AİLE İŞLETMELERİ KORUNACAK!

23.04.2009
13,958
23,880
35
Bilecik
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarımda endüstrileşme ve mekanizasyon için çalışırken kırsaldan kente göçü önlemek amacıyla aile işletmelerini korumayı hedeflediklerini aktardı.

Pakdemirli, Fuarİzmir'de düzenlenen 14. Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapsamında düzenlenen "Tarımın Geleceği" temalı "Tarım Bakanları Zirvesi"nde konuşma yaptı. Dünya nüfusunun artmasıyla tarımsal gıda üretim ihtiyacının da yükseldiğini söyleyen Pakdemirli, 2050 yılındaki gıda talebinin karşılanması için sulama suyunun yüzde 65, tarımsal arazilerinin ise yüzde 70 oranında artırılması gerektiğine dikkati çekerek "Küresel ısınma, yanlış gübreleme gibi sebeplerle tarımın geleceği tehdit altında. Bu konudaki zor ev ödevini tüm ülkeler bir araya gelerek birlikte yapabiliriz. Bu ev ödevini yaparken de 2-3 tane unsur var. Tabi ki aile işletmelerini koruyacağız. Köyden kente göçü azaltabilmek için aile işletmeleri önemli. Bunun yanında, bu talebi karşılamak için endüstrileşme ve mekanizasyon şart. Endüstri 4.0 diyoruz, tarım 4.0 uygulamalarına hayata geçirmemiz lazım. Robot sistemler, yapay zeka, kablosuz haberleşme sistemleri artık tarımda kullanmamız gereken şeyler. Değerli sektör paydaşları biliyor, biz ineklerin kulaklarını küpelemekle ilgili proje başlattık. Bu proje kapsamında kulak küpelerini normal küpe yapıyoruz ve bir cep telefonu niteliği içerecek. Bunu bir şekilde devlet olarak sübvanse edeceğiz. Hayvanımız neredeyse takibine başlayacağız." dedi.

Erozyonla mücadele konusunda Türkiye'nin dünyada lider olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, Türkiye'de 2 milyon hektar alanı daha sulamaya açmaları gerektiğini vurguladı.
 

Benzer Konular