Akademisyenin Kaleminden Buğday Masraf-Kâr Hesabı (2022)

Tabloyu güncelleyelim.
Gelecekte bir gün gelecek.
Kasım ayında yine ekeceğiz.
Nasıl güncelleyelim?
Lastik metreyle ölçü alınmazki.
İcar 500 dü 1000 olur en az ( ben icarlamıyorum ama icar kaybı benim için maliyet) ,mazotu da 30-35 bandından dekara10 lt harcadık diyelim.Gübre,tohum,ilaçlar ne olacak?
Mısır gelecek yıl dekara 5000 lira yer en az.
Ne yapalım,tarlamızı boş mu bırakalım?
Kara sabanla,öküzle,elle tohum serperek ekilmiş işlenmiş ,düvenle sapların üzerinde at gezdirerek saman elde edilmiş tarlaları,4WD KK traktörlerle seyredecek miyiz,atalarımızın kemiklerini mi sızlatacağız?
 
Son düzenleme:
Mısır artışta ama, menuniyet düşüşte

Peki bunun sebebi nedir?

Geçmiş yıllar mısır ekenler ballandıra ballandıra anlattılar, neyi? en verimli tarlasından aldığı 1500-1700 kilo mısırı 2 ton dedi, çünkü başka yerde 1900 kilo alanlar vardı, kim ekse yüksek verim alıyordu her ne hikmetse.

Bunu duydujça sulu tarımda damlama ile mısıra geçiş hızlı oldu, tabi adam derin kuyu vurmuş suyu var para kazandıracak ürün yok, daha doğrusu kalmamıştı, ne ekerse yüksek vergili mazot, gübre işçilik amortisman girdi masrafından ötürü kazanamaz haldeydi, dışarıdan gelen yüksek sübvansiyonlu yada düşük fiyatlı ürünler kaliteli diye yurtiçi üretilenler hep fiyat olarak ekstra ezildi, sonuçta mısıra aşırı kayma yaşandı çünkü umut vardı, ucunda para kazanmak vardı.

3-5 yıldır mısırı ekiyor adam alıyor 1300 kilo, alamasa 900 kilo yada 1 ton, etrafada diyemiyor hani mısır işini beceremedi amma acemi çiftçi bişeyden anlamıyor denmesin diye aldım 1500 diyor, herkes uçuyor, kimse toz kondurmuyor yaptığı işe hep iyi verim alıyor, bu hikaye devam ettikçe mısır akiliş artıyor bir taraftanda sürekli ne gübre etıcam ne su vericem vay bu sene olmadı onu bunuda atayım kullanayım hep umut, gerçekler bunlar.

Aslında masraf dekara 5500, aldığı ürün dekara 1300 dersek bile, mısır ülkemizde fiyat ortalaması şuan 4600-4800 TL, diyelim 4700 den verse 1170 kilosu masrafına gitti, kaldı elinde 130 kilo kazanç mısırı.

eee bu yıl yine masraf edecek, nasıl diyorum durum iyimi, burun kıvırmaya başladılar bu yıl, verim ne diyorum ortalama1300 diyor, menunmusun diyorum dudaklarını aşağıya büküyor kafasını yukarı kaldırıyor göz ucuyla kaçamak bakış atıyor bana, umut hep seneye 2 ton verim almak zaten biliyorum ama malesef bu verimi alacak yerler Türkiyede belirli yerler.

Yani bizde bu step iklim kuşağındaki memelektin su kıtlığı içindeki arazilerinde tarımdan illaki para kazanmak isteyenler şunu bilmeli, birkere üretici olarak o kadar yüksek vergili mazot tüketiliyorki bunun farkında bile değil, gübre derseniz zaten kimlerin elinde oyuncak olmuş kim gübreyi dışardan getirse kazanacak, üretici için bu durumda gübrenin ucuz olması ihtimali yok, elektrik pahalı, verim iklim ve su yetersiz arazilerden dolayı düşük, ama gelde anlat, adam illaki kazanır üretim yapıcam iyi traktör iyi ekipman iyi çalışıcam vs vs.. kendini kandırıyor, iyi verim alamasa dahi oyunu sürdürüyor daha iyisini yapan varsa bende yaparım diyor, halbuki iyisi yokki bunu anlatamıyoruz.

Evet Mısırında illaki ülkemizde 2 ton alabilen yerleri vardır, ama malesef ben diyorumki bu yüksek mazot gübre elektrik vs girdiler ile orda bile üretici kazandım diyemez durumda, haa şu var, evet mısır üretiliyor yeraltı sularıda muazzam tüketimle bitiriliyor bakalım sonu ne olacak, kazanan kazanmayan illaki çıkacak ortaya fakat gerçekte bu mısır işi havzaları bitiriyor korkuç yeraltı su kaynakları kullanımından dolayı ülke zararda ve gelecek yıllar karanlıkta.

Aslında şu an kimse abartıldığı gibi kazanmıyor, idareten çarkı döndürür karnı doyar o kadar, haa birde çark büyüdü daha çok çalışmak zorunda buda ekstrası, o kadar işi yapmak yeraltında suyu bitirmek çaba gerektirir kimse gelip yapmaz, ancak umut yaptırır bu işleri insanoğluna.
 
Dünyadaki kaynakların tüketimiyle ilgili gerçekçi yaklaşımda olmak lazım
Evet ormanlar tükeniyor, hava kirleniyor, tatlısu kaynakları azalıyor ama tüm dünya bunu yapıyor.millet olarak suçluluk hissini yaşamamız biraz saçma oluyor.bu suçluluk hissi günün sonunda ancak zarar yazar.sen durma dünya kaynaklarını tüketme, birileri vahşi şekilde tüketiyor.biz de o kaynakları tüketerek ihtiyaçlarımızı karşılamazsak başka milletlerin pazarı haline geliriz.
G5 ülkeleri zamanında çok ciddi çevre anlaşmaları yaptı ama hiçbiri zerre anlaşmaya uymuyor.gelişmekte olan ülkelere 'siz dünyamızın kaynaklarını tüketemezsiniz' diye zorbalık yapmada üstlerine yok.çevre kirleniyor, kaynaklar tükeniyor vs masalları bizim gibi gelişmekte olan ülkeleri uyutma bahanesi.G5 ülkelerindeki para babalarının, dünyadaki tüm pazara hakim olmak için saçma sapan düzenlemelerle zorbalık yapmaktan başka düşündükleri yok.dünyayı en çok kirletenler, kaynakları en vahşi tüketenler kimlerse bizim gibi toplumları üretimden uzak tutmak için çevre derneklerini fonlayanlar da onlar aslında.
 
Yıllardır pancar ekerim, pancarcıyım yani
Ama geçen sene yani 2021 yılında pancardan illallah ettim.42 kuruş fiyat verdiler, enflasyon oldu bizim fiyat belki 15 kuruşa falan geldi, külli zarar.cepten gitti resmen, sermayeden yedik.alışkanlıklar aniden değiştirilemediği için yavaş yavaş pancardan dönmeye başladım.bu sene ilk defa pancar alanımın %20sini mısır ekimine ayırdım.
Pancardan dekar başına 14 polarlı 8 ton pancar aldım.dekar başına 10bin lira topladı, 6000 lira masrafı var, 4 bin lira kar bıraktı.harcanan emeğin, rezilliğin, risklerin, stresin haddi hesabı yok.Pancar demek su düşmanı demek, ne yakmadık pompa bırakır ne kurutmadık sondaj.bu sene ektiğim mısırdansa dekarda 2 ton verim aldım.masrafı 5000 lira, dekarda 9 binlira topladı, 4000 lira kar bıraktı.serdim damlamayı yattım kulağımın üstüne, stresi yok, hastalığı yok, parayı beklemesi yok.pancarın parası daha yatacak da görecez, Şubatta yatırsalar zil takar göbek atarım.
önümüz sene pancar alanımın %50sine mısır ekeceğim kalan kısma pancar.
hatta şu ara hibe programı açıldı, mısır kurutma makinesi için proje yazdıracağım.mısırı eğer ki depolayabilir de nisan ayında tüccara satarsan kazanç olarak benzer bir tarla bitkisi yok.
 
Dekardan 2 ton alıyorsan güzel zaten, amma velakin bundan 30 yıl önce mısır ekilmezdi ve hiç mısır açığı yoktu ülkenin, şimdi o kadar mısır ekiliyor niye mısır açığı var ülkenin, Yıllrdır ilmizin ticaret borsasını bilirim, son 3-5 yılda muazzam mısır getiriliyor yığınlar mısır oluyor, eskiden hiç böyle mısır gelmezdi, nereye gidiyor bu kadar mısır, ne yapılıyor?, Hayvana veriliyor dersen olmaz hepsi gitmez.

Şimdi bazı tatlıcılarda imalatımız pancar şekerindendir yazmaya başladı, bazı gazlı içeceklerdede şeker pancar şekerinden imal edilmiştir yazmaya başladı..

Diyeceğim, 1 kilo konsantre mısır şurubun kullanarak 5 kilo şeker pancarına eşdeğer tatlandırmayı tercih eden gıda sanaayii oluştu, halkın sağlığınıda bozdular, aile doktorum diyorki aniden Türkiyede yüzde 20 şeker hastalığında artış yaşandı, neden oldu bilinmiyor dedi
bunların önüne geçilmesi için uğraşıcaz sende çayı şekersiz içeceksin verdiğim ilaçları kullanacaksın 107 olan şekerimi 93 e indirdi böylece, yani şekerim tam yükselmeye başlamışken tedbiri aldı kendince, aslında neden böyle artış oldu ben biliyorum dedim, durumu anlattım, üreticiyim bu işler artık gıdamızla oynama noktasında hep kazanmak isteyenlerin tercihi değişti dedim, olabilir demişti.


Diyeceğim dünyanın neyi ne yaptığı o kadar önemli değil, kendi tüketim şeklimizi kültürümüzü bırakmadan değişimi kökten yaşamadan, çevreyide her düzenimizde değiştirmeden önce durup düşünmek lazımdı, olmadı, dünya zaten senden 50 yıl önce tüketimi öğrendi üretimi bildi kalkınacağını kalkındı, bundan sonra zaten senden benden bizden bilinçsiz tüketim yaparak hiçbişey olmaz, bu ülkenin kaynaklarını doğru kullanıp kendimizi düzeltmemiz, değişimi yapmadan öncede iyi düşünmemiz gerekirken, bunları dahi yapamayacak kapasitede olmamız gerçekten üzücü.
 
Son düzenleme:
Haydi bakalım aşağıda verdiğim haberi inceleyerek, global devlerin ne yapmaya çalıştığı hakkında beyin fırtınası yapalın.

Aslında beyin fırtınasına gerek yok, haberi okuyan az çok neler olduğunu ve olabileceğini tahmin eder, haberin sonunda yazanlar önemli, işin boyutu gerçekten büyük, amaç nedir ne değildir tartışılır ayrı mesele.

Bence ülkenizde en iyi mısır üretimi ve piyasası oluşturularak var olunabilirdi, en iyi yaptıkları işle, en yaygın yapılabilecek üretimle, ama ne kadar uzun sürer bu durum, zamanla mısır bikaç bölgede kalır ama hem üretim hem ticareti düşünüldüğunde piyasada güçlü şekilde varolmanın avantaji mısır ürünüyle elde edilebilir, güzel düşünülmüş bir taktik ve strateji gibi duruyor, bunu yapmaya herkesin hakkı var, bir engelde yok bildiğim kadarıyla, rakipde yoksa daha ne istersinki zaten.

 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafaşahin

Ne diyorsunuz habere? gerçekten dünya devi ülkeye neden üs kurdu, biz mısır işinde icatlar yapacağımız yada çok iyi olup ihracat yapacağımız içinmi? neden mısır ürünü ihracatımız var olmaya başladı.

Eveeeet, 30 yıl önce mısır açığımız yoktu ama mısır bu kadar çok ekilmezdi dedik, şimdi bol ekiliyor üretiliyor mısır açığımız oluyor, üretim eskisinden bol ama açığımız varmış, nasıl oldu bu?, peki açığımız olan mısırda icatlar yaptık ve neden dışarıya ihraç eden bir Türk şirketi değil? açığımız var neden mısır ihraç ediyoruz? gibi sorular sorulabilir.

Bu işe eninde sonunda diğer bazı ürünleri dışarıdan kalitelisini getiriyoruz işleyerek satıyoruz ihracat yapıyoruz, bizim üretimimiz kendi tüketimimize yetiyor hikayesine benzer bir hikaye ile çok iyi devam edilebilir bence, olmaz diye bişey yok, nede olsa hikayelere inanmaya hazırız, mecburende neler oluyor neler bitiyor her yazılan senaryoya inanırız artık.

Hikaye ne olabilir, müthiş potansiyelimiz var tutulan mısır ürünlerimiz dünyada kapış kapış gidiyor, olmazsa olmaz ürünlerimiz çok aranıyor ve ihracat yaparak ülkeye döviz kazandırıyoruz olabilir bir anda, kulağada hoş gelir ama gerçekte mısır üretimi devlet tarafından desteklenir ucuza mal edilerek dşarıya satan iyi para kazanabilir, yada sürekli borsalarımızda iyi fiyatla mısır satın alarak ihracat yapan şirketler mısır üreticisine iyi para kazandırabilir, tabi mısır üreticiside hep ihracatı yapılan mısırların çeşidinin tohumunu alır ilacını alır gübresini kullanır, bu seyede global dev iş yapar piyasada söz sahibi olur, hatta siyasetende etkili olur, dünyayı yönetmek istiyorsanız, ülkelerin gıda ürün ve girdi piyasasında etkili olan hatta tekel olacak kadar büyük bir oyuncu şirket yada markanız olsa önemli bir avantajınız olmazmıydı?Rakipde yoksa bundan daha iyisi şamda kayısı derler değilmi?

Yani üreticiler olarak bundan sonra nereye hücum ediyoruz anladıkmı? Türklerinde icat ettiği formülde kullanılan mısırları üreticez, neden? çünkü iyi para ediyor şirket alıyor ihraç oluyor iyi fiyata alıcısı var yani ve bu cins mısırlar katma değeri yüksek ürün oluyormuşda ondan, eee o zaman ne duruyoruz değilmi? Haydi bu oyunun ve bu pazarın bir parçası olalım koşun geç kalmıyalım bu marka bu cins mısırları ekelim ektirelim kazanalım, dünyanın enayisi bizmiyiz değilmi ama ne duruyoruz? yoksa gerçekte nereye koştuğumuzu mu bilmeliyiz?
 
Son düzenleme:
Bu sezon , iklimden dolayı ,
300 kg/dk arpa , 400 kg/dk buğday , 300 kg/dk ortalamalarda sap verimi gerçekleşti.
Tüccarda arpa 5 TL/kg , buğday 5,5 TL/kg 'dır.
Ofis (T.M.O.) , %1 üzeri toprak firesi ve %13 nem üzeri ürünü depoya kabul etmiyor.
Yağmurlardan dolayı arpalar yere geçti.
Ne kâr ne zarar gibi gördük ama finansal maliyet konusunu dahil etmedik.
 

Benzer Konular