Çiftçiye tefeci zırhı

23.04.2009
14,004
23,992
35
Bilecik
Tarım Kredi, düşük faizli krediyle üreticiyi destekliyor. Genel Müdür İrfan Güvendi, “Banka yüzde 15, tefeci ise 30 faiz alıyor. Biz ise bunu yüzde 8’e düşürerek üreticiyi koruyoruz” dedi.

Toplam 116 milyar liralık üretim hasılasıyla Türkiye’nin en önemli sektörlerinden olan tarımın bir milyon 40 bin üyesiyle en büyük örgütü Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği, yılda verdiği 4 milyar liralık krediyle, çiftçiyi yüksek faizden koruyor. Birlik, bankaların yüzde 15-16, tefecinin ise 30 faiz aldığı ortamda bu oranı 8-10’a çekerek ekonomiye destek oluyor. 2002’de 300 milyon lira olan kredi miktarını yıllık ortalama 4 milyara çıkaran birliğin yeni genel müdürü İrfan Güvendi, vade farkçı ya da al-satçı tefecilere karşı mücadele verdiklerini belirtti.

ÜYELİK ZORUNLU DEĞİL
Güvendi, “Üyeliğin zorunlu olmadığı birliğimiz, 10 ila 500 bin lira arasındaki kredilerle çiftçiye destek oluyor” dedi. 1 milyon 40 bin üyenin 530 bininin aktif olduğunu vurgulayan Güvendi, “Tüm üyelerimize ulaşmayı hedefliyoruz. Amaç, onları küçük işletmelerden büyük çiftliklere dönüştürmek” diye konuştu. Güvendi, “Faiz oranlarımız bankalara göre yarı yarıya düşük. Bizde oran yüzde 8. Bankalarda ise yüzde 15-16. Tarımda kârlılık ise yüzde 10. Yani çiftçilerin yerine finansal okuryazarlık yaparak, kredide onları yönlendiriyoruz. Çiftçimizi tefecilerden koruyoruz. Anadolu’da yüksek faizler nedeniyle vade farkı ve alsat sektörü oluşuyor” dedi.

SİGORTADA PRİM TEŞVİKİ VERİLİYOR
İrfan Güvendi, çiftçinin tarım sigortasına ilgisinin artırılması için de çalıştıklarını söyledi. Güvendi, “Üreticinin sel, kuraklık, hastalık gibi nedenlerle gördüğü zararın tazminini yapıyoruz” dedi. Sigorta yaptıran çiftçinin verilen teşviklerle kârlı çıktığını belirten Güvendi, şöyle konuştu: “Üretici, aldığı kredi kadar sigorta yaptırırsa tevşik veriliyor. Örneğin toplam 20 bin lira kredi kullanan ve 163 TL’ye sigorta yaptıran çiftçi, geri ödemede faiz desteği ile 707 TL az ödüyor. Bu rakamlar ürüne ve bölgeye göre değişebiliyor.” Halen yılda 280 milyon liralık prim ürettiklerini belirten Güvendi, “Geçen yılın ocak ayına göre prim üretiminde yüzde 90’lık artış var” dedi.

OLMAYAN BUĞDAYI UCUZA ALIYORLAR
İrfan Güvendi, alsatçıların ilginç yöntemlerle çalıştığını söyledi. Bu işi yapanların daha hasat edilmeyen buğdayı aldıklarını belirten Güvendi, şöyle konuştu: “Örneğin alsatçı ‘Sana borç veririm ama hasat zamanı buğdayını, piyasanın 10-20 kuruş altına alırım’ diyor. Biz olmasak bu yöntem daha da genişleyecekti.” Birlik olarak gübre ve yem fabrikalarıyla piyasayı disipline ettiklerini söyleyen Güvendi, “Gübretaş’la piyasayı regüle ediyoruz. Ayrıca yem üretiminde de Türkiye ikincisiyiz” diye konuştu.
 

Benzer Konular