Gıda korkusunun tarihi-Kitap Tavsiyesi

02.12.2012
13,461
3,245
Bayburt
Geçen ankara kitap fuarında denk geldi.. gıda/beslenme/tıp/sağlık ve organik tarım meraklılarına.. özellikle gıda üretim tarihine, sağlıklı beslenmenin mazisine.. meraklısına ısrarla tavsiye ederim..

Olaya çok farklı pencerelerden bakması, medyadaki sağlık haberlerinin ne kadar saçma, komik hatta tam tersi olabileceği.. dünyaca ünlü bilim adamı denilenlerin bile ne kadar aptalca işle yapabileceği.. paranın/sermayenin bilim vicdanını susturma gücü vs..

ÇOK harika ve eğlenceli bi eser

***

Harvey Levenstein mizahı hiç elden bırakmadığı bu sosyal tarih çalışmasında, Amerikalıların gıdalarla ilgili dinmek bilmeyen endişelerini geniş bir tarihsel bağlama yerleştiriyor. 19. Yüzyılın mikrop korkusunun, 21. yüzyılda yerini artık hepimizi ilgilendiren kolesterol, kimyasal katkı maddeleri ve işlenmiş gıdalarla ilgili kaygılara bırakmasının izini sürüyor.

Amerika ' nın yeme içme tarihi, bu ülkeden dünyaya yayılan beslenme modalarının, hızla gelip geçen furyaların ve özel diyetlerin tarihidir aynı zamanda. Levenstein çılgın pazarlama ve üretim yöntemleri geliştiren gıda endüstrisini kendi haline bırakan hükümetlerin sorumsuz tavrını; reklamlarda ürünlere günün korkularına sözde deva olacak birçok asılsız özellik atfedilmesinin sonuçlarını gözler önüne seriyor. Kitap okura bugün hâlâ süren kolesterol tartışmalarına geriye dönük olarak bakma imkânı da sunuyor. Günümüzde ideal beslenme için önerilen 'doğal gıdalar'ın ise sandığımızdan çok daha uzun bir geçmişi olduğunu görüyoruz.

Levenstein beslenme konusunda hiçbir kuralın kesin ve bağlayıcı olamayacağı sonucuna varıyor. Aralarında Nobel Ödülü sahiplerinin de bulunduğu en değerli bilim insanlarının körükledikleri birçok korkunun daha sonra asılsız ya da abartılı olduğunun anlaşılması da bu sonucu destekliyor.
(Tanıtım Bülteninden)

Türkçe
288 s. -- 2. Hamur-- Ciltsiz -- 16 x 23 cm
İstanbul, 2013
ISBN : 9786053609889

***

Harvey Levenstein ' ın Gıda Korkusu kitabı, günümüzün en önemli sorunlarından beslenmeye dair endişelerin tarihçesini anlatıyor. MELİS D. ÇALAPKULU yazdı

http://www.sabah.com.tr/kitap/2013/12/14/gida-korkusunun-tarihi
 
Ynt: Gıda korkusunun tarihi-Kitap Tavsiyesi

İsmail abi birazda bizim kitap yazanların sucu.. bu adamlar bilimin merkezi olduğu gibi kitap yazmayı da biliyolar.. bu kitabı eline bi alan bitirmeden bırakmaz mesela..

ne kadar abd tarafından yazar okudumsa hemen hepsinde aynı bilimsel ama tatlı tarz var, kitap kendini okutuyo..

dediğim gibi gıdacısından, doktorundan, tarımcısına, eczacısına, veterinerine hatta tarihcisine kadar herkesin okuması gereken bi kitap..

ne kadar şeyi yanlış biliyoz, inat ettiğimiz ve bilimsel dediğimiz ne kadar çok şeyin aslı astarı yok.. tarih içinde bilim-bilgiler nasıl tersine dönmüş.. hayret ediyo insan..
 

Benzer Konular