14 Dönüm Çilek Tarlası Yapmak

Merhaba arkadaşlar foruma yeni katıldım çilek tarlası yapmak istiyorum ve bunu emeğimin karşılığını alabilmem adına 10 dönümden fazla olmasını istedim. Fakat daha önce hiç çilek yetiştirmedim Çorum/İskilip'in bir köyünde büyüdüm şuan orada yaşamasamda özellikle toprağının verimli olduğunu düşündüğüm için orada yapmaya karar verdim. Hiç bir iş yapmadığım için köyde kalmam sorun olmaz 8 ay gerekiyorsa köyde kalırım.

Öncelikle tarla konusundan başlayalım bizim 50-60 dönüm civarında tarlamız var fakat 3-12 dönüm arasında parça parça farklı yerlerde ve engebeli tarla yapısı olduğu için problem var. O yüzden köyden tarla araştırıyorum fiyat dönüm başına 1 ₺ civarında fakat köy sakinleri genelde yaşlı olduğu için tarlalarını satmak istemiyorlar. Kiralama fikri geldik aklıma kira fiyatları da makul seviyede, satın almaya çalışıp eğer satmazsa kiralamak mantıklı geldi.

Köyde hayvanlar salma bir şekilde başı boş tarlalara sürülür arpa,buğday kaldırıldıktan sonra o yüzden tel ile çevirmem gerekiyor, tel örgü deyince korkuyorum çünkü herkesin ağzından çok pahalı sözü geliyor, 14 dönüm araziyi maliyet olarak ne kadara yapabilirim, tarla şekli ve etrafının m² ölçüsünü yazacağım. Araziyi kiralamış olsam 10 yıllık bir sözleşme yapabilir miyim ? 10 yıl kiralamaktan cayamayacağı bir sözleşme yapılabilir mi ? Çünkü adamın tarlasına uzun ömürlü çilek ve tel örgü yapıyorum.. Tabi bunlar eğer kiralamak zorunda kalırsam büyük ihtimalle satın almayı düşünüyorum. Tarlanın şeklini atıyorum..

image.png
Arazi şekli bu şekilde biraz engebeli fakat çok fazla değil güney cephe güneşi en çok alan cephe oluyor. İşaretlemiş olduğum yerde şuanda su var, su kuyusu falan açılmamış ama su kendiliğinden yer yüzüne çıkıyor o yüzde fazla derine inmeden suyu çekebileceğime inanıyorum. Güneş enerjili su pompası buldum onu kullanacağım. Fakat aklıma takılan sorulardan bir tanesi de sistemin nasıl işlediğini bilmediğim için tarlayı damla sulama ile sulamak istiyorum su deposu aşağıda olursa sıkıntı olacak, su deposunu yukarı koymam lazım söylediğim gibi biraz da engebeli. Kuyunun 15 metre olacağını düşünürsek 180 metre de yer yüzünde yukarı koyacağım depoya çıkarmam gerekiyor bunu nasıl hallederim ? Ayrıca depoyu yukarı koyduğumda tanzikli olmasına ihtiyaç duyacak mıyım depodan suyu açarak damla sulama yapabilecek miyim ?

Ayrıca arazinin etrafını harita üzerinden ölçtüm 500 m² geldi %10 yanılma payı koyarak 550 m² varsayalım tel örgü maliyeti hakkında bilgisi olan var mı ?

Yazdıklarımdan da anlaşıldığı gibi çok fazla bir bilgim yok fakat suya atlamadan da yüzmeyi öğrenemiyorsunuz.. Aklımda ki soruları gidermeme yardımcı olursanız çok mutlu olurum, teşekkür ederim.. Cevaplarınızı bekliyorum.

Sayın Uysal öncelikle trakkulube hoş geldiniz.
Ben çilek yetistirmedim ama çevremde herkes yetiştiriyor.ve iyi para kazanıyor.
Ben Mersin Anamur dayım.
Burada iklimden dolayı erken Mart ortası başlar temmuza kadar devam eder.
Rakım 5-50 metre arasinda
İlk bu bölgede yetiştiği için çok karlı.
Ama senin yören iklim yönünden nasıl tam bilmiyorum.
Çilek iç Anadolu'da da yetişiyor ama Haziran'da başlıyor.dolayisiyla fiyatları düşüyor.
Eğim hiç önemli değil.
Kumlu gayrakli toprağı sever.
Kimya (gübre) ile yetişir.
Burada Önce tarlayı yazdan hazirlayip güzün ekerler.
Set çekip damlama serip, naylon cekip,şoklu yada şoksuz fide ekilip üzeri küçük veya büyük tünel dedikleri sera ile kapatılır.
Martta da toplamaya başlanır.
Burda fiyatlar 10-12 TL den başladı.
Şu anda 6-7 TL.(toptan)

@osmanli Teşekkür ederim hoş bulduk, Ne üretebilirim diye düşündüğümde Çilek geldi aklıma, çilekte emeğin çok rol oynadığını biliyorum. Ortalama dekardan 3 ton çilek çıkıyor diyorlar (sezon boyunca) bu doğru mu ? Bakımını gübresini vs. ne gerekiyorsa yapacağım köyde eşimin bir kaç arkadaşını da çalıştırmayı düşünüyorum hiç bir şeyini ihmal etmeyeceğim. Yetiştirmek istediğim bölge genelde Nisan ayından sonra havaların ısındığı bir bölge kışları soğuk oluyor ama -10° düşmez sanırım yan köyde çilek yetiştiren var 1.5 dönümde yetiştiriyor. Toptan fiyatı 6-7 ₺ ye çok iyi ben 3 ₺ den hesaplamıştım toptan satışını kötü ihtimallerle. Serasız açık alanda yapmak istiyorum. Ayrıca çilek yetiştireceğim tarlanın rakımı 1 metre.

@kiyoshi Kafes tele gerek yok bence normal tel örgü olması yeterli, normal tel örgüsü ne kadar tutar ? Hemde eskiden çalışmış olduğum gayrimenkul ofisinde hobi bahçesi yapılmıştı 17 dönüm 23.000 ₺ tutmuştu işçilik dahil. 6 ay öncesinde yapıldı 15 dönüme 40.000 ₺ çok fazla değil mi ?

@kiyoshi İnternetten tel örgüsü satan bir firma ile görüştüm çevresinin ne kadar geldiği önemli dedi arazi yapısına göre değişir. Çevresini 550 metre hesaplamıştım telefonda 600 metre olduğunu söyledim. 250 direk gider, 50 top tel gider dedi. 1 top tel 150 ₺ , direklerin tanesi 25 ₺.

150 ₺ x 50 Adet = 7.500 ₺
25 ₺ x 250 Adet = 6.250 ₺
Hesapta Olmayan = 2.250 ₺
-------------------------------------
Toplam = 16.000 ₺

Hesaplamadığım bir şey mi var ?

@kiyoshi Başka maliyetlerin olup olmayacağını bilmiyorum, bu sektöre yeni girmeyi planlıyorum. Sanırım ilk maliyetler biraz fazla olacak.. Eğer bu fiyatlara yapılırsa yapacağım, yaptıktan sonra burada maliyet tablosunu çıkarırım.

• Beğen
Tepkiler: kiyoshi
Kardeşim 35 dekar yere tel çektik beton direk ve tel 2 yıl önce işçiliğini biz yaptık sanayide 20 tane kalıp yaptırdık betonu kiralık bir küçük mikserle karıştırıp betonu kalıplara doldurduk belli aralıklarla suyla besledik ertesi gün çıkardık 25 30 gün boyunca her gün yaptık biriktirdik sonra tarlanin etrafını çevirdik sağlamda oldu diplerine beton döktük eğer kiralarsaniz tarlayı inşaatlarda kullanılan direk tahtalardan alın kestirin toprağa batırın 50 cm girse sapasağlam olur telde çekersiniz daha ucuz olur eğer satın alırsan tarlayı kendin yap zamanında varmış hayırlı işler kardesim.

• Beğen
Tepkiler: Uysal
@Ondertr Değerli yorumunuz ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Söylediğiniz çok mantıklı geldi :) eğer beton direk tercih edersek o şekilde yapabiliriz. Demir direk düşündünüz mü hiç ? Demir direk mi daha iyidir beton direk mi ? Bazıları beton direkler zamanla bozuluyor ufalanıyor diyorlar.

@ufukk Haklısınız, köyde ki tarlalarımızı satılığa çıkarsak eminim hiç alıcı çıkmaz, 45 hane vardı 10 sene önce şuan köyde yaşayan 20 hane ya var yada yok. Satmak istemiyorlar, şehirde yaşıyorlar tarlalarını çok uygun fiyatlara kiraya veriyorlar bazılarınında boş duruyor ama ileride köye geleceğim diyorlar. Dayım almıştı yakın zamanda 75 kuruşa geldi m² fiyatı, ben 1 ₺ den almak istediğimi söyledim. Biraz araştırma yaptım sıkıntı çıkma ihtimali çok yüksek o yüzden kira olayından vazgeçtim satın alacağım.

• Beğen
Tepkiler: ufukk
bence elektirikli cit ile cevirin maliyet 3 te 2 düşer istediğin zaman sökersin cok ucuz tarlalar öyleyse mera hayvanciligida yapin bence sürekli mera para kazandırır ama cevirecekseniz elektirikli cıtle cevirin bence

@ogzhn55400 mera da düşündüm fakat o sonraki planlarımda şuan için çileğe odaklandım. Elektrikli çit tehlikeli olmuyor mu ? Bir çocuk yada büyük insan dokunursa falan.

Bizim köyde şöyle bir sorun var;
Tarlalara arpa,buğday,yulaf ekilir ve bunlar temmuzda tarlalardan kaldırılır. Tarlalar boş olduğu için herkes hayvanlarını çobansız serbest bir şekilde tarlalara salar. Akşam olduğunda saat 6 gibi hayvanlarını arar bulur getirirler ahırlarına, bu sistem başka yerlerde de var mı bilmiyorum..

Mera yapıldığında söylediğiniz sistem olabilir fakat çilekte olmaz herhalde.

@ogzhn55400 mera da düşündüm fakat o sonraki planlarımda şuan için çileğe odaklandım. Elektrikli çit tehlikeli olmuyor mu ? Bir çocuk yada büyük insan dokunursa falan.

Bizim köyde şöyle bir sorun var;
Tarlalara arpa,buğday,yulaf ekilir ve bunlar temmuzda tarlalardan kaldırılır. Tarlalar boş olduğu için herkes hayvanlarını çobansız serbest bir şekilde tarlalara salar. Akşam olduğunda saat 6 gibi hayvanlarını arar bulur getirirler ahırlarına, bu sistem başka yerlerde de var mı bilmiyorum..

Mera yapıldığında söylediğiniz sistem olabilir fakat çilekte olmaz herhalde.
olur hayvanlar tele yaklaşmaz kimseye de zarari olmaz hayvan bir defa dokunsun unutmaz hayatta

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi