Bozcaada’da 25 tonluk Arbequina zeytin sevinci

27.10.2014 - 02:30 | Son Güncelleme: 26.10.2014-23:29

Milliyet.com.tr »
Ekonomi »
Haber


Bozcaada’da 25 tonluk Arbequina zeytin sevinci
’Sert rüzgârda zeytin olmaz’ dendi, Bozcaada 25 ton İspanyol Arbequina türü zeytin yetiştirdi.


Gökhan Karakaş

Türkiye’nin en büyük üzüm bağlarının bulunduğu bozcaada’da sert rüzgarlar nedeniyle zeytin yetiştirilemeyeceğini düşünenleri Arbequina türü zeytin ağaçları yanılttı. Adaya 3 yıl önce dikilen 15 bin ağacın ilk hasadı adalıları hem şaşırttı hem de sevindirdi.

Üzüm yetiştiriciliği denildiğinde ilk akla gelen yer olan Bozcaada, yaygın görüşleri yıkarak zeytin üretimine de başladı. Bozcaada ile benzer iklim özellikleri taşıyan İspanya’nın kuzeydoğusundaki Katalonya bölgesinde bulunan Arbequina zeytinini devletten kiraladığı araziye diken bir girişimci bu yıl 25 ton kadar hasat yaptı.

Rüzgâr perdesi yapıldı
Bozcaada’nın güneybatısındaki Akvaryum Koyu’nun üzerindeki araziye dikilen 15 bin ağaçtan elde edilen zeytinler yağ olarak değerlendirilecek. 94 dönüm araziye 3 yıl önce dikilen zeytin ağaçlarına İspanya’da da olduğu gibi karadan esen poyraz ve denizden esen lodosa karşı dayanması için plastikten destek yapıldı. Diğer zeytin çeşitlerine göre sert iklim koşullarına dayanıklı olan Arbequina zeytini böylece kolayca yetişti. Arbequina zeytininin Türkiye’de ilk kez 2006 yılında Manisa ve Adana’da yapıldığı öğrenilirken, gelecek yıllarda verimin daha fazla olacağı düşünülüyor.

Görenler şaşırdı
Zeytin hasadı Bozcaada’da işçi olmadığı için Çanakkale’nin çeşitli köylerinde yaşayanlar tarafından yapıldı. Türkiye’nin farklı yerlerinde zeytin toplayan Zaim Özcan, “Bozcaada’dan 5 yıl içinde 120 ton hasat amaçlıyoruz. 100 dönüm arazi daha olsa çok daha iyi olur. Adada toplayacak işçi olmadığı için Çanakkale’nin çeşitli köylerinden getirdiğimiz köylülerle topladık. Bozcaada’ya zeytin toplamaya gittiğimizi söylediğimizde inanmıyorlar. Hatta gelip görenler bile çok şaşırıyor” dedi.



 

Benzer Konular