+ Konuya Cevap Yaz
Sayfa 1/2 12 SonuncuSonuncu
28 sonuçtan 1 ile 20 arası gösteriliyor
  1. #1

    Üyelik Tarihi
    29 Ağustos 2009
    Şehir
    Tekirdağ
    Yaş
    20
    Mesajlar
    70
    Adı geçen
    0 Mesaj
    Etiketlenme
    0 Konu

    Yoncayi KURUTMADAN BALYA YAPMAK



    Hayvancılık - Hünkar Çiftliği - Kahramanmaraş 6. …: http://youtu.be/FSyixLIxFjE.A arkadaslar aranizda yoncayi bicip bicildigi gun hemen rulo balya yapan varmi buni silaj olarak degilde yani strec ile kaplamadan sadece file ile sarilip bu sayede yapraklarinin dokulmemesini sagladigini gordum bu bu sekilde yapan veya goren varsa ayrintili bi sekilde anlatabilirmi videoda 1.30 dan sonra bununla ilgili bir bolum var

  2. #2
    ismail_17 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    17 Ekim 2010
    Şehir
    Çanakkale - Biga KARABİGA kasabası
    Yaş
    46
    Mesajlar
    4,553
    Adı geçen
    5 Mesaj
    Etiketlenme
    0 Konu

    Ynt: Yoncayi KURUTMADAN BALYA YAPMAK



    Gösterdiği yonca çok güzel olmuş, dediği gibi biçildiği akşam bağlamak, kesinlikle kızışma sebebi , nasıl bir işlem uygulamış şılaj gibi srarmadan kızışmadan kurutmuş, bede merak ettim, bakteriden bahsetti ama , konuyu takip ediyorum bende.

  3. #3

    Üyelik Tarihi
    29 Ağustos 2009
    Şehir
    Tekirdağ
    Yaş
    20
    Mesajlar
    70
    Adı geçen
    0 Mesaj
    Etiketlenme
    0 Konu

    Ynt: Yoncayi KURUTMADAN BALYA YAPMAK



    Ben canakkalede ziraat muhendisligi tarim ekonomisi bolumunu okuyorum arastirma yaparken boyle bir konuya denk geldim 1-2haftaya okuldaki prof lara danisicam fakat bildiginiz uzre hepsi havali havalarindan yanlarina yaklasilmiyor burada belki bilen vardir diye konuyu buraya tasidim ayrica bu sekilde bicilen yonca kurutulmadan balya olursa 2 kati verim elde ederiz kuruyunca agirligini kaybediyor beklemedeyiz bakalim

  4. #4

    Üyelik Tarihi
    30 Aralık 2009
    Şehir
    EDİRNE KEŞAN
    Yaş
    47
    Mesajlar
    2,353
    Adı geçen
    2 Mesaj
    Etiketlenme
    0 Konu

    Ynt: Yoncayi KURUTMADAN BALYA YAPMAK



    konu takip.

  5. #5

    Üyelik Tarihi
    20 Mart 2011
    Şehir
    göynük kas. avanos nevşehir
    Yaş
    39
    Mesajlar
    1,223
    Adı geçen
    0 Mesaj
    Etiketlenme
    0 Konu

    Ynt: Yoncayi KURUTMADAN BALYA YAPMAK



    Bende rulo silaj balya makinasını uzun zamandır araştırıyorum.Ama silaj yapmadan biçildiği gün nasıl paketlenmiş benimde akllıma yatmadı.Belkide sıkmalı biçme makinesi ile biçip aynı günün akşamı paketlemiştir. ok-*-s

  6. #6

    Üyelik Tarihi
    29 Ağustos 2009
    Şehir
    Tekirdağ
    Yaş
    20
    Mesajlar
    70
    Adı geçen
    0 Mesaj
    Etiketlenme
    0 Konu

    Ynt: Yoncayi KURUTMADAN BALYA YAPMAK



    Yalniz burada paketlenme yok sanirim sadece etrafonda file var videoda dikkatli bakildildiginda arada yesil rulo balyalar gorunuyo bunlar buyuk olasilikla yonca balyasi

  7. #7
    aslan26 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    10 Mart 2014
    Şehir
    Eskişehir
    Yaş
    24
    Mesajlar
    3,760
    Adı geçen
    7 Mesaj
    Etiketlenme
    0 Konu

    Ynt: Yoncayi KURUTMADAN BALYA YAPMAK



    Bu sene bizim Eskişehir de bir kişi streçli rulo balyası aldı yonca eğer sıkmasız makinayla biçildiyse bir gün sonra eğer sıkmalıyla biçildiyse biçildiği gün balya yapıyorum diyor.Birde müşterinin isteğine görede kilosunu ayarlıyormuş.

  8. #8

    Üyelik Tarihi
    29 Ağustos 2009
    Şehir
    Tekirdağ
    Yaş
    20
    Mesajlar
    70
    Adı geçen
    0 Mesaj
    Etiketlenme
    0 Konu

    Ynt: Yoncayi KURUTMADAN BALYA YAPMAK



    Aslan26 bahsettiginiz strecli sekilde yonca balyasi ve silaj olmamis hali mi? Kisaca videodaki yonca gibi taze yesil seklimdemi?

  9. #9
    aslan26 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    10 Mart 2014
    Şehir
    Eskişehir
    Yaş
    24
    Mesajlar
    3,760
    Adı geçen
    7 Mesaj
    Etiketlenme
    0 Konu

    Ynt: Yoncayi KURUTMADAN BALYA YAPMAK



    Alıntı orklar59 link=topic=78573.msg929542#msg929542 date=1414343513 Nickli Üyeden Alıntı
    Aslan26 bahsettiginiz strecli sekilde yonca balyasi ve silaj olmamis hali mi? Kisaca videodaki yonca gibi taze yesil seklimdemi?
    Evet yonca biçiliyor ve makina yoncayı kıymadan direk balya yapıp streçliyor.

  10. #10

    Üyelik Tarihi
    29 Ağustos 2009
    Şehir
    Tekirdağ
    Yaş
    20
    Mesajlar
    70
    Adı geçen
    0 Mesaj
    Etiketlenme
    0 Konu

    Ynt: Yoncayi KURUTMADAN BALYA YAPMAK



    Peki kızisma olmuyormu streclendikten sonra yonca kurumadan strecliyoruz

  11. #11
    aslan26 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    10 Mart 2014
    Şehir
    Eskişehir
    Yaş
    24
    Mesajlar
    3,760
    Adı geçen
    7 Mesaj
    Etiketlenme
    0 Konu

    Ynt: Yoncayi KURUTMADAN BALYA YAPMAK



    Alıntı orklar59 link=topic=78573.msg929550#msg929550 date=1414344267 Nickli Üyeden Alıntı
    Peki kızisma olmuyormu streclendikten sonra yonca kurumadan strecliyoruz
    Yoncayı steçlerken havası alınıyor.Hava alındıktan sonra yonca 1-2 sene bozulmadan durabilir.Yoncanın kızışmasına neden olan havadır.Hava ile temas edemeyince kızışmada olmaz.

  12. #12
    ismail_17 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    17 Ekim 2010
    Şehir
    Çanakkale - Biga KARABİGA kasabası
    Yaş
    46
    Mesajlar
    4,553
    Adı geçen
    5 Mesaj
    Etiketlenme
    0 Konu

    Ynt: Yoncayi KURUTMADAN BALYA YAPMAK



    Alıntı aslan26 link=topic=78573.msg929552#msg929552 date=1414344423 Nickli Üyeden Alıntı
    Yoncayı steçlerken havası alınıyor.Hava alındıktan sonra yonca 1-2 sene bozulmadan durabilir.Yoncanın kızışmasına neden olan havadır.Hava ile temas edemeyince kızışmada olmaz.
    Biraz fazla sorduk kusura bakma yukarıdaki videoyu seyrettinmi yoncanın rengi çok güzel .
    Senin dediğin gibi biçildiği gibi o akşam balyalayıp streçleyip havasıda alınsa rengi sararır slaj renginde olur sapsarı benim bilgim böyle .
    Burada hem biçildikten sonra kurutmadan hemen balyalama hemde birkaç gün doğada kurumuş gibi rengi güzel ve kuru onu çözemedik.

  13. #13

    Üyelik Tarihi
    18 Nisan 2010
    Şehir
    Tekirdağ
    Yaş
    34
    Mesajlar
    6,773
    Adı geçen
    66 Mesaj
    Etiketlenme
    1 Konu

    Yoncayi KURUTMADAN BALYA YAPMAK



    Videoyu daha önce izlemiştim.

    Verim (ağırlık bakımından) 2 kat değil, 4-4.5 kat civarında olur. Kuru ot paketleme esnasında nem oranı %20 ' nin altına düşürme zorunluluğu var çünkü. Ama kuru maddede önemli bir değişim olmaz. Diğer avantajları da proteyin miktarının, kuruya göre daha fazla olması, otu ıslama riskinin azalması, mahsulü daha hızlı kaldırma (dolayısı ile daha hızlı su verme ve daha fazla biçim) olarak sıralanabilir.

    Lakin günümüz tarım teknolojileri, otu sadece 2 şekilde paketleyebilmemize olanak tanıyor.

    1-) kuru paketleme: balya tipleri değişse de hepsinde yöntem aynıdır. Biçilen ot, bünyesindeki nemin %20 ' nin altına düşene kadar tarlada bekletilir. Ardından da prizmatik, büyük prizmatik ve rulo tip bir makinasıyla (hatta elle) paketlenir. Ortalama süre hava sıcaklığı ve otun nem durumuna göre 2-18 gün arasında değişir.

    2-) Silaj olarak paketleme: bunda da otu ister rulo balya yapıp strese sararsınız, ister toprak altı siloya görmersiniz, ister de tünel tipi yapay siloya koyarsınız. Yöntem değişmez. Ideal bir silaj için nemin %65-67 civarında olması önerilir. Oksijensiz ortamda türeyen bakteriler 'laktik asit' üreterek ortamda hakim hale gelir. Böylece oksijenli ortamda yüreyen, yani BITKININ FERMANTASYONA GIREREK BOZULMASINI SAĞLAYAN bakterilerin çoğalmalarını engellerler yada baskılarlar.

    Videoda bahsedilen kilit kelime 'laktik asit'. Mahsüle laktik asit uyguladık! deniyor. Eğer laktik asit uygulanmışsa bu bir silaj yöntemdir. Tartışmasız. Ha silaj esnasında otu parçamazlar ayrı bir olay ama yöntem kesinlikle silaj yöntemi.

    Bu arada mahsüle doğrudan laktik asit uygulamak pek ekonomik bir yöntem değil. Bu esnada kullanılması gereken asıl madde inokulant denen 'LAKTIK ASIT ÜRETEN CANLI BAKTERI'lerdir. Yani şu:

    [img width=800 height=597]http://img.tapatalk.com/d/14/10/27/e9umy3u8.jpg[/img]

    [img width=800 height=597]http://img.tapatalk.com/d/14/10/27/a3a2ypu6.jpg[/img]

    Resimdeki ürünün 1 gramında 1.000.000.000 canlı bakteri bulunur ve tek görevleri laktik asit üretmektir. Siz bu bakteriler yerine laktik asit kullanırsanız, taşıma su ile değirmen döndürmeye çalışmak, ya da sağ kulağı sol elle tutmaya çalışmaktan başka birşey yapmazsınız.

    Karbonhidrat bakımından zengin olan gıdalar (Mısır yada buğday gibi) laktik asit üretme açısından sorun yaratmaz ama protein bakımından zengin baklagil, yoncagil ve ot türleri bu bakımdan zayıftır. İşte yapılan işlem bu açığı kapatmak için inokulant kullanımından ibaret bence.

    Peki bu nasıl yapılıyor?

    Bu inokulant yada kullanılacak laktik asit ' i silaj yapım esnasında otun içerisine homojen şekilde dağıtabilen paketleme makinaları var. Işin püf noktası da burda.

    Videoda ot 2-3 gün kadar soldurulduktan sonra içerisine laktik asit vererek, bitkiler bütün olarak streç ile sarılmış. Eğer biçer biçmez sarsalardı, yada Mısır silajında olduğu gibi parçalayarak paketleselerdi, bu görüntü oluşmazdı. Ayrıca parçalanmaması, bitkinin besin değerlerini muhafaza etmesine de yatar ama bu yöntem hata affetmez. Bitki bozulmaya çok müsaittir.

    Beni düşündüren nokta, videodaki ağabeyimizin dünya keşfi yapmış edaları. Yoksa yapılan şey, uzun yıllardan beri kullanılan bir yöntem. Atla deve değil.

  14. #14
    aslan26 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    10 Mart 2014
    Şehir
    Eskişehir
    Yaş
    24
    Mesajlar
    3,760
    Adı geçen
    7 Mesaj
    Etiketlenme
    0 Konu

    Ynt: Yoncayi KURUTMADAN BALYA YAPMAK



    Alıntı ismail_17 link=topic=78573.msg929561#msg929561 date=1414345131 Nickli Üyeden Alıntı
    Biraz fazla sorduk kusura bakma yukarıdaki videoyu seyrettinmi yoncanın rengi çok güzel .
    Senin dediğin gibi biçildiği gibi o akşam balyalayıp streçleyip havasıda alınsa rengi sararır slaj renginde olur sapsarı benim bilgim böyle .
    Burada hem biçildikten sonra kurutmadan hemen balyalama hemde birkaç gün doğada kurumuş gibi rengi güzel ve kuru onu çözemedik.
    Benim dedigim yontemle yapıldıginda yoncanın rengi açık yesilden koyu yesile dönuyor aynı slajdaki gibi ama yoncanın tadında ve besleyiciliginde bir kayıp olmuyor.

  15. #15

    Üyelik Tarihi
    29 Ağustos 2009
    Şehir
    Tekirdağ
    Yaş
    20
    Mesajlar
    70
    Adı geçen
    0 Mesaj
    Etiketlenme
    0 Konu

    Ynt: Yoncayi KURUTMADAN BALYA YAPMAK



    Aydinlattigin icin cok tesekkurler bunu bizim ciftcilerimz yoncayi bicer bicmez toplayip koylerdeki klasik toprak uatune branda tipi yerlere yoncayi laktik asit olusmasini saglayan bakterilerle branda altina koysakta ayni goruntuyu sanki taze oyt gibi seklinde alabilirmiyiz?

  16. #16
    aslan26 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    10 Mart 2014
    Şehir
    Eskişehir
    Yaş
    24
    Mesajlar
    3,760
    Adı geçen
    7 Mesaj
    Etiketlenme
    0 Konu

    Ynt: Yoncayi KURUTMADAN BALYA YAPMAK



    Alıntı orklar59 link=topic=78573.msg929581#msg929581 date=1414346411 Nickli Üyeden Alıntı
    Aydinlattigin icin cok tesekkurler bunu bizim ciftcilerimz yoncayi bicer bicmez toplayip koylerdeki klasik toprak uatune branda tipi yerlere yoncayi laktik asit olusmasini saglayan bakterilerle branda altina koysakta ayni goruntuyu sanki taze oyt gibi seklinde alabilirmiyiz?
    Yonca hava ve güneş ışıgla baglantısı kesildikten sonra her şekilde depolanabilir,

  17. #17

    Üyelik Tarihi
    18 Nisan 2010
    Şehir
    Tekirdağ
    Yaş
    34
    Mesajlar
    6,773
    Adı geçen
    66 Mesaj
    Etiketlenme
    1 Konu

    Yoncayi KURUTMADAN BALYA YAPMAK



    Yukardaki otun elde edilme sekli:

    1-) otu biç
    2-) nem ölçer ile ölcerek nemin %60-65 aralığına düşmesini bekle (2-3 gün surebilir)
    3-) inokulant yahut laktik asit eklemesi yapabilen bir rulo balya ile haşbaysız paketleyip strec ile sar. (Laktik asit olgunlaşmayı hizlandirip otun rengini muhafaza etmesini saglar ama maliyeti yüksektir)

    Hepsi bu.

    (İsmail Abi senin sorunun cevabı 2 ve 3. maddede)

    Ot silajini yığında saklamayı tavsiye etmem. Nedeni açıldıktan sonra çok hızlı bozulmaya uğraması. İyi muhafaza edilmez ve hızlı tüketilmezse tüm yığın kaybedilebilir.

  18. #18

    Üyelik Tarihi
    29 Ağustos 2009
    Şehir
    Tekirdağ
    Yaş
    20
    Mesajlar
    70
    Adı geçen
    0 Mesaj
    Etiketlenme
    0 Konu

    Ynt: Yoncayi KURUTMADAN BALYA YAPMAK



    Sagolasin

  19. #19

    Üyelik Tarihi
    20 Mart 2011
    Şehir
    göynük kas. avanos nevşehir
    Yaş
    39
    Mesajlar
    1,223
    Adı geçen
    0 Mesaj
    Etiketlenme
    0 Konu

    Ynt: Yoncayi KURUTMADAN BALYA YAPMAK



    Özellikle Yılmaz olmak üzere bütün değerli arkadaşlara verdikleri bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim alk-*s alk-*s .Pekiii bu silaj rulo balya makinelerinden yerli hangi firmalar üretmektedir. :S :S

  20. #20
    aslan26 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    10 Mart 2014
    Şehir
    Eskişehir
    Yaş
    24
    Mesajlar
    3,760
    Adı geçen
    7 Mesaj
    Etiketlenme
    0 Konu

    Ynt: Yoncayi KURUTMADAN BALYA YAPMAK



    Alıntı İSHAK ÇAVUŞ AYDIN link=topic=78573.msg929609#ms9609 date=1414351548 Nickli Üyeden Alıntı
    Özellikle Yılmaz olmak üzere bütün değerli arkadaşlara verdikleri bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim alk-*s alk-*s .Pekiii bu silaj rulo balya makinelerinden yerli hangi firmalar üretmektedir. :S :S
    Elibollar combi steçlemeli makinası var ,kayhan ertuğrul ,agromaster yerli üretim yapıyor.Hisarlar makinada Almanyadan ithal getirip burada satıyor.

+ Konuya Cevap Yaz
Sayfa 1/2 12 SonuncuSonuncu

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)

Benzer Konular

  1. yoncayi hardal basti yardim
    Konu Sahibi araplıova Forum Yonca
    Cevap: 4
    Son Mesaj : 27.Ekim.2015, 17:53
  2. 640 lıkla balya yapmak eskigünlerdeki gibi
    Konu Sahibi şaban.muhtar Forum Videolar (Çekimler)
    Cevap: 11
    Son Mesaj : 07.Ağustos.2014, 14:16
  3. En Ekonomik SULAMA SİSTEMİ HANGİSİDİR YONCAYI?
    Konu Sahibi kesanlı22 Forum Yonca
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 26.Nisan.2012, 21:21
  4. üç inek yapmak...
    Konu Sahibi nkoca Forum Komedi - Mizah
    Cevap: 3
    Son Mesaj : 04.Eylül.2010, 12:30
  5. Balya yapmak istiyorum ama nasıl!!!
    Konu Sahibi sametyaman Forum Sorular - Sorunlar
    Cevap: 2
    Son Mesaj : 31.Temmuz.2008, 01:07

Arama Motoru Etiketleri

traktör, tarım, çiftçilik, tarım makineleri, tarım aletleri SEO Blog

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Mesaj Yazma Yetkiniz Var
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Var
  •  
Yukarı Çık
Hakkımızda
TrakKulüp, Türkiye'nin en büyük çiftçi paylaşım sitesidir. Sitemizde traktörler, biçerdöverler, tarım makineleri, tarım aletleri, çiftçilik, tarım ve hayvancılık ile ilgili 1.000.000'dan fazla mesaj bulunmaktadır.

62.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Bizi Takip Edin
trakkulup@trakkulup.net
DMCA.com Protection Status