*** Ette Süt Alarmı ! ***


Ette süt alarmı!
Bir türlü düşürülemeyen et fiyatları, süt üretimini de vurmak üzere. Sanayicilerle 10 kuruşluk bir fark yüzünden anlaşmazlık yaşayan süt üreticileri, etteki karı görerek hayvanlarını kesmeye başladı. Sıkıntının sürmesi halinde tüm hayvan varlığının tehlikeye girebileceği belirtildi.

Çiğ sütte istedikleri fiyatı alamayan üreticiler, yükselen et fiyatlarından yararlanmak için hayvanlarını kesmeye başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın üreticiyle sanayiciyi uzlaştırma çabaları da sonuç vermedi ve çiğ sütün fiyatı 1 lira 15 kuruşta kaldı. Haziran ayına kadar da yeni fiyatlama beklenmiyor. Üreticilerin ise "kapasitem dolu, yetirince üretim yapamıyorum" diyerek zama yanaşmadığı belirtiliyor. Çiğ süt fiyatlarında 1 lira 15 yerine 1 lira 25 kuruş isteyen üretici ise ilaç, gübre ve elektrik üzerinden sürekli artan maliyetleri gerekçe gösteriyor. Yıllık yaklaşık 18 milyon ton çiğ süt üretiminin yarısı sanayicilere satılıyor. Yeni doğan bir hayvandan süt üretimi için 2 yılı aşkın bir süre beklenmesi gerekiyor. Bu süre zarfında bir geliri olmayan üretici, zorlanması durumunda süt almadan hayvanını kesime gönderiyor.

Hazine yitiriliyor

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, süt üreticisinin yaptığı satışla 1.5 kilo yem almadığı zaman zarar ettiğini, şu anda bu oranın sağlanmasında zorluk çekildiğini belirtti. Süt para etmediği için damızlık hayvanların kesime gönderildiğini anlatan Yetkin, "Et para ediyor diye kesiyorlar. Bu iş kritik bir noktada. 2006-2007'de de 1 milyona yakın damızlık kesilmişti. Ondan sonra hayvancılık zor toparlanmıştı. Damızlık kalmadığı için damızlık ithalatına gitmişti Türkiye. Damızlığın azalması hayvan varlığının azalması anlamına geliyor. Damızlığını yitirince hazinesini yitirmiş oluyor hayvancı" dedi.

Hayvancılığın devlet tarafından sübvanse edilmesi gerektiğini belirter Yetkin, "Et ve Süt Kurumu'nun altyapısı olsaydı, süt işleme kapasitesi yükseltilseydi, süt tozu fabrikası artırılsaydı olurdu ama bu kabiliyeti yok. Süt tüketiminin artırılması gerekiyor. Süt fazlalığı var" dedi.

Yem fiyatı sıkıntısı

Baskısı altındaki süt üreticisi, KDV indirimine rağmen pahalı yem alıyor. Terör nedeniyle hayvan temininde sıkıntı yaşayan hayvancılar, başta Rusya olmak üzere ihracat pazarlarında yaşanan kayıplardan da olumsuz etkilendi. Fiyatları yukarı çeken yem üreticilerinden sonra, ihracattaki kaybını daha ucuza çiğ süt alarak kapatmak isteyen bazı firmaların, zam beklenen süt fiyatlarını daha da aşağı çektiği belirtildi. Sektöre göre, Et ve Süt Kurumu'nun özel sektörün karlarının azalmaması için piyasadan uzak kalması ve regülasyon görevini yeterince yerine getirememesi de tüketici fiyatlarını yukarı çekerken üretici için pazar daralmasına neden oluyor.

Tarım uzmanı Ali Ekber Yıldırım da gerekli önlemler alınmazsa sütte yaşanan krizin kırmızı ete, bitkisel üretime ve tarıma faturasının çok ağır olabileceği uyarısında bulundu.

http://www.memurlar.net/haber/563262/
 
bi kaç yıl önce avrupa birliğinde süt kotalarının kalkacağını üretimin fazlalaşacağını süt tozu ithalatının artacağını özellikle arap yarım adasındaki pazarımızı kaybedeğimizi be bunun sonucundada mevcut süt üretimimizin sekteye uğrayacağını kolay kolay düzelmeyeceğini hem söyledik hem haber kaynaklarıyla gösterdik.fiyatlar yükselmişken ineklerin satılması gerektiğini düşünce geri alınabileceğinide tavsiye ettik ama işimiz bu biz komisyoncu değiliz diyenler olmuştu.neyse hayırlısı olsun bu iş inekler kesilsede düzelmez bi iner bi çıkar aklın yolu bir çıkınca satacan düşünce alacan.
 
arada duygusal bağ oluyo ali kıyamıyosun :) birde satarken para etmiyo bu meret alırken altın. misal olmuş duble simental danalarım var şu fiyatı verirsen kestiriyim dediğimde burun kıvırıyolar. holstein parasına verirsen hemen kesicekler. simenral yeni doğmuş buzagı aldım bu yıl 2700 lira. süt içir yem yedir bak büyüt sat 7 bine. hele bu aralar iyice soğudum bu meslekten. merkez bankası başkanı tarım bakanı neyse dedik. hergün ana haber bültenleri eti haber yapmaya basladı. birilerine ithalat kapısını açmanın derdindeler. 3000 lira maaş versem bu bokla ugrasıcak adam bulamam. bu işin biraz kazancı olmalı. daha öncede et ithal edildi ama düşen üretici fiyatı oldu tüketici fiyatı pek değişmedi. tüketicinin yediği senede 30-40 kg et 1 lira düşse senede 40 lira yapar. üretici tarafındaysa 1 lira düşse dana başı 300 lira düşer. ne diyelim avrupaya özenip orda ucuz diyenlere domuz etini tavsiye edicem artık. bizde domuz besler ucuz et yeriz çeşit çoğalır.
 
Hem süt fazlamız var hemde hala yurtdışından damızlık hayvan ithal edip duruyoruz. Hükümetin artık ithalatı kapatması gerekiyor. Mevcut süt fiyatı yurtdışından kredi ile getirilen hayvanların borcunu ödemeye yetmez. 3000 euroya getirilen hayvanlar kasaplık et olacaklar bu gidişle.

Şu noktada sulak tarlası olanın tarlalarının bir kısmını meraya çevirmesi en mantıklı ve acil çözüm olur.
 
sütte çok bi artış yok aslında. tüik verilerine göre bir önceki yıla göre artış %0.1 oldu. yem fiyatları çok hızlı artmaya basladı iç anadoluda buğday arpa içaçıcı değil. kuraklık zararına don zararıda eklendi. yem fiyatları daha artar. süt fiyatları düşünce maliyeti karşılamayan üretici ineğini kestiricek. bu bazı ithalatçılara fırsat kapısı oldu. et fiyatları düşerse üretici damızlık ineğini kestirmez, et fiyatları bu seviyede giderse damızlık inekler kesilicek diyerek bi kamuoyu oluşturulmak isteniyo. üretici bu maliyetin altından kalkamayınca et 30 lira 20 lira bakmaksızın damızlığını kestiricek bunu düşünen yok. zararına kimse bu işi yapmaz. kısa vadede hayvancılık sektörünü bir darboğaz bekliyo. uzun vadede ise tüketiciyi etsiz günler bekliyo.
 
Babam gelir bu konularda hep aklıma anlaşamadığım babam , koyunu ve meracılığı çok seven ve hala yapan babam.

Ben aynı işletmede süt sığırı hostein yapmaya çalışıyorum babam koyun işi .

Dün bizim koop bşkanını ayağına çağırmış sütçü 5-6 yıldır ilk defa , konu sütteki somatik hücre fazlalığı ve yağ oranı düşüklüğü , aynı sütçü geçen yıl daha fazla süt arıyordu .

Bilmiyorum belkide babam haklı , kendimce yorum yazmaya çalıştım konuya.
 
  • Beğen
Tepkiler: Hermiyas

Benzer Konular