NORVEÇ KIRMIZISI (NORWEGIAN RED)


Norveç Kırmızısı Hakkında Bilgi

NORVEÇ KIRMIZISI (NORWEGIAN RED)

Norveç Kırmızısı sığır ırkı genellikle kırmızı veya kırmızı alaca renktedir. İnekleri 500-600 kg boğaları 900 kg ağırlıktadır. Yılda ortalama 10.000 kg süt verirler. Genetik özellikleri itibariyle;

* Yüksek doğurganlık,
* Uzun sürü ve damızlık ömrü,
* Mastitise karşı dirençli ve düşük somatik hücre sayısı,
* Hastalıklara karşı dirençli,
* Sütünde yüksek yağ (%4.5) ve protein oranı,
* Yüksek gebe kalma oranı,
* Bulunduğu bölgeye çok rahat uyum sağlama yeteneği,
* Düzgün ve sorunsuz ayak-bacak özelliği,
* Mükemmel meme yapısı ve meme bağlantısı,
* Uysal mizaç ve kolay sağım özelliği,
* Çok düşük buzağı ölüm oranı (düşük mortalite),
* Yemden yüksek yararlanma özelliği,

Bütün bu özelliklerden dolayı düşük üretim maliyeti.

Yukarda belirtilen üstün genetik özellikleri nedeniyle Amerika, Kanada, İrlanda ve Avrupa ' da sığır ırklarının ıslahı amacıyla özellikle Holstein ırkı için çok tercih edilmektedir.

Holstein inekleri X Norveç Kırmızısı boğası ile yapılan melezlemede, doğan buzağının rengi yüzde yüz anne rengi yani siyah-alaca olmaktadır.

Simental inekleri X Norveç Kırmızısı boğası ile yapılan melezlemede doğan buzağının rengi kahverengi-beyaz olmaktadır.

Montofon inekleri X Norveç Kırmızısı boğası ile yapılan melezlemede ise anne renginden daha koyu bir renk görülmektedir.

Simental ve Montofonla yapılan melezlemede süt verimi artmakta, sütteki yağ ve protein oranı yükselmektedir.

NORVEÇ KIRMIZISI GENİŞ ISLAH AMACI İÇİN SEÇİLEN MÜKEMMEL BİR IRKTIR.
 
Ynt: NORVEÇ KIRMIZISI (NORWEGIAN RED)

NRF ' nin Üstün Özellikleri
NRF ' nin Üstün Özellikleri ve Melezleme

Norveç Kırmızısı ile Uluslar arası Denemeler

Son zamanlarda birçok ülkede yapılan araştırma denemelerinde NRF x Holstein melezleri, Holstein ' larla karşılaştırıldı.
Bu denemeler, Holstein ineklerinin döl verimi, buzağılama yeteneği ve genel sağlığı ile ilgili artan kaygılar nedeniyle, temelde ilgili ülkelerdeki üniversiteler ve araştırma kurumları tarafından başlatıldı.

Geno ' nun ıslah programına 1970 ' lerden beri sağlık ve döl verimi eklendiğinden, Norveç Kırmızısı bu denemelerde daima tercih edilen ırk olmuştur. Aynı zamanda, ıslah programındaki değerlendirilen her Norveç Kırmızısı boğa geniş bir dişi yavru grubuna sahiptir (boğa başına 250) ki, bu da değerlerin istikrarlı ve doğru olmasını sağlamaktadır.

Uluslar arası denemelerin tam sonuç ve raporlarına ulaşmak için http://www.genoglobal.no Internationaltrails (Uluslar arası ;Denemeler) adresini ziyaret ediniz.

Kanada

Guelph Üniversitesi ' ndeki İkili Melezleme projesinde Holstein dişileriyle Norveç Kırmızısı damızlık boğaları melezlenmiştir. Bu çalışmada melezlerin, verimleri bakımından Holstein ' larla aynı seviyede; buzağılama kolaylığı, üreme ve yaşama gücü bakımından ise Holstein ' lardan daha üstün oldukları gösterilmiştir. Projeye 60 ticari süt çiftliği katılmıştır.

ABD

Norveç Araştırma Konseyi, ABD ' deki ticari süt sığırı sürüleri açısından ekonomik öneme sahip özelliklere ulaşmak için, 36 süt sığırı sürüsünde Norveç Kırmızısı (NRF) melezlerini safkan Holstein ' larla karşılaştıran bir projeye fon sağlamıştır.
Bu çalışma sonucunda, Norveç Kırmızısı melezlerinin üreme konusunda Holstein ' lardan çok daha iyi olduğu görülmüştür. Holstein ' ların daha fazla süt vermelerine rağmen, yağ ve protein verimlerinin NRF melezlerinden çok daha düşük olduğu ortaya konmuştur.

Kaliforniya denemesi:

Kaliforniya melezleme projesinde (2002-2005) Norveç Kırmızısı damızlık boğalar, İskandinav Kırmızısı damızlık boğa grubunun önemli bir bölümünü oluşturmaktaydı. Bu grubun rekabetçi üretim, yüksek döl verimi, boğaların aşım yetenekleri, buzağılama performansı ve ineklerin yaşama gücü üzerine olumlu katkıları olmuştur.

Kuzey İrlanda

Tarım-Gıda Biyobilimleri Enstitüsü Tarım Bölümü, safkan Norveç Kırmızısı ile Holstein ineklerinin 19 ticari çiftlikte karşılaştırıldığı bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, Norveç Kırmızısının (NRF) Holstein sürüsündeki eşlerine kıyasla daha iyi gebelik oranı, çok daha üstün buzağı yaşama oranı, daha düşük somatik hücre sayısı (SCC), daha düşük inek ayıklama oranı ve daha iyi süt kompozisyonuna sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır.

İrlanda

Moorepark, Teagasc çoğunluğu Cork ve Tipperary ' de bulunan 46 ticari İrlanda süt sığırı çiftliğinde Norveç Kırmızısı (NRF) safkanları ile NRF x Holstein melezlerini ve safkan Holstein sürülerini karşılaştırmıştır. Bu çalışmada Norveç Kırmızısı melezi inekler sağlık, doğurganlık ve buzağılama kolayllığı bakımından daha üstün olmaları nedeniyle daha yüksek karlılık sağlamıştır. NRF x Holstein melezlerinin laktasyon başına sağladığı net kar, İrlandan Holstein ' larının sağladığı kardan 130 Avro daha fazla olmuştur.

İsrail

İsrail ' deki Hobonim Çiftliğinin dünyadaki en yüksek süt verimine sahip çiftlik olduğu söylenebilir. Sürüde %76 ' sı Holstein, %17 ' si NRF melezi ve %7 ' si Montbeliarde melezi olmak üzere toplam 434 inek bulunmaktadır.

Çin

Denemenin amacı Holstein x Holstein ' ları, Holstein x Norveç Kırmızısı (NRF) melezleriyle karşılaştırmaktı. Denemeye İç Moğolistan, Hebei, Pekin, Jiangsu ve Şangay ' dan 13 çiftlik katıldı. 5 farklı NRF boğasından, toplam 3000 doz NRF tohumu kullanıldı. Sonuçlar; NRF tohumu kullanıldığında ilk tohumlamadaki tutma oranı, Holstein tohumu kullanımına oranla çok daha yüksekti.

Yapılan Denemelerin Sonuçları

NRF x Holstein Melezleri, Safkan Holstein ' dan Daha Üstün!

Holstein ve NRF x Holstein melezleri arasında önemli bir verim farkı yok,
Holstein ' a kıyasla Norveç Kırmızısı tohumu kullanıldığında daha fazla döl verimi,
Daha kolay buzağılama ve daha fazla canlı buzağı,
NRF x Holstein melezleri, safkan Holstein ' dan daha hızlı ürer ve dhaa uzun yaşar,
Daha az mastitis ve diğer sağlık sorunları.

Safkan NRF ' nin Holstein ' dan Üstün Olduğu Özellikler

Döl verimi,
Mastitise karşı dayanıklılık,
Buzağılama kolaylığı,
Buzağıların ve ineklerin yaşama gücü.

Sıcak İklimlerde Norveç Kırmızısı

Sıcağa dayanma kabiliyetinde bağışıklık sistemi çok önemlidir,
Sıcaktan olumsuz etkilenecek ilk özellik döl verimidir

Bu nedenle, üstün bağışıklık sistemi ve mükemmel döl verim özelliği sayesinde NRF sıcak iklimlerde çok iyi performans göstermektedir. (Kaliforniya ve Güney ABD, İsrail ve Madagaskar ' da ispatlanmıştır.)

Süt Sığırı Melezleme

Holstein ineği; yüksek süt üretimi, mükemmel meme yapısı ve tipi nedeniyle 30 yılı aşkın bir süredir tüm dünyada baskın sütçü ırk olarak kabul edilmektedir.

Ancak her geçen gün daha fazla yetiştirici safkan Holstein ineğinde sağlık ve döl verimi sorunları yaşamaktadır. (Üretim odaklı dar ıslah hedefi ve akrabalı yetiştirme depresyonu nedeniyle.) Tüm dünyada süt sığırı melezlemesinin avantajlarından faydalanan ticari sığırcılık işletmesi sayısı gittikçe artmaktadır.

Etkili bir melezleme, genetik olarak birbirini tamamlayan iki farklı ırk ile başlar. Süt sığırı melezleme sistemlerinde, her bir işletme amaçları doğrultusunda optimum sayıda ırk kullanmalıdır. Her yetiştirici, 2 ' li veya 3 ' lü melezlemeyi seçerek bir plan yapmalı ve işletmeye, iklime, süt piyasasına, beslenme alışkanlıklarına ve yönetim düzeyine uygun melezleme sistemini seçmelidir. Melezleme programında kullanılan ırklar birbirini iyi tamamlamalı ve kendi benzersiz ıslah hedeflerini sürdürebilecek genişlikteki bağımsız seleksiyon temeline sahip olmalıdır. Bir melezleme programı planlı ve organize olmalı ve işletme koşullarınıza uygun ırklardan en iyi boğalar kullanılmalıdır. Heterosis, bir ıslah çalışmasında en iyi suni tohumlama boğalarını kullanmanın pozitif etkilerine ek olarak, süt sığırı melezi üreticilerinin bekleyebileceği artı bir avantajdır. Heterosis ' in etkileri, akrabalı yetiştirmenin etkilerinin tam tersidir.

Ebeveyn avantajının yanında ekstra bir avantaj sağlamaktadır ki bu, özellikle döl verimi, yaşama gücü ve sağlık gibi özellikler için çok değerlidir. Norveç Kırmızısı, Norveç ' te geliştirilen yüksek verimli sütçü bir ırktır. Yetiştiriciler 1970 ' ten beri sağlık, döl verimi ve fonksiyonel özellikler üzerinde durmaktadırlar. Sağlık, döl verimi ve verim için pozitif genetik eğilimler, Norveç ' teki çok kapsamlı veri toplama sistemi ve her boğanın ilk denemelerindeki geniş dişi yavru grupları (minimum 200) sayesinde mümkün hale gelmiştir. Islah, tüm melezleme programlarında sağlık ve döl verim seviyesini arttıracak ve yetiştiricilere yararlı inekler ve daha fazla kar sağlayacaktır. Çeşitli pazarlardaki Geno şirketlerimiz ve ortaklarımız, melezlemede başarıyla kullanılabilecek çeşitli ırklara sahiptirler. Hetorosis önemli bir avantajdır.
 
Ynt: NORVEÇ KIRMIZISI (NORWEGIAN RED)

İngiltere ' de bir çiftlik 3lü melezleme ile 9000litre süt werimine çıkmış...Wideoyu dikkatle izlemekte fayda war...

Richard Knapman, Shilstone UK, farms 360 acres and milks 160 Norwegian Red crossbred cows. His average production is 9.000 litres. He will be going a 3-way cross with Holstein x Norwegian Red x Flecvieh.

http://youtu.be/8c4jqBhS3bU
 
Ynt: NORVEÇ KIRMIZISI (NORWEGIAN RED)

Profit higher with Norwegian Red cows

Thursday, September 13, 2012
By Stephen Cadogan

Five years of trials in Northern Ireland indicated that net profit was £78 per cow per year higher with Norwegian Red cows, compared to Holstein-Friesian cows.

Trials were conducted on 20 dairy farms, and involved 221 locally-bred Holstein-Friesians, and 221 Norwegian Reds, all imported from Norway as heifers.

However, since trials started, much greater emphasis on fertility and longevity traits has resulted in an improvement in fertility within the UK Holstein-Friesian herd.

Norwegian Reds had fewer first and second calving difficulties, with only 4% first calving stillbirths or deaths in 24 hours, compared to 13% for Holstein-Friesians.

There was no difference in stillbirths from the second lactation on.

Norwegian Reds had poorer calving and milking temperament in the first three weeks of the first lactation, but produced higher protein-content milk. Milk fat content did not differ between breeds.

Holstein-Friesians tended to have higher 305-day milk yields in lactations one to three (averaging 6,476 versus 5,219 litres), followed by 7206 vs 7178 litres in lactations four and five. Milk solids, and yield response to additional concentrates, were unaffected by breed.

SCC was about 40% lower in Norwegian Reds (9% of Holsteins and 4.1% of Norwegians were culled for mastitis).

Norwegian Reds had poorer udder conformation, with 6.8% eventually culled due to poor udder conformation, versus only 1% of Holsteins.

During the trial, 28.5% of Holstein-Friesians and 11.8% of Norwegian-Reds were culled as infertile; and 27.2% of Norwegian Reds and 16.3% of Holstein-Friesians survived to the end of the fifth lactation.

The average Holstein-Friesian completed 3.5 lactations, versus 4.2 for the Red.

The overall 22% economic advantage seen for Norwegian Reds was at a milk price of 26ppl.

The trail results can be downloaded from the www.agrisearch.org website website.
 

Ynt: NORVEÇ KIRMIZISI (NORWEGIAN RED)

DeHLiZ link=topic=78269.msg925987#msg925987 date=1413293289' Alıntı:
Hocam peki Türkiye ' deki destekleme konusunda bir bilgin var mı?

Şimdilik bir şey diyemiyorum öğrendiğimde paylaşırım üstad...Norweç Ticari Ateşesi ile görüşmeye çalışıyorum öncelikle...Ondan alacağımız doneleri gelişmeleri paylaşırım...
 
  • Beğen
Tepkiler: hasdevrekli
Ynt: NORVEÇ KIRMIZISI (NORWEGIAN RED)

DeHLiZ link=topic=78269.msg925987#msg925987 date=1413293289' Alıntı:
Hocam peki Türkiye ' deki destekleme konusunda bir bilgin var mı?

Şimdilik bir şey diyemiyorum öğrendiğimde paylaşırım üstad...Norweç Ticari Ateşesi ile görüşmeye çalışıyorum öncelikle...Ondan alacağımız doneleri gelişmeleri paylaşırım...
 
Ynt: NORVEÇ KIRMIZISI (NORWEGIAN RED)

Hermiyas link=topic=78269.msg925990#msg925990 date=1413293562' Alıntı:
Şimdilik bir şey diyemiyorum öğrendiğimde paylaşırım üstad...Norweç Ticari Ateşesi ile görüşmeye çalışıyorum öncelikle...Ondan alacağımız doneleri gelişmeleri paylaşırım...

İnşallah Abi, bekliyoruz haberleri, o zaman bu konu takip :)
 
Ynt: NORVEÇ KIRMIZISI (NORWEGIAN RED)

hacimmet link=topic=78269.msg926990#msg926990 date=1413581064' Alıntı:
Murat abi konu için çok teşekkürler bende bu konuyu uzaktan duyuyorum ve takp ediyorum tanıdıklardan Eşref ŞEKERLİ yapıyor bu melezlemeyi ondan sonuçları öğrenir paylaşırız.
Hacim biz bundan 5-6 yil once yanlislikla siyah alaca holsteine asilattirdik
Buzagisi kirmizi disi holstein oldu .Bu buzagi simdi inek oldu 3. buzagisini aldik sut verimi
gercekten inanilmaz bugune kadar sene 1981 den beri holstein besliyoruz bu kadar sutlu inek
bir kac tane cikti.bunun asil ozelligi ise yavruladiktan 6 ay sonra bile sutu azalmiyor buda ayni laktasyon
doneminde ortalama sut verimini cok artiriyor
Veterinere tekrar sorduk ayni asidan varmi diye yok dedi bana da yanlislikla karismis dedi
Simdi benim anlamadigim bu kirmizi alaca hepmi boyle verimi yuksek yoksa bu melezlemeden mi boyle oldu
onu bende bilmiyorum
 
Ynt: NORVEÇ KIRMIZISI (NORWEGIAN RED)

Aspir link=topic=78269.msg927001#msg927001 date=1413582744' Alıntı:
Hacim biz bundan 5-6 yil once yanlislikla siyah alaca holsteine asilattirdik
Buzagisi kirmizi disi holstein oldu .Bu buzagi simdi inek oldu 3. buzagisini aldik sut verimi
gercekten inanilmaz bugune kadar sene 1981 den beri holstein besliyoruz bu kadar sutlu inek
bir kac tane cikti.bunun asil ozelligi ise yavruladiktan 6 ay sonra bile sutu azalmiyor buda ayni laktasyon
doneminde ortalama sut verimini cok artiriyor
Veterinere tekrar sorduk ayni asidan varmi diye yok dedi bana da yanlislikla karismis dedi
Simdi benim anlamadigim bu kirmizi alaca hepmi boyle verimi yuksek yoksa bu melezlemeden mi boyle oldu
onu bende bilmiyorum

Büyük ihtimal F1 melezlerinden görülen melez azmanlığı. Anlattığınıza göre döl tutma kabiliyeti de oldukça iyi.

Iyi analiz etmek lazım. Türkiye şarları için 'kusursuz sütçü' diyebileceğimiz bi melezleme belki de bu başlığın altında tartışılıyor.

Hacımda mesela bunlardan 4 tane olsa, ne yağ derdi kalır, ne by-pass. 4.5 falan diyo :)
 
Ynt: NORVEÇ KIRMIZISI (NORWEGIAN RED)

hacimmet link=topic=78269.msg926990#msg926990 date=1413581064' Alıntı:
Murat abi konu için çok teşekkürler bende bu konuyu uzaktan duyuyorum ve takp ediyorum tanıdıklardan Eşref ŞEKERLİ yapıyor bu melezlemeyi ondan sonuçları öğrenir paylaşırız.

Hacım, bu melezlemeler destek kapsamında mı? Sorabilir misin?
 
Ynt: NORVEÇ KIRMIZISI (NORWEGIAN RED)

Angler Sığırı Yetiştiriciliği ve Özellikleri (Kasım 2013)

Angler sığır ırkı kırmızı rengiyle tanınmış, çoğunlukla İskandinav ve Baltık ülkelerinde yaygın bir ırktır. Avrupa ' nın önemli sütçü ırklarından biridir. Ancak; erkek buzağıları süt danası için kullanıldığından, bazı ülkelerde çift amaçlı ırk veya kombine ırk olarak da değerlendirilir.

Angler süt yağının yüksekliğiyle tanınır. Avrupa ' da birbirine benzer özellikler taşıyan Alman Kırmızısı, Estonya Kırmızısı, Danimarka Kırmızısı, İsviçre Kırmızısı, Norveç Kırmızısı, Litvanya Kırmızısı gibi ırklarla birlikte anılır. Zaten bu ırkların teker teker genetik havuzları küçük olduğundan, birbirlerinin genetiklerinden de yararlanırlar. Hatta, bu genetik yardımlaşma bazen Kırmızı Holstein, Montbeliard ve Jersey ırklarına kadar ulaşabilir.

Britanya ' da sığır ırkları kodlamasında Angler ırkı AR, melezleri Kırmızılar ise ARX olarak kodlanmıştır.

Angler ırkı inekler orta yapılı, yapılarına oranla ise çok süt verimli hayvanlardır. Irk ortalaması Almanya ' da 8.486 kg, %4,77 yağlı süt bildirilmektedir. Proteini ise ortalama %3,64 dür. Buzağıları kolay doğarlar ve dayanıklı olurlar. Irk olarak meme yapısı sağlam, somatik hücre skorları düşüktür. Almanya ' da 1879 yılından beri kayıtları tutulmakta olan bir ırktır. Angler ırkı yemi süte çevirme konusunda en ekonomik ırklardan biridir.

Angler ırkı ithalat yoluyla Avrupa dışındaki ülkelere, örneğin, ABD, Japonya, Yeni Zelanda, Kazakistan, Suudi Arabistan, Kanada, Şili, Cezayir gibi ülkelere gitmiştir.

Angler ' i Almanya ' da 'tereyağı ineği' olarak isimlendirmişlerdir. Peynir yapımına yönelik kappa-casein geni sayesinde iyi kalitede peynirler elde edilir. Diğer yandan, erkek danaların beslenmesiyle elde edilen etler yumuşaktır.

Bu ırkın buzağıları ortalama 32 kg doğarlar. Ergin inekler ortalama 500 kg olup, 780 kg ' a kadar çıkabilirler. Boğaları 800-900 kg ' a kadar ulaşabilirler. Boğalar ineklere göre daha koyu renkli olurlar.

Angler ırkı sağlam yapılı, dirençli, cüssesine göre çok verimli, bol yağlı sütü olan, kırmızı rengiyle ünlü bir ırktır.
 
Ynt: NORVEÇ KIRMIZISI (NORWEGIAN RED)

Iowa dairy producer &veterinarian, Dr. Dave Duitscher, milks 1,000 cows; 60% are crossbreds & 40% are straight Holsteins. His favorite 3-way cross is Norwegian Red x Jersey x Holstein because 'they milk really well, they have really good health traits &their reproduction is excellent.' (6 of the 7 cows are 3-way crosses of Norwegian Red x Holsteins x Jersey). With crossbreds we have 'cows we really don ' t have to mess with a lot.' (Cows in picture average 55 days in milk.)


http://youtu.be/ZcjG9T-EK7M

Four 3-way crossbreds in U.S. herd: 305-day M.E. milk in 2nd lactation ranged from 25,216 to 31,425 lbs milk (11,438 to 14,254 kg). One 2-way crossbred had 305-day M.E. milk of 27,963 lbs (12684 kg). Days in milk for these 5 cows averaged 180 days.

http://youtu.be/NCGvsl6Ohsw

322,702 former views! Four 3-way crossbreds in U.S. herd: 305-day M.E. milk in 2nd lactation ranged from 25,216 to 31,425 lbs milk (11,438 to 14,254 kg). One 2-way crossbred had 305-day M.E. milk of 27,963 lbs (12684 kg). Days in milk for these 5 cows averaged 180 days.

http://youtu.be/ATNecy2sO48?list=UU9QYAHzETVO_9ZyUAijOqmw
 
Ynt: NORVEÇ KIRMIZISI (NORWEGIAN RED)

Şimdi biz bu tohumu bulduk attırdık diyelim, destekleme alamıyoruz değil mi, dolayısı ile destek alabilmek için yerleşim yerimizdeki weterinerimize attırabiliyorduk şimdi istediğim weterinere istediğim haywanıma bu tohumu attırabiliyorum ama desteklemelerden faydalanamıyorum doğru mu dedim!?