Tarım sektörünün 2015 tablosu, 2016 beklentisi

Bakanlığın her şeyden önce yapması gereken "ithal ederiz nolcak ki" düşüncesinden kurtulup, ithalata kadar varan ürünleri üretmesi için üreticiyi teşvik etmeli. Bu teşvikler hibeden çok, üreticinin en çok karşılaştığı ve canını sıkan üretim girdilerinin düşürülmesi ile yapılmalı. (Bilirsiniz ki hibelerden hala birçok çiftçinin haberi yok)

Çiftçinin ürettiği ürünlere alım garantisi ve taban fiyat uygulanabilir. Üreticinin ürettiği ürünü satabilecek miyim düşüncesi yok edilmeli. Bu şekilde köyde yaşayan amcamın 5 dekar yeri dahi olsa üretmeye çalışmasını sağlayabilirsin. Ya da 2 ineği varsa 2 daha alayım da daha çok kazanayım der.

Örneğin hala İç Anadolu Bölgesi'nde bazı bölümlerinde keçi sütü alan işletmeler dahi yok. Bu durumda ülkemizde keçi üretiminin gelişmesini beklememek gerekir.

Tüketiciye sunulan fiyatların denetimi yapılmalı. Üreticiden 5 liraya alınıp tüketiciye 15 liradan satılmasının önüne geçilmeli. Bu şekilde tüketim artacağı için üretici ve satıcı sürümden daha fazla kazanabilir.

Ve en önemlisi çiftçinin derdini çiftçiden dinlemeliler. Masa başındaki memur Ahmet, tarlada çalışan Mehmet Amca'nın halinden anlamaz. Sorunu yerinde aramalılar.
 
  • Beğen
Tepkiler: Atatürkçü

Benzer Konular