Hayvan ithalatını sadece devlet yapacak

Canlı hayvan ithalatını sadece devlet yapabilecek bir karar alındı.Bakanlar Kurulu Kararı ile, Et ve Süt Kurumu’na 400 bin baş besilik dana, Tarımsal İşletmeler Genel Müdürlüğü’ne 150 bin baş damızlık düve ve 20 bin baş koyun keçinin gümrüksüz ithal edilmesi için yetki verildi.
Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı’na göre, Et ve Süt Kurumu 31 Aralık 2016 tarihine kadar 400 bin baş besilik dana ithal edecek. İthal edilecek danalar ihtiyacı olan yetiştiricilere satılacak.
Özel sektöre izin yok
Et ve Süt Kurumu’na sıfır gümrükle ithalat yetkisi verilirken, özel sektörün besilik dana ithalatında yüzde 60 gümrük vergisi uygulanacak. Bu uygulama ile besilik dana ithalatı sadece Et ve Süt Kurumu tarafından yapılması öngörülüyor. Bir süreden beri Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı özel sektörün ithalat taleplerini kabul etmiyordu.
Damızlık ithalatı TİGEM’den
Bakanlar Kurulu’nun kararı ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü(TİGEM)’ne 150 bin baş damızlık sığırın 31 Aralık 2016 tarihine kadar sıfır gümrükle ithalat yetkisi verildi. Ayrıca aynı tarihlerde 20 bin baş canlı koyun ve keçi ithalatı yetkisi de verildi. Besilik dana ithalatında olduğu gibi damızlık hayvan ithalatında da özel sektörün ithalat yapması engelleniyor. Yüzde 135 gümrük vergisi nedeniyle damızlık hayvan ithalatını özel sektörün yapması mümkün değil. Damızlık ithalatı sıfır gümrükle sadece TİGEM yapabilecek.
 
İnşallah hayırlısı olur. Ben iyi bi program yaparak, erkek değil de etçi, kombine ve sütçü ırkları damızlık dişi olarak, bu şekilde devletimizin ithal edip, kendi yeterli damızlıklarımız oluştuktan sonra, ithale de gerek kalmayacak bi proje yapılması taraftarıyım. Benim kıt aklıma göre elimizde şu an, 8 milyon etçil (angus, Simental, Hereford, Piedmentosa vb.) dişi damızlık olması lazım. Ya da bu sayı çok daha düşürülüp, iyi bi planlamayla dışarıdan embriyo alınabilir devlet olarak. Genomic indeks testleri ile birlikte olması lazım tabi. Bu mera ıslahları, yem bitkileri ekimi ile düşünülmesi gereken komplike bi proje olmalı. Belki şu an Holstein ithal etmeye gerek yok artık. Fakat yeterli Jersey, simental, Brown Swiss, Angler ırkları dişi damızlıkları yok şu anda elimizde. Böylece 2-5-10-15 yıllık yol haritaları ile sorunlar çözülür. Bu proje süt ve et hayvancılığını birlikte düşünerek yürütülmesi gerekli bir proje olmalıdır diye düşünüyorum. İlk yapılması gereken de her önüne gelen 5 hayvanı damızlık diye kayıt etmeyip, Ari işletmelere damızlık belgeleri ve desteklemeleri vermektir. Diğer dişilere ise damızlık kategorisinden ayrı olarak anaç desteği verilmelidir. ya da desteklemeleri tamamen kaldırıp, bu paraları hayvancıyı kendi ayakları üzerinde durabilecek halde kullanmaktır. Mera ıslahıyla ucuz ot, yapay mera oluşturmada, sulama, sontaj masrafında kullanma, Ucuz mazot verme gibi.
 

Benzer Konular