Patateste Daha az insan, daha çok makine

Daha az insan daha çok makine
06 Kasım 2014 Perşembe - 10:00
Kategori: Haber


http://youtu.be/Y0IWyJ8SNKA


Endüstri ürünleri arasında en önemli olanı ve son yılların en fazla para yapanı kuşkusuz patates. Patatesi belki üretici anlamında çok geniş bir havuza sahip değil. Ancak üretim kapasitesi bakımından oldukça önemli sektör. Bu alanın Türkiye ' deki en büyük üreticilerinden bir tanesi olan Şeflek Tarım ' ın Konya Sarayönü ' ndeki çalışmalarını yerinde inceledik.


Patates yetiştiriciliği son yılların tarım alanındaki en gözde işlerinin başında geliyor. Özellikle talebin fazla olması sonucu artan patates fiyatları, tarımla uğraşan pek çok kişiyi bu alana yöneltti. Son birkaç yıldır Nevşehir Bölgesi ' nin bu konudaki hegemonyasını kıran Konyalı çiftçiler, üretim anlamında da ciddi rakamlara ulaştılar. Bu konuda Konya Bölgesi ' nin ve belki de Türkiye ' nin en önemli üreticilerinden biri olan Şeflek Tarım ' ın sahibi Kamil Şeflek, “Kuru tarım yaparken yaşadığımız bazı olaylar bizi patatese yönlendirdi” dedi. Kendilerine ait tarım arazilerinde ayçiçeği ve buğday tarımı yaptıklarını sonrasında da zairecilikle uğraştıklarını belirten Şeflek, ”2005 yılıında tohum ve gübre işi yaparken Konya buğday pazarının en büyük iş yapan kişisi battı. Bundan sonra bizde bundan sonra yaptığımız işi yeniden gözden geçirme kararı aldık” dedi. Sonrasında Konya ' da kuyu ruhsatı satışlarının başladığını belirten Şeflek, o dönemde çevremizdeki insanların da teşvikiyle 4 adet kuyu ruhsatı satın aldıklarını ve bu kuyuların 3 tanesinden ciddi miktarda su çıktığını belirtti.

22 bin ton üretim

Şeflek Tarım, çalışmalarında çok az oranda işçi kullanıyor.

Satın aldıkları ruhsatlı kuyulardan çıkan suyla birlikte birkaç yıl daha buğday ve ayçiçeği yetiştiriciliğine devam ettiklerini belirten Şeflek, patates tarımına geçişini ise şu şekilde anlattı: “O dönemde bizim tarlalarımızın bulunduğu Kuruzemin bölgesine Nevşehir’den Ömer Alper isimli patates üreticisi geldi ve burada patates tarımı yapmaya başladı. Beraberinde getirdiği makineler ve çalışma şekli bizimkine nazaran daha farklıydı. Üstelik çıkan patateste çok kaliteliydi. Zamanla patates üretimi konusunda ciddi şekilde çalışma yapma kararı almış olsam da, patates kuru tarıma nazaran çok daha fazla sermaye gerektiren bir ürün olduğu için bunu yapamadım. Birkaç yıl daha buğday ve ayçiçeği üretimine devam edip sonrasında çalışmalar için John Deere 6620 ile de büyük traktör ihtiyacımızı kapatarak, 2009 yılında ilk kez 2 ton anaç patates satın aldım ve 2010 yılında patates ektim” dedi. Büyük traktör satın almalarında Nevşehirli patates üreticisi Ömer Alper ' in etkisinin olduğunu ifade eden Şeflek, “Biz işleri büyütmeye karar verdikten Ömer Alper, kendi kullandığı John Deere 6620 için bizim adımıza pazarlık yaparak, bu traktörü alamamıza ön ayak oldu. Bu traktörle birlikte büyük traktörün avantajlarını gördük. Traktörden de memnun olmamızla birlikte devamı geldi” dedi. Başka bölgelerdeki üreticilerin Konyalı çiftçileri patates üretiminden uzak tutmak adına bunu çok zor olarak gösterdiğini ifade eden Şeflek, “Çünkü Konyalıların girdiği bir işte, başka birinin söz sahibi olma şansı yoktur” ifadelerini kullandı. İlk yıl 400 dekar araziye patates ektiğini belirten Şeflek, bu işte en büyük şansının doğru zamanda doğru insanlarla karşılaşmak olduğunu sözlerine ekledi. Gelinen noktada bin 200 dekar arazi işlediklerini belirten Şeflek, herhangi bir aksilik olmazsa 22 bin ton patates çıkarmayı amaçladıklarını söyledi.

Büyük traktörle gelen büyüme

2010 yılından sonra patatesdeki üretimi artırmaya karar verdiklerini dile getiren Şeflek, “Bunun için ilk olarak traktör satın almaya karar verdik. John Deere 6630 satın aldık. Bizdeki 6620 ile bu traktörü karşılaştırdığımızda 10 beygirin daha çok şey farkettirdiğini gördük. Bunun sonucunda 6620’yi de değiştirmeye karar verdik ve bu traktörün yerine yine John Deere 6830 satın aldık” dedi. Kendileri için en önemli konuların başında insan faktörü geldiğini belirten Şeflek, bu faktörü minimize etmek adına yatırım yaptıklarını dile getirerek şunları söyledi: “ Biz bu işi daha az insanla yapmaya karar verdik ve bunun için ihtiyaçlarımızı belirledik. Bu anlamda ilk olarak traktörle işe başladık. Önden ripper çekip arkasına da karık bağlayabileceğimiz bir traktör almak için işe koyulduk. John Deere Konya Bayisi Şakiroğlu ' ndan bununla ilgili çalışma yapmasını istedik. 8335R ' nin bizim işimiz için uygun olduğunun belirtilmesiyle birlikte 2012 yılında John Deere 8335R ' yi satın aldık. O yıl sadece John Deere 8335R ile kalmadı yatırımımız. Bunun yanında bir tane hasat makinesi, 2 adet patates ekim makinesi ve 2 adet karık satın alarak 450 bin Euro yatırım yaptık.” Tüm bu yatırımların ardından sahip oldukları kuyuların kapatılması sonucu 2012 yılında kendi bölgelerini Kuruzemin ' deki arazileri bırakıp çevre köylerden arazi kiralayıp, özel kuyularla iş yapmaya başladıklarını belirten Şeflek, o yıl patatesinde para etmemesiyle birlikte büyük sorunlar yaşadıklarını, üretim yaptıkları Kerevitaş firmasının da yardımlarıyla krizi atlattıklarını belirtti. 2013 yılında bir önceki seneden kaynaklı olarak sektördeki firma ve kişi sayısının azalmasıyla birlikte yüzde 100 büyüdüklerini dile getiren Şeflek, hiçbir yatırım yapandan büyümelerinde satın aldıkları John Deere 8335R ' nin çok önemli payının olduğunu söyledi.




 

Benzer Konular