İhracatın Desteklenmesi İçin 1 Milyar Dolarlık Yeni Bir Krediyi Kullanıma Açıyor

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, yeni pazarlarda ihracatın desteklenmesi için 1 milyar dolarlık yeni bir kredinin önümüzdeki günlerde kullanıma açılacağını bildirdi.

Türkiye ' de ilk kez hazırlanan 'Hazır giyim, Tekstil ve Deri Sektörü Strateji Eylem Planı' çerçevesinde düzenlenen Sektörel Sorunları Değerlendirme Toplantısı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) ve Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği ' nin (TGSD) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, krizin etkisinin 6 ay daha devam edeceğini belirterek, en hafif etki ile atlatılması için çaba harcadıklarını söyledi. Çağlayan, Para Kurulu ' nun 2 puanlık faiz indiriminde geç kaldığını savunarak, bunun çok daha önce yapılması gerektiğini ifade etti.

Kriz süresince ve daha öncesinde Eximbank ve KOSGEB üzerinden pek çok kaynağın kullanıma açıldığına işaret eden Çağlayan, şöyle devam etti: 'Birkaç hafta yeni pazarlarda ihracatın desteklenmesi için sıfır veya çok düşük faiz oranlı 1 milyar dolarlık krediyi kullanıma açacağız. KOSGEB tarafından kullandırılacak kredinin detayları önümüzdeki günlerde belli olacak. İhracatçı KOBİ ' lerimizi desteklemeye devam edeceğiz.'

İHKİB BAŞKANI TANRIVERDİ ' DEN KRİZE KARŞI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise konuşmasında, alınması gereken önlemlere dikkat çekerek, 2009 yılı sonuna kadar, hazırgiyim, tekstil ve deri ürünleri sektörlerinde SSK primlerinde yüzde 50 indirim yapılmasını istedi.

Hikmet Tanrıverdi, 2008 yılı başından itibaren doğalgazda yüzde 73,3 ve elektrikte yüzde 36 ' yı bulan fiyat artışlarının tekstil, hazır giyim ve deri sektörleri için belirli bir dönem uygulanmamasının hayati önem taşıdığını söyledi. 8 Nisan 2006 tarihinde tamamen kaldırılan yüzde 40 oranlı 'Yatırım İndirimi' teşvikinin yeniden getirilmesi gerektiğini vurgulayan Tanrıverdi, çözüm önerilerini şöyle özetledi:

- 'Yatırım İndirimi' teşviğinde, yararlanılan vergi indiriminden gelir vergisi stopajı da alınmamalıdır.

- 5084 Sayılı Yasa kapsamındaki uygulamaya benzer olarak yüzde 20 ' lik indirimli tarife yurt genelinde tüm sektöre uygulanmalı ve mevcut ya da ilave her kayıtlı çalışan başına yüzde 0,5 puan ilave indirim uygulanmalı.

- İhracat destekleri yüzde 0,29 ' dan yüzde 1 ' e çıkarılmalı.

- İlk altı ay içerisinde ödenecek olan kurumlar vergisi ,geçici vergi,muhtasar ödemeleri Haziran ayından sonraki 6 ay içerisine yayılıp tahsil edilmeli.

- Bankalardan alınacak krediler için teminat sorunu yaşayan firmaların işletme rehini veya hisse rehini vererek oluşturulacak olan kredi garanti fonunun bankalara teminat olması veya mevcut kredi garanti fonunun sermayesinin artırılarak işlevselliği sağlanmalı

- Bu teşvik, yeni yatırımların yanında, mevcut tesislerin teknoloji yenilenmesi için de çok önemli ve gereklidir.
 

Benzer Konular