2.BÖLGE Çanakkale,Balıkesir,Manisa,İzmir,Aydın,Muğla,Burdu r,Isparta -Tarım Faali

2. BÖLGE
Çanakkale, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Isparta.

Pazartesi günü ortası ile kuzeyi, salı ve çarşamba günleri bölge geneli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta yabancı ot mücadelesine devam edilir. Mısır ekimi için toprak hazırlığı ve ekim yapılır. Tarla faresi ile mücadele edilir. Yağış yoksa çiçeklenmeden önce ikinci sulama yapılır. Çeltik ekimi için tohum yatağı hazırlanır. Baklagillerde tohumluk nohutlar antraknoza karşı ilaçlanır. Baklada hasat yapılır. Fasulyede toprak hazırlığı, gübreleme ve ekime başlanır. Kanolanın ekimi yapılır. Pamukta yabancı ot mücadelesi yapılır. Pamuk tohumları köşeli yaprak leke, fide kök çürüklüğü ve bozkurda karşı ilaçlanır. Pamuk ekilecek sahalarda toprak hazırlığı ve ekim yapılır, azotlu gübrenin yarısı ekimle birlikte verilir. Ayçiçeğinde yabancı ot mücadelesi ve ekim için toprak hazırlığı yapılır.

Çayır-mera ve yem bitkilerinde yonca ve sudan otu ekimi için toprak işlemesi yapılır. Toprak işlemesi ile birlikte gübre verilir. Yonca hortumlu böceği mücadelesine başlanır. Hayvan pancarı ekimi için tohum yatağı hazırlanır. Meralar otlatmaya açılır. Meralarda bakım işlerine devam edilir. Daha önce tesis edilmiş olan çok yıllık yem bitkilerine gerekiyorsa gübre verilir.

Meyvecilikte şeftalide klok ve sert çekirdeklilerde monilya, yaprak delen, elmalarda kara leke ve külleme mücadelesine devam edilir, yaprak biti, ağ kurdu ve yaprak büken mücadelesine başlanır. Badem ve şeftalide yeşil şaşırtma yapılır. Aşılı fidanlarda sulama, gübreleme ve toprak işlemesi yapılır. Geç kalmış budamalar, mart ayında bitirilmeyen yarma aşılar tamamlanır. Yeşil gübreler toprağa gömülür. Yağış yoksa sulama yapılır. Turunçgillerde yanmış çiftlik gübresi verilmeye başlanır. Yeni tesislerde ara ziraatı uygulanacaksa toprak işlemesi ve hazırlığı, çinko noksanlığı görülen yerlere çinko sülfat veya diğer çinko bileşikleri ile ilaçlama, sulama, bakım ve kontrol işlemleri, yabancı ot mücadelesi yapılır. Zeytincilikte halkalı leke hastalığı mücadelesine devam edilir, aşılanacak çöğürlerin aşıya hazırlığı yapılır. Aşı kalemleri temin edilir. Gübreleme ve toprak işlemesi yapılır. Diğer hastalık ve zararlılarla mücadele edilir. Antep Fıstığında aşı hazırlıkları, gübreleme ve toprak işlemesi yapılır, hastalık ve zararlılarla mücadele edilir.

Bağcılıkta toprak işlemesi yapılır. Çelik dikimleri tamamlanır. Aşılanan köklüler parsellerine dikilir. Budama işleri tamamlanır. Gübreleme yapılır. Asmaların boğazları açılarak saçaklar temizlenir. Göz kurdu ve maymuncuk mücadelesi devam edilir. Mildiyö ve külleme mücadelelerine başlanır.

Sebzecilikte ay sonuna doğru sıcak yastıktaki fideler, fideliklere şaşırtılmaya başlanır. Fidelerin bakımları yapılır. Kavun ve karpuz tohumları tarlaya ekilir, çapalama ve ot alma işleri yapılır. Kışlık sebze hasadına, hastalık ve zararlılarla mücadele devam edilir.

Süs bitkilerinde karanfil ekimden bir hafta önce kompoze gübre verilir, ekim yapılır. Köklü çelikler üretim yerlerine dikilmeye başlanır. Danaburnu mücadelesi yapılır. Güllerde virgül kabuklu bitine karşı mücadeleye başlanır.