BÜYÜK MARKETLER ÜRETİCİDEN ÜRÜN ALAMAYACAK!

Şaka gibi ya daha dün komisyoncu ortadan kalcak diyenler bug7n marketci üreticiden mal alamamiycak diyo tuccar komisyoncu marketci eee zaten pazarcinin direk almasi yasak kime satcam ben malimi kime


Çalışmaları devam eden hal yasasının hayata geçmesi ile büyük zincir marketlerin hal sistemine dahil edilerek tarladan mal alamamaları sağlanacak. Üreticiden alınan ürünler hal içindeki birlikler kanalıyla zincir marketlere ulaşacak.

TBMM, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, hal yasası konusundaki düzenlemeler ile sebze ve meyve fiyatındaki artış nedenlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kılıç, yasa üzerinde son çalışmaların yapıldığını ve toplumun beklentilerine cevap verecek bir düzenleme gerçekleştirildiğini vurguladı. Hal yasası ile her ürünün bir künyesinin olacağını, komisyoncu sayısının azalacağını, tüccarlara ve özellikle komisyonculara ilave yükümlülükler getirileceğini bildiren Kılıç, "Denetim ve takip sistemi ile ürünün hangi şartlarda alınıp satılacağı ve kar oranları belirlenecek. Ürünün ayak izleri belli olacak. Ürünün nereden ve kimden alındığı, çıktığı yer ile vardığı yer arasında kimlerin elinden geçtiğini bileceğiz. Birden fazla komisyoncu bir malın alım ve satımını yapamayacak." değerlendirmesini yaptı.

Mağaza zincirleri ve büyük tüccarların, insan gücü ihtiyacını dayıbaşılarla anlaşarak giderdiklerini vurgulayan Kılıç, "Dayıbaşıları günlük anlaştıkları yevmiyenin tamamını işçiye vermiyor. Bu yevmiyeler üzerinden de para kazanıyorlar. Hem güneş altında çalışan insanlar hem de tarlasındaki ürününü satmayı bekleyen üreticiler mağdur ediliyor. Burada bir tekelleşme oluşmuş durumda. Tarla sahibi üretici de alın teri döken gariban da emeğinin karşılığını alamıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Üretici birliklerinin kurulacağını, hal içindeki birliklerinin daha çok mekana sahip olacağını vurgulayan Kılıç, hal yasasındaki düzenlemeleri "Hallerde üretici birlikleri en az yüzde 30 oranında bir mekana sahip olacaktır. Bunu kanunla sağlayacağız. Üretici birlikleri bir takım avantajlara sahip olacak. Birliğe üye üreticiler, haldeki diğer esnaflardan daha ucuz dükkan kirası vereceklerdir. Üretici birliklerine pozitif ayrımcılık yapacağız. Üretici birliğine üye bir çiftçimizin malını herkes istediği fiyata alıp satamayacak. Bu birlikler, hal yasasının en önemli yapı taşı olacak. Bunlar üreticiyi koruma noktasında aktif görevler alacak. Üretici birlikleri, zaman içinde satış mağazaları da açarak üreticinin ürettiği malı doğrudan tüketiciye ulaştırabilecek." ifadeleriyle aktardı.
 
Ayni süt birlikleri gibi tekellik yapip arada ki parayi il ve ilce parti baskanlarinin ceplerine aktaricaklar.Onlar da bir kismini hukumete bir kismini kendileri eskisi gibi köy agaligi getiriliyor.Varlikli nufuzlu bir baskanin dediklerini cahil dogru bulup yapicak.Sütte de sütleri birliklere dokulucek denildi.Koylu bir olup birlik kurdu bir gece de koylunun sectigi baskan kaybolup yerine il veya ilce parti baskanlari getirildi.Boylece diger yerel sut isletmeleri peynir yogurt yapmak icin koyluden sut toplayamiyacak 1.30 tl olan sutu birlikten 1.70 e alacaklar.Arada kalan 0.40 tl olan parayi birlik yonetimi kendi cebine indirecek.Sut ise Turkiye deki buyuk firmalar siyasi guclerini kullanip fabrikalarina dokturecek ustune birde koyluye yem dayaticaklar.Bunlar senaryo degil 10 sene once soylenseydi hepimiz ne senaryo yazdin derdik.Ama malesef gerceklesti.Nerede cok urun olursa orada rekabet ve kalite artar.Suan rekabet yok.Sut isletmesi koyluye gidip 1.70 lira fiyat verse hem sutu toplamaya arac mazotu hem isci masrafi odiyecek.Pazarliga bile giremiyorlar girerlerse muhtarlar vasitasiyla il veya ilce baskanlarina haber ucurup el atiyorlar.Ciftci birlik olup sut isletmeleriyle halcilerle gorusme yapmasi gerekiyor.Gerek sosyal medya gerek bankacilik uzerinden kendi sorununu kendi halletmesi gerekiyor.Devlet el atmaya kalktigi her isi kendi lehine ceviriyor.Devlette kazanmiyor halkta kazanmiyor.Hukumet yandaslari bol keseden kazaniyor.sut 1.50 tl peynir pahali neden pahali arada 40 kurusu birileri yiyor.10 ton sut toplansa gunluk 4 bin lira para yapar.Sut birliklerine devlet 10 kurus sogutma destegi veriyor.masraflarini da oduyoruz
 

Benzer Konular

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt