Yaşam ılık bir ortamda başladı

Dünya’da ilk yaşam biçiminin, mutedil (ne çok ne az, arada olma hali) bir ısıda evrimleştiği bildirildi.

İngiliz Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, yaklaşık 3.5 milyar yıl önce yaşayan tüm türlerin ortak atası tek hücreli bir organizma, önce 50 derece civarındaki bir sıcaklıkta evrimleşti, ardından 70 derece civarındaki bir ortamda yaşadı ve sonrasında da sıcaklık yeniden düştü.


Fransa’nın Lyon Üniversitesi’nden Manolo Gouy liderliğindeki Fransız ve Quebec ortak ekibinin araştırmasında, tek hücreli procaryote (bakteriler) organizmaların yaşadığı çevrenin sıcaklığına bağlı karakterlerin temel alındığı “moleküler termometre” adı verilen yeni bir analiz yöntemi kullanıldı.

Manolo Gouy, yayınladığı açıklamada, eski organizmalar için bu sıcaklık ortamının yeniden oluşturulmasının, milyarlarca yıl önce yaşadıkları çevrenin sıcaklığını tahmin etmeye yardımcı olduğunu belirterek, “Böylece yaşam başta mutedil sıcaklıklarda çeşitlendi, sonra 70 derece civarındaki çok daha sıcak çevrelere adapte oldu, ardından da bugüne dek giderek azalan sıcaklıklara uyum sağladı” dedi.

Fosillerin incelenmesine dayanılarak yapılan önceki araştırmalarda, tüm türlerin ortak atasının yüksek sıcaklıkta bir çevrede geliştiği tahmin ediliyordu. Fransız ve Quebec ortak ekibinin yaptığı Ribonükleit Asit Analizi (ARN), 3 aşamalı sıcaklık gelişiminin tam tersini ortaya koydu.

Son araştırmalar, buna karşın bakteriler için 3.5 milyar yıl boyunca yüksek sıcaklıklara tahammülün giderek azaldığı, bakterilerin atası için 69 dereceden, bugünkü bakteriler için ortalama 30 dereceye düştüğünü doğrulamış oldu.
(ALINTI)
 

Benzer Konular