Ege’de mandalina ve zeytin dona kaldı

Ege’de mandalina ve zeytin dona kaldı
Ana Sayfa» Güncel
08.01.2015 03:33

Soğuk dalgası İzmir’de ağaçta kalan ürünü vurdu. Son 50 yılın en soğuk 2 gecesini yaşayan mandalina üretim merkezleri Seferihisar, Gümüldür ve Ürkmez’de, ağaçta kalan ürün satılamaz hale geldi

SEDAT ALP

İZMİR - Türkiye’nin satsuma mandalina üretim merkezi olan Gümüldür, Ürkmez ve Seferihisar’da mandalin bahçelerinde ürünün yaklaşık dörtte üçü ağaçta duruyor. Ortadoğu’da siyasi kriz, Rusya’da ise devalüasyon gibi sebeplerle ihracatın azalması mandalinada arz fazlası oluşturduğu için Seferihisar’da ürünün üçte birinin henüz ağaçta olduğunu belirten Seferihisar İlçesi Mandalina Üreticileri Birliği Başkanı Cumhur Eriş, ağaçta kalan ürünün soğukta çürüdüğünü belirtti.

Seferihisar İlçe Tarım Müdürlüğü’nün sadece mandalinada 22.5 milyon TL tutarında zarar tespit ettiği bbelirten Eriş, “Yöremizin en büyük tarımsal gelir kaynağı mandalina. Seferihsar’da ürünün üçte biri ağaçta ve bu ürün don nedeniyle satılamaz hale geldi. Gümüldür ve Özedere’de de ürünün dörtte biri ağaçta duruyor. Mandalina üreticisi açısından felaket bir durum söz konusu. Ürünü bahçede kalan üreticinin kredi borçlarının ertelenmesini talep ediyoruz” dedi.

Cumhur Eriş, mandalina ihracatının bu yıl gerilemesi nedeniyle üründe arz fazlası oluştuğunu, bu yüzden ağaçta fazla ürün kaldığını belirterek, “Ortadoğu’ya ürün satılamadı. Rusya’da ise devalüasyon nedeniyle Türkiye’deki ürün pahalı geldi. Bu yıl ihracatçı firmalar da büyük zararda. Rusya’ya günde 150 TIR gönderenler vardı. Şimdi bu firmalar seneye ‘artık mandalina ihraç etmeyeceğiz’ deseler, bazı büyük firmalar çekilse bu işi kim yapacak. Bizim beklentimiz devletin mandalinada kilogram başına 15 kuruş destek vermesi. Bu destek ürünün Türkiye’de de daha uzak bölgelere gönderilmesini sağlayacak” dedi.

Ağaçta kalan zeytin de zarar gördü

Ege Bölgesi’nde zeytin hasadı kasım ayında başlıyor. Ancak, bazı bölgelerde yağışlı geçen aralık ayı boyunca hasat imkanı bulamayan bazı üreticilerinin zeytinlikleri de dondurucu soğuktan zarar gördü. Kuzey Ege, Akhisar ve Manisa’da zeytinliklerde büyük oranda hasadın bittiğini belirten Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibet, hasadın tamamlanmadığı Kuzey Ege’nin dağlık kesimleri gibi yerlerde ağaçtaki zeytinin soğuktan zarar gördüğünü vurguladı.

Türkiye’de hasadı artık erkene alındığı için fiyatları etkileyecek ölçüde bir zarardan söz edilemeyeceğinin altını çizen Tibet, “Ancak özellikle Ege’de aralık ayı yağışlı geçtiği için ürününü toplamayan bazı üreticiler var. Bu zeytinliklerde dökülme ve don nedeniyle sofralık zeytin ve yağlık zeytin kalitesi düştü. Umuyorum ki kar nedeniyle ağaçta önemli kırılma ve hasar oluşmaz. Artık ülkemizde zeytin ağacı varlığı çok arttı. Bundan sonra daha da artacak. Bazı bölgelerde kar dalları kırmış” diye konuştu.

Dondan sonra ani ısınma zararı arttırır

Ege Bölgesi’nde mandalina, zeytin ve bazı bölgelerde sebze tarlalarında zarar oluştuğunu, ancak bunun pazarda fiyatları şişirecek boyutta olmadığını aktaran Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi de fiyat artışının havanın soğukluğundan değil, aracıdan kaynaklandığını belirterek, komisyoncuların soğuk bahanesiyle fiyatları maniple ettiğini ifade etti.

Çiftçi, donun uzun sürmesi durumunda Ege’de ağaçlarda kalıcı zarar oluşabileceğine dikkat çekerek, şu bilgileri verdi: “Donun ağaçlarda kalıcı etki bırakıp bırakmadığını baharda göreceğiz. Çiftçiler baharda don etkisini görmeden budama yapmamalı. Yoksa zarar daha büyük olur. Soğuk havalardan sonra oluşacak ani ısınma da zararı çok daha büyütür. Ege’de genelde dondurucu soğukları ani ısınmalar takip eder. Bunu ağaçlar ve üreticiler pek sevmez, ısı yavaş yavaş yükselmeli.”

Üretici, hasar gören seradaki ürününü topluyor

FİKRİ CİNOKUR

ANTALYA - Son yılların en soğuk kış günlerini yaşayan Antalya’da çiftçi ve üreticilerin meteorolojin uyarılarını dikkate alması sonucu seralarda don olayı yaşanmadı, ancak Kumluca ve Demre ilçelerinde hortum 170 dönüm seranın çökmesine yol açtı. Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Antalya merkezde seralarda don olayı yaşanmadığını belirten Alp, sera üretim bölgeleri Kumluca’da 150, Demre’de ise 20 dönüm sera alanının hortum nedeniyle çöktüğünü bildirdi. Yıkılan seralardaki ürünleri toplayan vatandaşlar, yetişmiş ürünleri satamadan yaşanan hortumun büyük zarara neden olduğunu kaydetti. Hortumun ardından havaların da soğuduğuna dikkati çeken üreticiler, hortum nedeniyle yıkılan seralardaki ürünlere don vurmasından endişe ettiklerini dile getirdi. Kumluca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri de hortum yaşanan bölgede hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini, gerçek zararın çalışmaların tamamlanmasının ardından netlik kazanacağını bildirdi.

Kar yağışı Eskişehir’de seraları vurdu

DİLEK TOPRAK

ESKİŞEHİR - Eskişehir’de etkili olan kar yağışı nedeniyle Sarıcakaya, Mihalgazi, İnönü ve Tepebaşı ilçelerinde, 872 dekar örtü altı tarım alanının zarar gördüğü bildirildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Salih Söğüt, 30-31 Aralık’ta il ve ilçelerde görevli teknik personelin, yoğun kar yağışı nedeniyle zarar tespiti yaptığını belirterek, “Ön tespit çalışmalarında Sarıcakaya, Mihalgazi, İnönü ve Tepebaşı’nda 445 çiftçiye ait 872 dekar örtü altı tarım alanında zarara tespit edildi” dedi. Yoğun kar yağışına çiftçilerin hazırlıksız yakalandığını aktaran Söğüt, “Sarıcakaya ' da 7 mahallede 103 çiftçimize ait serada 281 dekar alan, Mihalgazi ' de 6 mahallede 316 çiftçimize ait serada 510 dekar alan, Tepebaşı ' da 10 mahallede 25 çiftçimize ait serada 80 dekar alan ve İnönü ilçemizde 1 çiftçimize ait 1.5 dekarlık serada zarar gerçekleşti. Mağduriyet yaşayan çiftçilerimizle ilgili Bakanlığımızla bilgi alışverişi ve gerekli çalışmalar devam ediyor” dedi.
 

Benzer Konular