Çiftçiler, ürünlerini bu markette satacak

Çiftçiler, ürünlerini bu markette satacak
Ana Sayfa» Ekonomi» Ekonomi - Diğer
23.10.2014 14:22

İzmir ' de, tarım satış kooperatiflerinin ürünlerinin doğrudan tüketiciye satışı için 'Çiftçim Market' açıldı

İZMİR - Tarım satış kooperatifleri ve üretici birlikleri üyelerinin ürettiği malların doğrudan tüketiciye ulaştırabilmesi amacıyla Türkiye ' nin ilk çiftçi marketi İzmir ' de açıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kudbettin Arzu, İl Müdürlüğünün Bornova ' daki kampüsünün girişinde kurulan 'Çiftçim Market'in açılış töreninde, bölgedeki tüm kooperatiflerin ürünlerinin satışa sunulacağı marketin ilk olduğunu söyledi.

Tüm dünyada 2014 Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı ' nın idrak edildiğini hatırlatan Arzu, böyle bir gündemde çiftçi marketi açmanın anlamlı olduğuna ifade etti.

Marketin, önümüzdeki süreçte tüm ülkeye örnek teşkil etmesi açısından önem taşıdığını vurgulayan Arzu, 'Son 10 yılda tarımda sessiz bir devrim yaşandı. Türkiye, 75 milyon nüfusunu doyuruyor, 35 milyon turisti besliyor, üzerine de 18 miyar dolar ihracat yapıyor. Tabi bu yetmez. 2023 hedefinde tarımda 150 milyar dolarlık Gayri Safi Milli Hasıla yaratmayı hedefliyoruz' dedi.

Tarımsal üretimde ürün kalitesinin yanında pazarlamanın önemli olduğunu aktaran Arzu, üreticiden tüketiciye uzanan yolda aracılar arttıkça fiyatın da arttığını belirtti.

Çiftçim Market ' in bu anlamda önemli rol oynayacağını dile getiren Arzu, marketin raflarına bakıldığında fiyatın da piyasaya göre daha uygun olduğunu kaydetti.

Market, üreticiyle tüketiciyi buluşturacak

Vali Mustafa Toprak da kooperatiflerin yerel kalkınmaya büyük katkılarının olduğunu dile getirerek, üreticinin emeğinin karşılığını bulmasında bu marketlerin önemli rol oynayacağını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal ise Tire Süt Kooperatifleri Birliği ' nin getirdiği proje üzerinde iki yıl çalıştıklarını ifade etti.

Projeyi bakanlığın da benimsediğini vurgulayan Güldal, ilk marketin de müdürlük kampüsünde açılmasına öncülük ettiklerini belirtti.

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük de marketin boyut olarak küçük ancak anlam olarak büyük bir mekan olduğunu dile getirerek, 'Üretici, para kazanmak, tüketici de uygun fiyata güvenilir gıda tüketmek istiyor. Bu buluşmayı gerçekleştiren bir ilki sağlıyoruz. Umarım ülke çapında yaygınlaşır' diye konuştu.

Açılışı yapılan markette, Tire Süt, Foça, Gödence, Bademli, İğdeli tarım satış kooperatifleri, İzmir Arıcılar Birliği ve ülke genelindeki kooperatiflerden gelen ürünler piyasa fiyatının altında satışa sunuluyor.
 

Benzer Konular