Amerikalı rektörden Türkiye’de çiftlik atağı

27.11.2014 - 02:30 | Son Güncelleme: 27.11.2014-1:06

Milliyet.com.tr »
Ekonomi »
Haber


Amerikalı rektörden Türkiye’de çiftlik atağı
Amerika’nın saygın üniversiteleri arasında yer alan George Washington’ın (GW) Rektörü Steven Knapp, bir tören için geldiği Türkiye’den çiftlik kurma hayaliyle ayrıldı. Knapp, sürdürülebilir tarım ve hayvancılık konusunda çalışmalar yapacak bir ortaklığa sıcak baktığını, bu konuda potansiyel ortaklar arasında Bursalı Sütaş firmasının da olduğunu belirtti.

EKONOMİ SERVİSİ

Geçtiğimiz günlerde Koç Üniversitesi ile George Washington Üniversitesi arasında imzalanan lisans öğrenci değişim anlaşması dolayısıyla Türkiye’ye gelen ve törene katılan rektör Knapp, ülkesine, hediyelik eşya yerine cebine koyduğu ortaklık teklifleriyle döndü. Üniversite öğrencileri tarafından yayınlanan “The GW Hatchet”in haberine göre Knapp, bu konuda kendilerine bazı ortaklık teklifleri geldiğini, bunlar arasında Bursalı Sütaş şirketinin de olduğunu belirtti.

Göreve geldiği 2007 yılından bu yana sürdürülebilirlik konusuna önem veren Knapp, konuya sıcak baktıklarını belirterek, “Sürdürülebilirlik adına gerçekleştirmeye çalıştıklarımızla örtüşecek bir durum olabilir. Stratejik düşünmek gerekiyor” ifadesini kullandı.

‘Önceden de araştırdık’

Üniversitenin sözcüsü konuyla ilgili olarak detaylı bilgi vermezken, kendi internet sitesinden yaptığı açıklamada teklife ilişkin olarak, “Sütaş, sütle ilgili güzel deneyimlerini paylaşmak, sosyal sorumluluk konusunda bir farkındalık yaratmak istiyor” demekle yetindi. Kurumun sürdürülebilirlik politikasından sorumlu, eski Tarım Bakan Yardımcısı Kathleen Merrigan da, defalarca İstanbul’a gittiğini ve Türk şirketleriyle işbirliği fırsatları konusunda araştırma yaptığını söyledi. Sütaş ile ortaklığın gerçekleşmesi, Merrigan’ın ilk önemli projesi olacak. Merrigan, “Tarım politikaları konusunda tecrübeliyim. Tarım ve yiyeceklerin masamıza nasıl geldiği gibi konular beni çok etkiliyor” dedi.

‘Öğreneceklerimiz olabilir’

Minnesota Üniversitesi profesörlerinden Bradley Heins da, bu tip ortaklıkların yararına değinirken, tarım ürünlerinin üretimindeki farklılıkların anlaşılmasının gereğine işaret etti. Heins, “Belki Türkiye’de kullanılan ve ABD’de de işleyebilecek bazı farklı yöntemler vardır. Bunlar, ABD’deki sürdürülebilir tarım açısından yararlı olabilir” dedi.
Bununla birlikte haberde, Sütaş’la ilgili bazı olaylar da gündeme getirildi. Haberde, işçilerin sendikaya katıldıkları gerekçesiyle işten çıkarılmasını protesto etmek isteyenlerin, fabrika önüne hayvan gübresi dökülerek engellendiği hatırlatıldı.