Buzağı yetiştirmek ?


4 tane buzağım var ve ben bunları sütten kesip kesmeme konusunda kararsızın yani pek bilgim yok yardım ederseniz çok sevinirim.

Öncelikle buzağıları ne ile beslediğimği söyleyeyim ;

1) Buğday samanı
2) Buzağı büyütme yemi
3) Mısır sılajı
4) Arpa kırması
5) Pamuk küspesi Ve
6) *---Süt---* ...

En büyük buzağı 3 aylık ve erkek ben bu buzağıyı besiye çekmek istiyorum ama sütten kesmek için erken mi diye de tereddüt ediyorum ve ben bu buzağıyı besiye çekerken nasıl bir yol izlemeliyim nasıl ve ne ile beslemeliyim ?

Ve yine bir tane de 2 aylık dişi buzağım var onu da nasıl beslemem gerektiğini bilmiyorum yardım ederseniz çok sevinirim...
Saygılar , Teşekkürler ...
 
Ynt: Buzağı yetiştirmek ?

Süt sığırı işletmelerinde direkt doğan buzağı 2-3 saat sonra başka bölmeye alınıyo diye biliyorum. Ve burada 1 ay kadar süt ile besleniyor. Daha sonra da yemlenmeye başlanıyo ve süt kesiliyo. Tabi bu işletmelerdeki kar oranı düşünldüğü için buna pekte önem verilmiyo. Ama hacimmet abimiz buzağıları baya bir süt ile beslediğini duymuştum. Başka yerlerdende sütü kesmeyip verdikleri zaman dişi buzağıların döl tutmama problemi azalıp, kemik gelişimi bir o kadar da artıyormuş. Bence günde misal 5 kilo vereceğin yere 2 ye indirip öyle ver.
 
Ynt: Buzağı yetiştirmek ?

1) buğday samanı, asla 5 aya gelinceye kadar verme. sütten kesme konusunda ben 120 gün civarı süt içmeleri taraftarıyım, her nekadar bunu 60-70 olduğunu iddia etselerde tecrübelerim o yönde.
İlaveten, yulaf tanesini veya kırmasınıda yeme katarsan daha güzel olur. Yonca balyası yoksa ot balyası veya fiğ balyası oda yoksa yulaf balyası ile kaba yem ihtiyacını karşılamaya bak, bahar geldiğinde zaten yeşil ot temin edersin.
 
Ynt: Buzağı yetiştirmek ?

buzagılara mumkun oldugunca gec yeme alıştırmalısın 3 ay süt emmesi guzel bunu yavas yavas düşürerek kesebilirsin .. hayvana önce yumusak kepek gibi yemllerle yeme alıştıracaksın ilave olarak buzagı yemi verebilirsin tabi yonca yulaf v.s. verebilirsen oda guzel olur.. hayvanın bagırsaklarının yeme alışması lazım alışmazsa tez zamanda ishal olur veya enfeksiyon kapar bunun için yavas yavas yeme geçilmesi lazım saman özellikle geç başlatılması iyi hayvanın iç dokularının sağlamlaşması gerekli yeni dogan buzagının veya sütle beslenen buzagının dokularının sağlamlaşması biraz zaman alır eger aceleci davranılırsa hayvan erken enfeksiyon kapar sağlıksız olur..
 
Ynt: Buzağı yetiştirmek ?

nailyetek link=topic=53300.msg554972#msg554972 date=1330893867' Alıntı:
1) buğday samanı, asla 5 aya gelinceye kadar verme. sütten kesme konusunda ben 120 gün civarı süt içmeleri taraftarıyım, her nekadar bunu 60-70 olduğunu iddia etselerde tecrübelerim o yönde.
İlaveten, yulaf tanesini veya kırmasınıda yeme katarsan daha güzel olur. Yonca balyası yoksa ot balyası veya fiğ balyası oda yoksa yulaf balyası ile kaba yem ihtiyacını karşılamaya bak, bahar geldiğinde zaten yeşil ot temin edersin.
Aynen katılıyorum. Özellikle süt konusundaki tecrübeyi bende denedim. 10. günden sonbada buzağı başlangıç yemi,ot ve su vermeye başladım.70 günden sonrada takriben günlük 2lt süt vermeye devam ettim 120. güne kadar.Farkıda gördüm.
 
Ynt: Buzağı yetiştirmek ?

BENİM GEÇEN BUZAM ÖLDÜ AKŞAM EMDİRDİM HİÇ BİŞEYİ YOKTU 4 SAAT SONRA VARDIM 1 AYLIK BUZA ÖLMÜŞ VETERİNER GETİRDİM BAGIRSAK İNTABI DEDİ BAGIRSAKLARI KIRMIZI OLMUŞ BAKTIK CEYA023 ARKADAŞIMIZIN DEDİGİBİ BENCE YANLIŞ YEMLEMEDEN OLDU
 
Ynt: Buzağı yetiştirmek ?

Konu hakkında bende kendi uygulamamı yazayım,öncelikle buzağı doğduktan sonra septiserumunu vuruyorum ve göbeğini tendirdiyotla pansuman yapıyorum ve bireysel bölüme alıyorum buzağının ağız sütünü içmesi çok önemli ilk birkaç gün buzağı canlı kilosuna göre ağız sütünü mutlaka içmeli ve yaklaşık ilk 10 gün günlük 4-4,5 litre sütten fazla vermeyin alıştırarak buzağı başlangıç yemini bir hafta sonra koyun karşısına normal sasaman bencede buzağı döneminde kesinlikle vermeyin aynı şekilde ilk 3 ay özellikle sılaj önermiyorlar buzağılar için yonca balyesi veriyorum ben yani bir haftadan sonra buzağı başlangıç yemi serbest sürekli karşısında (bunuda birkaç günde tazeleyin) yaklaşık 15 gün sonrada yonca balyesi serbest sürekli karşısında (yonca balyesi çok güzel geliştiriyor buzağıyı) ben buzağılara standar 90 gün süt veriyorum bunuda buzağının tahminen kilo ağırlığına göre günlük 7,5 kgr kadar verdiğim dönem bile oluyor yaz aylarındaki buzağılara günlük 1 adet çiflik yumurtası veriyorum acayip geliştiriyor hayvanları,normalde buzağuılara 10 da 1 oranıda süt vermemiz lazım yani 40 kgr sa 4 litre 100 kgr sa 10 lt ye kadar süt verebiliriz.Ama süt verirken mutlaka kaba ve kesf yemede alıştırmalıyız ilk 1 aydan sonra çoklu bölümlere alırsak daha çabuk yeme alışıyorlar,birde ben günlük verilebilen buzağı vitaminlerinden kullanıyorum süte 1 kaşık ilave ediyoruz buda çok güzel geliştiriyor bazağıyı artı doğumdan birkaç gün sonra selanyum içerikli haplardan veriyorum buzağılara.
Aşağı yukarı buzağı büyütmede uygulamalarımı yazdım bunların sonucundada gelişkin güzel damızlık hayvanlar yetiştiriyoruz.
 
  • Beğen
Tepkiler: Aydın38
Ynt: Buzağı yetiştirmek ?

Biz 90 gün süt veriyoruz,bence 75-90 gün arası ideal,şöyle bir durum oluyor,sütten sonra besleme yeterli olmazsa,hem süt hem yem olunca hayvan çabucak gelişiyor,ilerki dönemdeki eksik beslemeden dolayı gelişme yavaşlıyor,sonra da durum sütün az verilmesine bağlanıyor.Hayvan hayatı boyunca yem yiyecek süt içmeyecek,onun için yeme ne kadar çabuk alışırsa bence o kadar iyi randımanlı büyüyor.Araştırmalar da bu yönde zaten,önerilen max 75 gün civarı ancak bana göre ideal 90 gün.Ha aslında şöyle deniliyor bir de,günlük 750gr 1 kg kadar yem yemeye başlamadan sütün kesilmemesi lazım.Sütü de bedava olarak saymayın,uzun dönemde yemden pahalıya geliyor inanmazsanız oturun bir hesaplayın :)

Beslemeye biz 10 günden sonra yavaş yavaş ot ve yem vermeye başlıyoruz.Samana gelince 5-6 aya kadar hiç hesaba katma derim.Ha çok mecbursan zararı olmuyor da gelişmeyi yavaşlatıyor.Buzağılara yonca olacak başka birşey değil,çok güzel yapıyor hayvanları.Heleki bahar ve yazın bahçede falan az bir yerde olsa da taze bir şekilde verebilirsen acayip yarıyor hayvana.Slaj da pek önerilmiyor başlarda,sebebi de içindeki su oranının çok fazla,kuru madde oranının az olması.Ondan dolayı hayvan zaten küçük,amaç az yediği yemle en fazla enerjiyi ve kuru maddeyi kazandırmak.Küspeyi de fazla olmamakla beraber vermekte bir sıkıntı olduğunu hiç duymadım.Bir de 1-1,5 aylıktan sonra bireysel bölmeden alıp da çoklu bir yere koyarsan,hem gelişimleri daha güzel oluyor hem de diğer hayvanlara daha çabuk alışıyor büyüdükçe sürü içinde sıkıntı çekmiyor.
 
Ynt: Buzağı yetiştirmek ?

Samanı kestim sılaj da da sorun yok kuru madde oranı biraz yüksek sütü de herzamanki usül 3 - 3,5 aylık olanakadar içireceğim tek sorun yonca bir tek o yok :( yardımlarınız için çok teşekkürler .....
 

Benzer Konular