Paralel sürüş sistemi kimin işine yarıyor?

Paralel sürüş sistemi kimin işine yarıyor?

04.03.2013

Hassas tarım endüstrisinde paralel sürüş sistemi satın alınması sıklıkla karşımıza çıkıyor. Acaba bu yatırım her işletme için verimli mi? Bu yazıda farklı direksiyon ve manevra sistemleri karşılaştırılıyor.”

Paralel sürüş sistemi oldukça pahalı bu yüzden daha çok büyük işletmelerin tercih etmesi gereken bir yatırım.' Bu çok yaygın görüş gerçekten doğru mu? Ne tarz işletmelerin bu tarz yatırım yapması karlıdır yazımızda bu soruya yanıt bulmaya çalışacağız. Bunu yaparken hem makine donanımı hem de toprağı işleme yoğunluğu birbirinden oldukça farklı işletmeleri mercek altına. Farklı boyutlardaki ve biçimlerdeki yüzeylerde de olsa çoğunlukla en karlı direksiyon sistemlerini inceleyeceğiz. İncelenen direksiyon sistemleri: Pratikte en çok kullanımda olan paralel sürüş sistemlerini inceledik. Seçimimiz direksiyon yardımcısı, direksiyon asistanı ve direksiyon otomatı üzerine yoğunlaştı. Sizin için düzeltme sinyalini farklı doğruluklarda kabul ettik: Tarladaki şeritten şerite +/- 30 cm hata payına sahip direksiyon yardımcısı EGNOS' ,direksiyon asistanı 'Starfire 1' (+/-15 cm) direksiyon otomatı için ise 'RTK' Signal (+/-2,5 cm) modellerini seçtik.

Avantajları ve faydaları: Paralel sürüş sistemleri birçok fayda sağlıyor en önemlileri ise şunlar:
Mükemmel sürüşü sağlayarak tarlada aynı yerin üzerinden bir daha geçmeyi engelliyor. Bu sadece boş yere gübre, tohum ve ilaç kullanılmasını engellemiyor ayrıca çalışma süresini de azaltarak boş yere yakıt kullanılmasını ve gereksiz tamiratları engelliyor. Üst üste gelmenin engellenmesi düzeltme sinyalinin doğruluğu ile sağlanıyor. Yetişen ürüne, tarlanın işlenme sıklığına, yüzeyin büyüklüğüne bağlı olarak elde edilen tasarruf miktarı değişiyor

Gübre ve koruma ilaçlarının iki defa kullanılması engellendiği için buna bağlı ürünlerdeki hasarlar ve kontrolsüz olgunlaşma azalıyor. Buna bağlı olarak ortaya çıkan (örneğin kurutma masrafı) masraflar azalıyor

GPS destekli sürüş sistemi kötü hava(ör: sis) , görüş (ör: gece)koşullarında dahi sürüşü mümkün kıldığından özelikle sevkiyat tarihine bağlı masrafları ve ürün riskini en aza indiriyor.

İş makinelerinin kusursuz kullanılmasından dolayı araçları kaliteden ödün vermeden daha yüksek hızda kullanmak mümkün oluyor. Ayrıca klasik armut şeklindeki dönüş manevralarına gerek kalmadığından bu manevralar yarım daire şeklinde yapılarak topraktan en yüksek verim alınıyor.

Göz ardı edilemeyecek diğer bir boyut ise traktör şoförü asli işine odaklanarak zorlu görevlerde en yüksek başarıyı elde ediyor.
 

Benzer Konular