretemeyen türkiye nasıl montaj toyota, TOFAŞ, Renault montaj üretim yapıyor ise tohum Üretiminde de aynı montaj tohum üretiyor.. Neyi üretiyorsunuz? Ektiğimiz tohumlar ve markaları belli. Mercedes Türkiye ' de üretim yapınca Türk malı mı oluyor?
 
Ynt: Türkiye kendi yetiştirdiği tohumları kullanıyor

Kurşunlu link=topic=76947.msg1002860#msg1002860 date=1432159550' Alıntı:
Iki alt Başlıkta FRANSIZ Tohum devi ile ilgili haber var. AR-GE si olmayan Türkiye, otomobil üretemeyen türkiye nasıl montaj toyota, TOFAŞ, Renault montaj üretim yapıyor ise tohum Üretiminde de aynı montaj tohum üretiyor.. Neyi üretiyorsunuz? Ektiğimiz tohumlar ve markaları belli. Mercedes Türkiye ' de üretim yapınca Türk malı mı oluyor?
vay hemşerim hoşgeldin bi bilecikliyi aramızda görmekten mutluluk duyarız nerelisiniz acaba..??
 
Ynt: Türkiye kendi yetiştirdiği tohumları kullanıyor

Biz kirpik, saç bile ithal eden ülkeyiz... Kimseyi kandırmasınlar. Bizim kaliteli, doğal tohumlarımız yabancılara, yabancıların test tohumları ise bize geliyor. Bu sebeple atadan kalma tohumları stoklayın, onları kullanın. Her türlü bitki için geçerli.
 

Benzer Konular