Belediyeler sebze meyve satışına başlayacak

23.04.2009
13,967
23,927
35
Bilecik

Belediyeler sebze meyve satışına başlayacak
Hükümet, sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan artışa, belediyeleri satıcı yaparak müdahale edecek. Belediyeler, mobil araçlarla mahallelerde sebze ve meyve satışına başlayacak. İlk uygulama Ankara ve İstanbul'da önümüzdeki hafta başlayacak.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:



"Enflasyonla mücadelede arzu ettiğimiz düşüş süreci, gıda tarafı dışında net bir şekilde ortaya kondu ve emin adımlarla ilerliyoruz. Gıda tarafının negatif etkisi olmasaydı enflasyon -%0,43, yıllıkta %18,85 olacaktı.
Belediyeler haftaya sebze meyve satışına başlayacak. Ziraat Bankası yarın seracılık paketini açıklayacak. Ankara ve İstanbul'da tanzim satışı başlayacak."



İŞTE DETAYLAR
Edinilen bilgiye göre belediyeler, gelecek haftadan itibaren belirledikleri noktalarda tanzim satış yerleri kuracak. Belediyeler tarafından üretici hallerinden satın alınan meyve ve sebzeler düşük karla satılacak, böylece komisyoncular ve aracılar devre dışı kalacak.



Uygulama, ilk etapta Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyeleri tarafından başlatılacak. Özellikle fiyatında regülasyona ihtiyaç duyulan sebze meyvelere öncelik verilecek. Hangi ürünlerin, nerelerde satılacağını büyük şehir belediyeleri duyuracak.



SERALARA DESTEK
Bir başka adım ise seralara yönelik olarak atılacak. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın seralara yönelik çalışmasında sona gelindi. Bakan Bekir Pakdemirli'nin açıklayacağı destek paketine göre, sera yatırımları için Ziraat Bankası aracılığıyla düşük faizli kredi desteği verilecek.
 
Hayvancılık bitti tahıl bitti yoklarken mevye ve sebzeyi buldular onu da bitirirler hayırlısıyla
Yav arkadaş aracı nedir ya böyle bir meslek yok onun adı tüccar dır
Yüzlerce yıl evvel adamlar ipek yolunu kurmuş tüccar burdan malı almış üzerine kâr koyup çin e mal götürmüş satmış
Eskiden tüccar onların deyimi ile aracı yokmuydu vardı
Sen önce girdileri düşür sonra gör bak nasıl fiyatlar düşüyor
100 bin liralık arabadan 45 bin lira vergi alan devlet yetmedi başkalarını ekmeğine göz dikti bilmiyorum ama çok düz düşünüyorlar herkes kendi işini yapsın belediye belediyecilik yapsın gerisine karışmasın
 
Diyelim ki oldu örnek şehir konya denildi ve baslanıldı.Konya da atıyorum 20 bin ton sivri biber üretildi ve devlet bu biberleri alıp tüm türkiyenin belediyelerine dağıttı.İlerleyen zamanlar da devlet tarafından kar edemiyoruz o vakit bu işletmeleri satıyoruz deyip yandaşlara satılacak.Bir baska sorun çiftçi parasını devletten aldıkça üretim adedini arttıracak ve git gide piyasa da daha fazla ürün oluşmaya başlıyacak bu güzel birşey ama halka daha ucuz ürünler getiricek kötü yönü ise bu ürünlerin stoklanması ve dağıtımı sıkıntı duruma giricek.Ülkemiz de şeker fabrikalarının özelleşmesi bile bu kadar basit olduysa 1 yılı bile zor göreceğini zannetmiyorum bu sebze meyve oluşumu yandaş bir firmaya ölü fiyata satılıcaktır.Aynı süt sektöründe olduğu gibi.Devlet önce süt birliklerini kurdurttu.Sonra bunların baslarına legal yada illegal olarak bulundukları parti il veya ilçe başkanlarını müdür olarak görevlendirdi.Sonuç: Küçük işletme mandıralara daha yüksek fiyattan süt teklif ettiler daha kısa vade istediler ama bu istedikleri ücretler kesinlikle köylüye geri dönmedi.Büyük firmalar araya siyasi tanıdıklarını kullanarak sütün hepsini ucuza hatta nakliye ücretini dahi süt birliklerine ödeterek bedava sütü fabrikalarına döktürttüler.Genel olarak çiftçiden alınan 1.30-1.50 TL fiyat bandında alınan süt parası 1.5-2 ay vadeli olarak ödendi büyük firmadan gönderilen yem ise günlük işlem gördü.Sütü alan firma kısa dönem içerisin de süt parasını bedava ya getirmiş oldu.Süt birlikleri ise sütü min.1.70 TL den satmış oldu üstüne 0.90 TL soğutma desteği adı altında güzel bir destekte aldılar.10 ton günlük süt toplayan bir süt birliğinin günlük kar minimum 1 bin tl aylık 30 bin TL den işlem görmüş oldu.Bu para tekrar çiftçiye yıl sonunda hayvan alımında prim dağıtımı olarak dağıtılması gerekirken tane tane çekirdek dağıtır gibi destekleme veriyoruz denildi.Yazık oldu
 
  • Beğen
Tepkiler: Mustafaşahin
Devletin kooperatifleri var tarım ve hayvancılık için mazottan tut, çayına hatta kolonya'ya kadar, hangisi ucuz,kim faydalanıyor? yemin fiyatı aynı mazotun aynı bu yapacakları hallerinde faydası olmayacak.
 

Belediyelerin bu uygulamasinin çok tutacagini ve ürün yetiştiremiyeceklerini düşünüyorum.
Esasen hal fiyatlarina bakilirsa;çok yüksek olmadiklari görülecektir.
Esas sorun,pazarda,yada markette fiyatlarin saticilar tarafindan 3 kat aşırı yüksek fiyattan,satiliyor.
Bu sebze pazarinda da böyle balik satıcılarında da böyle.Kaldi ki pazarların belediyeye ödentileri yer kirasi dışında algi,vergi,sigorta,personel gideri de yok.
Balik halinde örnek bir baligin satış fiyati 5 tl.
Balıkçıda 15 tl.-20 tl,
Ayva halde 1,5 tl-2tl.pazarda 5,6 tl...% 300 fark.
 
Aracılar da haklı mal mesela akdeniz den ıstanbul gibi illere gidiyor haliyle sevkiyat aracı mazot yakıyor oraya gidiyor orada el değiştiriyor herkes üstüne koydukca pazara inene kadar mebla büyüyor..tabi burda en önemli sorun mazot gübre tohum fiyatları pahalı onlar ucuz olsa bu kadar yüksek fiyatlar olmaz
 
Aracılar da haklı mal mesela akdeniz den ıstanbul gibi illere gidiyor haliyle sevkiyat aracı mazot yakıyor oraya gidiyor orada el değiştiriyor herkes üstüne koydukca pazara inene kadar mebla büyüyor..tabi burda en önemli sorun mazot gübre tohum fiyatları pahalı onlar ucuz olsa bu kadar yüksek fiyatlar olmaz
Mahmut fiyatlardaki artışı harbiden mazotamı bağlıyorsun. :)
Antalyadan patlıcan 2 tl'ye alındı.
4 tl'ye oranın halinden alındı.
Erzuruma 4,65'e geldi indi.650 krş/kğ nakliye
Manav oradan 6,75' e aldı.
Şuan 12 tl/kğ satıyor

2 tl çiftçi...12 tl tüketici
 
Mahmut fiyatlardaki artışı harbiden mazotamı bağlıyorsun. :)
Antalyadan patlıcan 2 tl'ye alındı.
4 tl'ye oranın halinden alındı.
Erzuruma 4,65'e geldi indi.650 krş/kğ nakliye
Manav oradan 6,75' e aldı.
Şuan 12 tl/kğ satıyor

2 tl çiftçi...12 tl tüketici
Yusuf dostum mazot rafineri cıkışı 2,65 krş ken bize gelişi 6,5 oluyorsa ve oluyor.. bence sebze meye işide biraz abartılıyor .
Bu güne kadar çiftçiyi kim korudu kolladı ,hangi ürün çiftçi elindeyken para etti bak bu iş biraz daha uzasın devlet aracıya hiç bişey yapamaz olan yine üreticiye olur .
Yazdıklarımı kimse başka yere cekmesin bende şehirde yaşıyorum ,ikide cocuk okutuyorum her geçen gün şartlar zorlaşıyor .
Memlekette her şey ucuzda bi meyve sebzemi pahalı .
Bu gün meclis lokantasında 550 çeşit yemek cıkıyor ve seçmede zorlanıyor diye demec veriyorsa ülkenin başbakanı zaten olay bitmiştir dostlar.
 
Ciftcilik yapilan tarim arazilerini gelmiş geçmiş ve halen yetkili idareler imara acarak bu kaçınılmaz sorunu yarattılar yaratıyorlar.Çiftçi üretebilmesi için topraklarina sahip olmasi gerekir.Topraklar elinizden alinirsa sonuç yokluk ve gida pahaliligidir.

Köyler,
sehirlerin; büyük şehir haline getirilmesi ile tarim arazileri nahalle haline getirildi.
Bence ana nedenler bunlar.Tarim arazilerine sahip cikilmiyor talan ediliyor.
Bu sitede çektiğimiz fotolarin çoğunda tarlalarin sınırları binalara dayaniyor.Yada görüntü kadrajina bir bina giriyor.
 
Mahmut fiyatlardaki artışı harbiden mazotamı bağlıyorsun. :)
Antalyadan patlıcan 2 tl'ye alındı.
4 tl'ye oranın halinden alındı.
Erzuruma 4,65'e geldi indi.650 krş/kğ nakliye
Manav oradan 6,75' e aldı.
Şuan 12 tl/kğ satıyor

2 tl çiftçi...12 tl tüketici
Yusuf abi şimdiye kadar hiç bu kadar meyve sebze fiyatını bu kadar yüksek gördün mü bence sorunun köküne bakılmalı herkes kâr yapmadan satmaz zaten aracilar da payını alıyor sadece çiftçi arada kalıyor..ülkemizde zaten sebze tahıl hayvan üretimi varken gidiyorlar ithalat yapıyorlar ve bizim ülkemiz tarım da asla gelişemez..Mazot gübre tohum ucuz olsa en azından çiftçi birazcık kâr yapar abi 2 liradan gübre al 6.10 dan mazot al 900 liradan ayçiçek tohumu al ama sonra ithalat yapılıyor sen hasat yaparken yine ucuza gidiyor ürettiğimiz..boyle olursa bu ülke tarım hayvancılıkta nasıl gelişecek abi
 

Şimdiye kadar yapılan icraatlerin çoğu malesef günü kurtarmaya, seçimi kazanmaya yönelik. Tarımda reform yapılması lazım yoksa somaliye döneriz. Topraklarımız bereketli olmasına rağmen yabancının eline geçer, kendi topraklarımızı elin gavuru, elin arabı eker bize satar. Biz de fakirkeştikçe fakirleşiriz
 
Hal de biber 3.5 tl yaziyor bir pazarci 2 ton biber alip sattiginiz dusunsek 7 bin tl 5 6 gunde bu biberi saticak aylik 28 bin liralik mal alicak yani.Bu urunun fire vermesi durumu var onlari saymadan hesap yapicam.bagkur primi+aylik 200 lira gibi komik bir mazot ucreti ve 2000 lira maas baglasa kendisine kar etmeden kazanc saglamadan fire vermeden bu urun 4 tl den satilmasi gerekiyor.Eger ben hammal miyim enayimiyim isyani ederseniz aracinizin masrafini yillk sigortasini eviniz kira ise kiranizi bunlari dusunurseniz en az 5.5 tl nin uzerinde satmak zorunda istanbul gibi buyuk sehirlere girildigin de bence bu rakamlar 6.5 liraya kadar cikar minimum
 

Benzer Konular