Hangisi daha mantıklı?


Benim köye yerleşme düşüncelerim var. Hep hayvancılık planları ile hareket ediyorum ama bir yandan da sadece tarım mı yapsam diyorum...

Ekip biçeceğim alan şuan için 200 dönüm civarı gözüküyor.

Hayvancılık şu tarz olacak; 20 tane damızlık inek ve bunların yavrularını 1 sene bakıp satmak. Süt veya daha fazlasını düşünmedim. En rahatı bu olacak diye düşünüyorum. 20 hayvandan edindiğim yavruları besleyip besi hayvanı diye satacağım.

Tarım ise; yem bitkileri, arpa, buğday filan... Kuru tarım. Bizim orada genelde bunlar ekilir. 200 dönümde kabataslak, normal şartlarda bu tarım bitkilerinden ne kadar kazanılır?

Zaten hayvancılık için mecburen tarım yapacağım. Acaba sadece tarım ile uğraşıp keyfi 4-5 inek mi beslesem?

Sadece tarımdan kazandığım ile 20 buzağıdan kazanacağım arasında gelir farkı çok mu olur?

Pek bilmiyorum tarımdan ne kadar kazanırım. Hiç tecrübem yok. 1 ' e 4-5 verir diyenler var köyde. Sorduğum kişilerden elle tutulur bir bilgi alamadım. Zaten köye ilgi duymam rahatsız ediyor milleti :D.

Aynı zamanda devlet dairesinde kariyer uzmanı olma gibi bir planım var. Tarım ve hayvancılık 2. iş, hobi gibi olacak ve çoğunlukla tarım ve hayvancılıktan kazandığım tekrar tarım ve hayvancılıkta değerlendirilecek.

Kısaca hem tarımın, hem de hayvancılığın riskini almak yerine, sadece tarımın riskine katlanayım diyorum. Sizin bu konudaki düşünceniz nedir?
 
Ynt: Hangisi daha mantıklı?

ek iş olarak olacaksa bence tarım. hayvancılıkta şu zamanda yapılmaz bence bende ilerde düşünüyodum fakat bu şartlarda süt hayvancılığı yapacaksam eğer en az 30 hayvan gerekli borçsuz harçsız. yoksa zor döner diğer batan işletmelere bende eklenirim bu yüzden imkanınız olduğunca tarım yapın.
 
Ynt: Hangisi daha mantıklı?

Süte zaten bulaşmak istemiyorum. Sevdiğim hayvancılık tarzı değil. Ben inekleri yaylada görmekten hoşlanıyorum :). Köyün çobanı var. Yıllık bana masrafı 3000 TL civarında olur.

Tarım şuan daha mantıklı geliyor. Hayvan kadar başında olmama gerek kalmayacak, risk azalacak diye düşünüyorum. Ama tarım ile yukarıda belirttiğim hayvancılık tarzında getiri bakımından uçurum varsa hayvancılığı tercih etmek daha mantıklı olur.
 
Ynt: Hangisi daha mantıklı?

Yusuf ' un da söylediği gibi tarım ne öldürür ne güldürür fakat şu zamanda tarım ek iş olarak yapılabilecek güzel bir şey ekersin kendisi büyür hasadını yapar kaldırırsın. başka işi olmayan için sadece tarım dezavantaj çünkü yeterli kazanç olmaz fakat senin gibi başka işi olan birisi için tarım güzel bir ek gelirdir, hemde kafan rahat riski az. ama hayvancılık ek iş olarak yapacak birisi için hem riskli hemde zarar bile ettirebilir yani bırak tarım kadar kazanmayı batırabilir insanı çünkü şu bilinen bir gerçek ki hayvancılıkta kendi işinin başında olmayanın zarar etme ihtimali çok çok yüksek kar etme ihtimali bence sıfıra yakın. tabi işin şurası var ki bunları bilsek dahi hayvancılığın ayrı bir zevki ve huzur veren tarafı olduğu için aklımızdan da çıkaramıyoruz.
 
Ynt: Hangisi daha mantıklı?

Teşekkür ederim. Hayvancılıkta da işin başında olacağım gibi. Yani sabah zaten çobanla gidiyor, akşam ise ben işten geldikten 2 saat sonra geliyor hayvanlar. Kışın ahırda kalıyorlar. Böyle bir kolaylığı var köy çobanının olmasının. Tabi dediğiniz gibi tarımdaki kadar boş zamanım olmayacak. 4-5 hayvan da keyfi olarak beslerim diye düşünüyorum.
 

Benzer Konular