Yonca Yetiştiriçiliği dair Herşey

YONCA TARIMI
TANIMI VE ÖNEMİ
Yonca çık yıllık otsu bir bitkidir. Boyu 50
-
80 cm dir.
Derin
bir kök sistemi vardır. Uygun
koşullarda 8
-
10 metre derine gider. Etkili kök
derinliği 120
-
180 cm dir.
Tarımı yapılan hemen
tüm yem bitkilerinden daha y
üksek bir yem
değerine sahiptir.
Birim alana protein verimi yüksek olup kuru ve yeşil otu her türlü hayvan için lezzetli ve
besleyicidir,
otu vitaminlerce çok zengindir.
Otu kurutularak hayvanlara yedirilebildiği gibi
ve pelet yem olarak kullanılır.
Derinlerdeki su ve b
itki besin maddelerinden kolayca
yararlanabilir.
Kendinden sonra ekilen bitkiler için organik madde ve azotça zengin iyi bir
tarla toprağı bırakır.
Köklerindeki yumrucuklar ile toprağa fazla miktarda azot biriktirme
özelliğine sahiptir.
İKLİM VE TOPRAK İS
TEĞİ
Toprak yönünden fazla seçici olmamasına rağmen derin,
verimli, sulanabilen,
iyi drenaj ve
nötr topraklarda iyi gelişir.Su göllenmesine karşı fazla toleranslı değildir.Çok asit topraklarda
iyi gelişemez.Yonca kurağa dayanıklıdır. Yıllık yağışı 350
-
450
mm kadar olan alanlarda
sulamadan yetişebilmektedir.
EKİM VE BAKIMI
Yonca tohumları çok küçük olduğu için ekilecek tarla çok iyi hazırlanmalıdır.
Bunun için
sürülen toprak birkaç kez diskaro veya tırmık çekilerek ufalanmalıdır.
Ekim için genel olarak
1kg/d
a yeterlidir.
Gerek sulanabilen gerekse kıraç alanlarda kuru ot üretimi için yonca genellikle saf olarak
ekilir.
Ancak,
şişirme özelliği nedeniyle otlatmak için kurulan tesislerde yoncanın buğday gibi
yem bitkileriyle karışım halinde yetiştirilmesi tercih
edilir.
Yonca tohumları çok küçük olduğu için ekim derinliği 1,5 cm yi geçmemelidir.
Yonca, kışları
sert geçen yerlerde ilkbahar, ılıman geçen yerlerde ise sonbaharda ekilir
Ekimde kullanılacak yonca tohumluğunda küsküt tohumlarının bulunmamasına özen

sterilmelidir.
Yurdumuzda yonca ekiminde tahıl ekim makinaları kullanılmaktadır.
Yoncanın sıraya
ekiminde sıralararası 15
-
20cm. olmalıdır.
Sulanabilir koşullarda ekimle birlikte yoncaya 2
-
5kg/daN ve 10
-
15kg/da P2o5 yeterlidir. Ekimden sonra yonca tarlasınd
a en önemli bakım
işlerinden birisi yabancı ot
savaşıdır.
Geniş tarlalarda çapa ile ot mücadelesi zor ve masraflı olduğundan böyle tarlalarda yoncanın
ilk biçimi erken yapılmalıdır.
İkinci yıldan itibaren yabancı ot ilk biçimden zararlı olabilir.
Genel olarak yoncayı biçimden bir hafta önce ve bir hafta sonra olmak üzere her biçimde iki
kez sulamak mümkündür. Suyun kısıtlı olduğu yerlerde yoncayı biçimden sonra bir kez
sulamak yeterli olabilir.
Tohum üretimi yapılan tarlalarda meyve oluşumu ve tohu
m oluşma
döneminde tohum olgunlaşma döneminde sulama yapılmamalıdır.
OT ÜRETİMİ
Ot biçimi için çiçeklenmenin başlangıç dönemi(1/10çiçeklenme) genel olarak ideal kabul
edilmektedir.
Yonca belirli bir yükseklikten biçilmelidir.
Normal koşullarda çiçeklenme
ç
ağındaki yoncalar 10cm ye kadar anız kalacak şekilde biçilmelidir.Yonca bir yıl içinde çok
sayıda biçilebilen bir bitkidir.Ekildiği yıl biçim sayısı azdır.Orta Anadolu da 2
-
3,kıyı
bölgelerimizde 3
-
4 biçim alınır.Yonca da asıl verim ikinci yıldan sonra başl
ar.Her biçimde
dekardan ortalama 1 ton yeşil ot alınabilir.
Bunun kuru ot karşılığı 250
-
300 kg kadardır.
Normal bir yoncanın ekonomik ömrü 5
-
7 yıl kabul edilir.2.
-
3. yıllarda verim yüksektir.
Yoncada biçimden sonra dikkat edilecek en önemli nokta,
otun bes
lenme değerini
düşürmeden toplanması ve depolanmasıdır.
Bu nedenle otun kurutulmasında ana hedef
yaprakların kuruması olmalıdır.
Bunun için en basit ve yaygın olarak kullanılan kurutma
yöntemi biçilen otun tarla üzerinde kurutulmasıdır.Kuruyan ot daha son
ra çeşitli aletlerle
yığın veya balyalar halinde toplanır.
Yonca otu yeşil olarak yedirildiği zaman şişkinlik yapmaktadır.
Bu yüzden yonca otu
solduktan sonra yedirilmeli.
Yonca balyası satışı yapan firmalar arasında önde gelen firmalar arasındayız gerek yurt içi gerek yurt dışı satışları yapmaktayız
www.satilikyoncabalyasi.com

0 544 437 31 43 aklınıza takılan soru ve önerileriniz için araya bilirsiniz

 
Ynt: Yonca Yetiştiriçiliği dair Herşey

Yonca yetiştiriciliği hakkında güzel bilgiler gerçekten. yem bitkileri hakkında bilgisi olan arkadaşlar bir sorum olacak değerlendirmede bulunurlarsa yorumlarını merak ediyorum, bizim sulanabilir arazimiz yok bunun için yem bezelyesi veya korunga ekmeyi düşünüyorum fakat hangisini tercih edeceğime karar veremiyorum, ikisinin yeri ayrı ayrı ise ikisini de eke bilirim ama acaba önce hangisi terciih edilebilir
 
Ynt: Yonca Yetiştiriçiliği dair Herşey

Üstadım benim yem bezelyesi veya diger korunga hakkında hiç bir bilgim yok ama yonca tohumdan ekımden tutun takı balya yapıp satısına kadar %100 bilgi verebilirim balya lama yonca silajı hakkında bilgi verebılırım makina ve ekipman elimde çünkü
 

Benzer Konular