Türkiye’nin ilk ‘Kurban’ı!

12.10.2014 - 02:30 | Son Güncelleme: 11.10.2014-23:46

Milliyet.com.tr »
Gündem »
Haber


Türkiye’nin ilk ‘Kurban’ı!
Anne ve babası klon olan Türkiye’nin ilk boz buzağısı dünyaya geldi. Buzağıya, Kurban Bayramı’nda doğduğu için ‘Kurban’ adı verildi


SEBİLE ÇETİN Bursa DHA

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde ‘Kiraz’ adlı klon boz ırk ineğin ‘Efe’ adlı klon boz boğanın spermaları ile döllenmesi sonucu Türkiye’nin ilk anne ve babası klon olan ‘Kurban’ adlı boz buzağısı dünyaya geldi.


Hastalıklara dirençli
Yerli genlerin korunması için uygulanan ‘Türkhaygen-I Projesi’ kapsamında kurulan gen bankasında korunan hücrelerden hayvan üretimi yapılabileceğinin kanıtlandığını belirten UÜ Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Sağırkaya, “Boz ırkın dünyada nesli tükense, saklanan hücrelerle mevcut ineklerin yumurtalarını kullanarak yeniden üretebiliriz” dedi. Boz ırkın Türkiye’ye has bir ırk olduğunu anlatan Prof. Dr. Sağırkaya, sütçü olmayan bu ırkın et üretimi için kullanılabileceğini kaydetti. İthal hayvanlara göre boz ırkın hastalıklara dirençli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sağırkaya, “Bu ırkta hayvanların hiçbirinde tüberküloza rastlamadık” diye konuştu.


 

Benzer Konular