Diren kuru fasulye!


10.01.2014 - 02:30 | Son Güncelleme: 09.01.2014-22:34

Diren kuru fasulye!
Kuru fasulyedeki fiyat artışı tartışması büyüyor. İstanbul Lokantacılar Odası (İLO) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Akif Köse, “Müşteri kaybetmemek için zam yapmıyoruz, (diren kuru fasulye) diyoruz” derken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı üç büyük şehirdeki marketlerden topladığı fasulye, patates, nohut, mercimek ve pirinç fiyatlarını açıkladı.

Diren kuru fasulye!

EKONOMİ SERVİSİ

İLO Üyesi Köse, Tophane’deki bir kuru fasulye restoranında düzenlediği basın toplantısında, kullandıkları fasulye cinsinin fiyatının 12 liradan 16-17 liraya kadar yükseldiğini anlattı.

Bakanlık tarihinde ilk
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, fiyat artışı tartışmalarının devam etmesi üzerine kuru fasulye ve patatesin market fiyatlarını açıkladı. Bakanlıkça yapılan piyasa araştırmasına göre, kuru fasulyenin market fiyatı Ankara’da 8.1, İstanbul’da 7.2 ve İzmir’de 8.8 lira. Patates ise Ankara’da 2.6, İstanbul’da 2.4 ve İzmir’de 2.9 liraya satılıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2014 yılının zam şampiyonu kuru fasulyenin, Ankara, İstanbul ve İzmir’deki fiyatlarını açıkladı.

Yapılan yazılı açıklamada, kuru fasulye ve patates fiyatlarının abartılı bir şekilde basında yer aldığı belirtildi. Buna göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 3 büyük kentteki bakliyat fiyatlarının kilogram hesabıyla market satışları şu şekilde:

'Ankara’da kuru fasulye 8,1 TL, nohut 4,3 TL, kırmızı mercimek 3,3 TL, pirinç 4,5 TL, patates 2,6 TL

İstanbul’da kuru fasulye 7,2 TL, nohut 3,7 TL, kırmızı mercimek 2,4 TL, pirinç 3,2 TL, patates 2,4 TL

İzmir’de kuru fasulye 8,8 TL, , nohut 5,95 TL, kırmızı mercimek 2,7 TL, pirinç 5,7 TL, patates 2,9 TL.'





http://ekonomi.milliyet.com.tr/diren-kuru-fasulye-/ekonomi/detay/1819831/default.htm
 
Ynt: Diren kuru fasulye!

Kuru gerçekti, hayal oldu....!!!
Burak COŞAN
12 Ocak 2014

Kuru hayal


Kilosu 8 lirayı geçen fasulyede ‘ithalat tartışması.’

SON bir yılda yüzde 50’den fazla zamlanan kuru fasulyede, Tarım Bakanlığı fiyatların ithalat yapılarak düşürülebileceğini açıkladı. Sadece özel sektöre verilecek ithalat yetkisinin konuyu çözmeyeceğini ifade eden sektör temsilcileri, “Özel sektör stok yaptığı için fiyat yükseliyor. İthalat yetkisi asıl TMO’ya verilmeli” diyor. Bu öneriye karşı çıkanlar ise devlet eliyle yapılacak alımın dünya piyasalarında fiyatların daha da artacağını söylüyor.

KURU fasulye fiyatlarında yaşanan aşırı yükseliş sonrası hareket geçen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, çözümü ithalatta alınan vergileri düşürmede buldu. Ancak sektör temsilcileri alınacak bu tedbirin yeterli olmayacağını ifade ediyor. Sadece özel sektör eliyle yapılacak ithalatın piyasa fiyatlarında herhangi bir değişikliğe neden olmayacağını ifade eden Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, pirinç ithalatında olduğu gibi Toprak Mahsulleri Ofisi’ne de (TMO) ithalat yapma yetkisi verilmesi gerektiğini söyledi.

STOKÇUYA İTHALAT İZNİ

Sadece özel sektör eliyle yapılacak ithalatın fiyat sorununu çözemeyeceğini söyleyen Yetkin, “Fiyat artışında dünyada ve Türkiye’de üretimin azalmasının yanında en büyük neden ‘stokçu tüccarlar.’ Bu firmalar ithalat yapınca yine mal kendi ellerinde olacak. Fiyatların yükselmesi için depolarda tutacaklar” dedi. Pirinçte olduğu gibi TMO’nun yetkilendirilmesi gerektiğini dile getiren İthalatın Kırgızistan’dan gerçekleşebileceğini belirten Yetkin, Tarım Bakanlığı’nın ilgili bakanlıklara gümrük vergilerinin düşürülmesi için başvuruları yaptığını söyledi. TMO yetkilileri ise, ithalat yapabilmeleri için Bakanlar Kurulu gerektiğini, ancak kendilerine herhangi bir karar ulaşmadığını ifade etti.

TMO İTHALAT YAPAMAZ

TMO’ya alım yapma yetkisi verilmesinin dünyada zaten az olan kuru fasulye fiyatlarını daha da arttıracağını ifade eden Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Mahmut Arslan, “Bu söylem çok saçma. TMO piyasaya çıkarsa dünya fiyatları da artar. Dünyada 550 milyon ton pirinç üretimi var. 620 milyon ton da buğday üretimi var. TMO bu ürünleri alabilir. Ancak kuru fasulye alması tamamen anlamsız olur. Verginin yüzde 20 düşürülmesi fiyatlarda 1 liralık düşüşe neden olur” dedi.

Suriye’ye gönderilmez Türkiye’de satılır

VERGİLERİN düşürülmesinin gündeme gelmesiyle kuru fasulyede gevşeme olduğunu dile getiren Mahmut Arslan, “İthalatta kesinlikle çözüm değil. Çünkü dünyada ürün yok. Ürün olmayan bir yerde vergi düşüşü de pek etkili olmayabilir. Ancak Türkiye’ye transit giriş yapan ve Suriye ile İran’a satılmak üzere depolarda bekletilen kuru fasulyeler ülkede satışa sunulabilir. Bu da fiyatları bir miktar daha aşağı çeker” dedi.

Pirinçte devlet hata yaptı

TMO’ya verilen pirinç ithalatı yetkisini de eleştiren Mahmut Arslan, “Devlet pirinç işinde hata yaptı. Özel sektör temsilcileri GDO’lu ürün getirdikleri gerekçesiyle hapise atıldı. Diğerleri de bu durumdan korkup pirinç getirmemeye başladı. Kimse getirmeyince yetkiyi TMO’ya verdiler. Pirinç ithalatçıları daha yeni toparlanmaya başladı. Hapise girecekleri korkusuyla pirinç ithalatı yapamadılar” dedi.

200 bin ton: Türkiye’de üretilen kuru fasulye miktarı

26 bin ton: 2013’te yapılan kuru fasulye ithalatı

30 bin ton: 2014’te beklenen kuru fasulye ithalat

%59: Son 3 ayda fasulyeye gelen zam

8.1 TL: Ankara’da 1 kg kuru fasulyenin fiyatı

7.2 TL: İstanbul’da 1 kg kuru fasulyenin fiyatı

8.8 TL: İzmir’de 1 kg kuru fasulyenin fiyatı
 
Ynt: Diren kuru fasulye!

yanlış tarım politikaları yüzünden bu ülkenin çiftçisi aynı yılda hep birden buğday eker kimse ekmeyin demez fiyatı yılsonu 550 krş olur..
birdahaki yıl çiftçi buğdaydan korkmuştur herkes birden nohut eker yıl sonu fiyarı 600 krş tur..ne oluyor kimse anlamaz..
sonraki yıl nohut veya buğdaydan gözü korkan hep beraber arpa eker yılsonu fiyat 500 krş tur..ve çiftçi der gene olmadı..
devlet el atmazsa her yöreyi elinde bulundurmazsa olacağı budur ..
bizim buralarda iyi patates olur şimdiden hazırlanmış çiftçi patates ekecek 2014 sonu buradaki patates fiyatını şimdiden söyliyim..300-500 arası :=
herkez ne demek istediğimi anladı demi..
 
Ynt: Diren kuru fasulye!

Mehmet YAŞİN myasin@hurriyet.com.tr

12 Ocak 2014

Milli yemeğimizin kökü dışarıda

Mutfağımıza girişinin üstünden 200 yıl bile geçmeyen, başka ülkelerden satın aldığımız bu sebzeden yapılan yemeğin nasıl ‘milli’ olarak tanımlandığına akıl erdiremiyorum.

Bir zamanlar kurufasulye fakir fukaranın sofrasından hiç eksik olmazmış. Onun için nimetten sayılırmış. Etrafa gösteriş yapanlara, “kendini fasulye gibi nimetten sayıyor” derlermiş.

Yemek ve Kültür Dergisi’nin son sayısında, yazar Sermet Muhtar Alus fasulye hakkında şunları söylüyor: “Öteden beri Trabzon fasulyesi meşhurdur.” Ama yazar nedense Erzurum’un İspir kasabasında yetişen meşhur şeker fasulyesinden hiç söz etmemiş. Unutmuş muydu, yoksa o zamanlar bu fasulye cinsi bilinmiyor muydu anlayamadım.

Sermet Muhtar Alus’a göre, tiritli fasulyenin tadına doyum olmazdı. Tabağın altına, tereyağında iyice kızartılmış ekmek parçaları döşenir, onun üstüne kurufasulye konur, en üste de bol kırmızı biber ekilerek yenirdi. Babam ne zaman yemekte kurufasulye olsa, tiritle ilgili hep aynı anısını anlatırdı: Bir gün İsmet İnönü kışlaya gelmiş, askerlerle birlikte yemek yemiş. Önce yarım tayın ekmeğini tabağına doğrayıp, üstüne suyu bol fasulyeden koymuş ve kaşık kaşık götürmüş. Sonra da yanında oturan babama, bu yemeği çok sevdiğini söylemiş. Şimdi düşünüyorum da bu hikâyeyi defalarca dinlediğime göre, bizim evde de sık sık fasulye pişiyormuş. Kaynaklar, Atatürk’ün de en sevdiği yemeğin kurufasulye olduğunu öne sürüyor. Bulunduğu mekânların mutfaklarında sürekli fasulye tenceresi kaynarmış.

Gelelim şimdiki zamana. Fasulye artık varlıklı kesimin yemek masalarına terfi etti. Varlıksız kesimse haftada bire indirdi. Çünkü, bir kilosunun fiyatı 15 TL’ye yaklaştı. Yılda yüzde 60 fiyat artışıyla kırılması güç bir rekorun sahibi. Bunun nedenine değinmeden önce, fasulyenin milli yemeğimiz olup olmadığı tartışmasının içine dalmak lazım.

Kimileri kurufasulyenin Anadolulu olduğunu ileri sürüyor. Mevlana’nın Mesnevi’sinde adının geçmesini, Bodrum Tavşan Adası’nda yapılan kazılarda bulunan 1600 yaşındaki fasulye fosillerini buna kanıt gösteriyor. Ama dünyadaki yaygın inanış, bu sebzenin anayurdunun Amerika kıtası olduğu. Peru’da bulunan fasulye fosilleri 4 bin yıl öncesine ait.


YÜZDE 60’I İTHAL

Yılda tükettiğimiz 180-200 bin ton fasulyenin yüzde 60’ı ithal. Bize fasulye satan ülkelerin başında Arjantin geliyor. Fasulyesine kaşık salladığımız diğer ülkelerse Mısır ve Çin. Fiyat artışının nedeni de bu dışa bağımlılıktan kaynaklanıyor.

Mutfağımıza girişinin üstünden 200 yıl bile geçmeyen, yeteri kadar yetiştiremediğimiz, başka ülkelerden satın aldığımız bu sebzeden yapılan yemeğin nasıl ‘milli’ olarak tanımlandığına ben pek akıl erdiremiyorum.


Milli olsun veya olmasın ben kurufasulyeyi çok severim. Tereyağlı pirinç pilavının nişastasıyla fasulyenin nişastasının damakta çarpışması sonucunda, ortaya bilinmedik lezzet moleküllerinin çıktığına inanırım. Bu ikilinin yanında acı biber, yeşil domates, lahana turşularını ve soğanın cücüğünü asla ihmal etmem. Kurufasulyenin, fırında, güveç kabında pişenini severim. Çünkü o zaman fasulye taneleri helmeleşir. Ayrıca güveçte pişen fasulyenin suyu daha kıvamlı olur ve batırdığınız ekmeğin her tarafını sarar.

Yazıyı fasulyenin faydalarıyla bağlamazsak uzayıp gidecek. Kemik yapısını güçlendirdiği için menopozdan sonra kadınlara bol fasulye yemeleri öneriliyor. Ünlü doktor Mehmet Öz’e kulak verirseniz, uyku sorununuzu bile kurufasulye yiyerek çözebilirsiniz.

Benim fasulyecilerim

Kısıklı’daki Çömlekte Fasulye, Unkapanı’nda Kömür, Süleymaniye’de tüm kurufasulyeciler, Tophane’de Fasuli, Beyoğlu’nda Hacı Abdullah, Ortaköy’de Neşe, Üsküdar’da Kanaat, Fenerbahçe’de Güveçci Abdullah, Çekmece’de Mandacı, Nuruosmaniye’de Subaşı Lokantası ve Anadolu’nun esnaf lokantaları.
 
Ynt: Diren kuru fasulye!

yıllardan beri fasulye ekeriz aslında fanatik fasulye bitkisini yapısal olarak cok severim kurufasulyeden cok zarar ettik 2 yıl üstüste zarar ettik batanlar cok her zaman derim batan kişilerin ve bizim beddualarımız tuttu hükümet bizi tanımadı şimdi gözleri bizim üzerimizde stokcuların elindeki olan mal yine yetmez saten gümrük vergisi yüzde 18 di kırgızdan fasulye getirmeyi düşündük türk bi iş adamıyla görüştük bize maliyeti aramızda gecen konuşma

Merhaba Efdal bey biz fasulyeyi kırgızistandan teslim ediyoruz ama kısaca sana ortalama maliyetleri anlatayım turkiye gumrugu %18 gumruk vergisi alıyor kırgız gumrugu 700 dolar alıyor naklıye 1 tır 4 bın dolar iri fasulye 9-10 mm 1,dolar 70,cent
iyi calısmalar

dolar kuru nakliye gümrük verigleri siz hesabınızı yapın artık dünyanın hic bir yerinde ucuza fasulye yok tohumlar cok pahalı cok tohum demek cok hastalık demek bitkiler icinde hastalık virus vs en hassas fasulyedir virus hastalıgı vardır hic kimse caresini bilmiyor
 
Ynt: Diren kuru fasulye!

13.01.2014 - 02:30 | Son Güncelleme: 12.01.2014-22:44

‘KURU’NUN YERİNİ NOHUT ALDI
Kurufasulye fiyatlarındaki önlenemez yükseliş, ezeli rakibi nohutun tüketimini artırdı. Nohut ile kurufasulye arasındaki fiyat farkı Migros’larda 3.5 lirayı geçerken, Carrefour’da 7 lirayı buldu.

MİTHAT YURDAKUL

Kurufasulye geçen sene 5.5 TL ile girdiği piyasada ekimde 6.5 TL, kasımda 7.1 TL’ye yükselip yılı 8.5 liradan kapattı.

Nohut ucuzladı

Fiyatların artması üzerine kurufasulyede gümrüklerin düşürülmesi için Hazine Müsteşarlığı’na yazı yazıldı. İthalatın fiyatları düşürmesi için ise kurufasulyenin piyasaya azar azar verilmemesi gerekiyor.
Kurufasulyenin artan fiyatı nohuta olan talebi artırırken nohut fiyatları bir yandan da düşüşte. Geçen sene ocak ayında ortalama 6.3 liraya satılan nohut, şubat ayında 6.2, mayıs ayında 6.1, haziranda 6, temmuzda 5.8 liraya alıcı buldu. Nohut seneyi 5.7 liradan kapattı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tespitlerine göre kurufasulye İstanbul BİM marketlerinde 6.95 TL’ye alıcı bulurken nohut 3.7 TL’ye satıldı. A101’lerde de aynı fark meydana geldi. Fasulye ile nohut arasındaki fark Migros’larda 3.5 lirayı geçerken, Carrefour’da fiyat farkı 7 lirayı buldu. Nohut üretimi tüm Türkiye’de artarken, sadece Uşak’ta bu artış yüzde 225’i buldu. Nohut, ekim alanları itibarıyla da kurufasulyeyi geride bırakıyor. 2012’de 4.1 milyon dekar alanda 518 bin ton nohut hasadı yapılırken, kurufasulye 931 bin dekar tarlada 200 bin ton ürün verdi.

Baklagile müdahale şart
Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, “Kurufasulyede fiyat artınca insanlar nohuta yöneldi. 3-5 lira daha ucuz. Bir dönem de pirinç yerine bulgura yönlendirme olmuştu” dedi. Yetkin, fiyatların istikrara kavuşması için kurufasulye, nohut, mercimek gibi ürünlerde de müdahale alımı yapılması gerektiğini, bunun için Bakanlar Kurulu kararının yeterli olacağını kaydetti.

Kurufasulyeye göre kalorisi yüksek, proteini düşük bir besin olan nohut ile günlük lif ihtiyacının yarısı, günlük protein ihtiyacının üçte biri karşılanabiliyor. Uzun süre tokluk hissi veren nohut, A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra antioksidan özelliğe sahip.
 

Ynt: Diren kuru fasulye!

'Fiyat manipüle ediliyor'
13 Ocak 2014 Pazartesi 16:52
Son Güncelleme: 17:41

Uşak Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Sezer, kuru fasulyenin kilogram fiyatının 14-15 lira olduğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını, fiyatın maniple edildiğini savundu

UŞAK - Uşak Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Sezer, gazetecilere yaptığı açıklamada, son günlerde kuru fasulyenin fiyatıyla ilgili çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirerek, eleştirdi.

Kuru fasulye arzında küçük bir düşüş yaşandığını, ancak bunun fiyatların bu kadar yükselmesine yol açacak bir arz kaybı olmadığını ifade eden Mustafa Sezer, ürün kilogramının UTB ' de 5,80-6,00 lira arasında işlem gördüğünü belirtti.

'Kuru fasulyenin kilogramının 14 - 15 lira olduğu yönündeki haberler gerçeği yansıtmadığı gibi halkı yanıltıyor. Kuru fasulye fiyatı maalesef bazı organlar tarafından maniple ediliyor' diyen Sezer, kuru fasulyenin gerçek fiyatına, ticaret borsaları bültenlerinden ulaşılabilineceğini. lüks semtlerdeki butik tarzdaki satış noktalarından yansıtılan fiyatların vatandaşı yanlış yönlendirdiğini savundu.

Bu haberlerin, ithalattaki fonun kaldırılması yönünde karar alınmasını sağladığını ve yerli üreticiyi, tüccarı mağdur ettiğini kaydeden Sezer, şöyle konuştu:

'Son yıllarda fastfood olarak da bilinen hızlı yemek sektörü bakliyatın önüne geçti, bu da sağlıksız beslenen nesil yetişmesine neden oluyor. Ayrıca ithal ürün, vatandaşımıza alıştığı damak tadını vermiyor ve üründen uzaklaştırıyor. Bu günlerde bakliyatta yaşanan sıkıntının bir versiyonu 2011 yılında kırmızı ette yaşanmıştı. Et fiyatlarına karşı ithalat yoluna gidilmesi, hayvancılıkta yüksek maliyetle yatırımlara, ardından da iflaslara neden olmuştu. Şimdi de bakliyat üreticisi benzer bir durumla karşı karşıya'
 
Ynt: Diren kuru fasulye!

İthal edecekler ama...
Can MUMAY
14 Ocak 2014
İthal edecekler ama...

Son dönemlerde pahalanan gıda fiyatları vatandaşın cebini yakmaya başladı. Dönemin ilgi odağı kuru fasulye zamlar öncesinde kilosu 4-4.5 liradan satışa sunulurken zam sonrasında kilosu 8 liradan başlayıp 16-17 liraya kadar çıkıyor. Hükümet ise piyasayı düzenlemek için ithalatı teşvik edici önlem alıp gümrük duvarlarını düşürdü. Kuru fasulye ithalatıyla birlikte fiyatların düşüp düşmeyeceği ise merak konusu. Ette son yıllarda yaşananlar vatandaşın ithalata temkinli yaklaşmasına neden oluyor.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu kuru fasulye üretiminde Türkiye’nin her zaman ithalatçı bir ülke konumunda olduğunu belirtiyor. Kuru fasulye zamlarının Türkiye bağlantılı olmadığını açıklayan Tiryakioğlu , “ABD ve Kanada’da ortaya çıkan olumsuz hava koşulları Türkiye’de de fiyatları etkiledi” diyor. Hükümetin kuru fasulye için aldığı önlemlere de dikkat çeken Tiryakioğlu , “Hükümet şu anda gümrükleri düşürüyor. Bu içerdeki alevi söndürür. Gümrük oranları yüzde 20 oranında düşürüldü. Bu fiyatlara yüzde 10 oranında düşüş olarak yansır” dedi.

İNŞALLAH KAR YAĞIŞI OLUR

Devletin gümrük vergileri dışında piyasayı düzenleyemeyeceğini ifade eden Tiryakioğlu Toprak Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) kuru fasulyeye müdahale şansı olmadığını söyledi. Bölgeden büyük marketlere satış yaptıklarını belirten Tiryakioğlu son dönemde fasulye fiyatlarında yüzde 20 oranında artış olduğunu nohutta ise yüzde 10 artış olduğunu belirtiyor. Bu kış şu ana kadar bölgede kar yağışının hakim olmamasıyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Tiryakioğlu , “Tedirgin bir şekilde bekliyoruz. İnşallah kar yağışı olur diye umut bağlıyoruz. 2011’de de böyle bir sıkıntı yaşamıştık. Fakat kuraklık için karar vermek için yine de biraz erken” diye konuştu.

İTHALATLA YÜZLEŞMEMİZ GEREKİYOR

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin gıda fiyatlarında genel olarak bir artış yaşandığını söyledi. Devletin gümrük duvarlarını indirdiğini de açıklayan Yetkin burada kilit noktanın özel sektörün ithal ettiği kuru fasulyeyi pazara sürüp sürmeyeceği olduğunu söyledi. TMO’nun olmadığı alanlarda ürünlerin fiyatlarının piyasada şekillendiğini söyleyen Yetkin pirinçte de geçen yıllarda fiyatların pahalandığını ve ithalat yoluyla piyasanın dengelendiğini belirtti. Olası bir kuraklıkla ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Yetkin, “Şu anda ocak ayındayız. Şubat ocakta kar gerek. Bu karla birlikte mart ve nisanda yağmur lazım. Kuraklık durumunda ciddi bir biçimde zora düşeriz. 20 milyon ton ve 22 milyon tondu hasat. Üretim düşerse ithalatla yüzleşmemiz gerekiyor' dedi.
 
Ynt: Diren kuru fasulye!

17.01.2014 - 02:30 | Son Güncelleme: 16.01.2014-22:33

Kuru fasulyede 4 TL artık hayal
Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, “Kuru fasulyede gümrük vergisinin sıfırlanması fiyatları düşürmez. Artık 4-5 liraya fasulye almak hayal oldu” dedi.

Kuru fasulyede 4 TL artık hayal

FEHİM GENÇ

Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, kuru fasulyede gümrük vergisinin yüzde 19’dan sıfıra indirilmesinin fasulye fiyatlarını düşürmeyeceğini söyledi. Yetkin, “Fiyatlarda biraz gevşer ama bundan böyle asla 4-5 liraya inmez” dedi. Yetkin şöyle konuştu:
“Diyelim ki gümrük vergisi sıfırlandı ve ithalatçılar seri şekilde kuru fasulyeyi ithal etti. Hemen piyasaya vereceklerini mi sanıyorsunuz? Geleni de stoklayacaklar ve piyasaya gıdım gıdım sürecekler. İthalat fiyatları düşürmez. Artık 4-5 liraya kuru fasulye satın almak mümkün olamaz.”

‘24 liraya da fasulye var’
Kuru fasulye fiyatlarının perakende satış fiyatının ortalama 12 liraya yükseldiğini söyleyen Yetkin, “Fiyatların yükseldiğini söyleyenler eleştiriliyor. En yüksek fiyatı söylüyorsunuz diyorlar. 12 liralık fiyat en yüksek fiyat değil. 24 liraya da fasulye var. Erzincan fasulyesi 24 liraya satılıyor” diye konuştu.

Nohutu etkileyecek
Yetkin, kuru fasulye fiyatlarının nohutu da etkilediğini belirterek, “2.5 liralık nohut 5 liraya çıktı” dedi.
Yetkin, “Patates depoda bekliyor. Tüccar, İstanbul’a mal göndermek için daha önceden yaptığı sözleşmeleri iptal ediyor” dedi.

Gümrük vergisini sıfırlıyoruz
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yükselen fiyatları dengelemek için ithalatının artırılmasına karar verilen kuru fasulyede gümrük vergisi oranının sıfıra indirildiğini bildirdi. Kuru fasulyede gümrük vergisi oranını sıfıra indiren kararın Bakanlar Kurulu’nda imzaya sunulduğunu açıkladı. “Bugünlerde Türkiye’yi kaosa sürüklemeye çalışan bir operasyon var” diyen Eker, bu kapsamda tarım ürünleriyle ilgili birtakım haberlerin de çıktığını söyledi.

Türkiye’nin 2011 ve 2012’de 200 bin ton, geçen yıl ise 195 bin ton kuru fasulye ürettiğini belirten Eker, şöyle konuştu:

“Türkiye kuru fasulye üretimi ortalama 200 bin ton. Bunun yüzde 1’ini bile karşılamayan bir çeşidi ile ilgili bir fiyat yükseltmesi sonucu fasulyenin fiyatı şuraya çıktı deniyor. Halbuki doğru değil. Bir semtteki bir marketin en uç fiyatını alıyor, ortalama fiyat gibi gösteriyor, bu da doğru değil. Kuru fasulyeyi 6.5 liraya satan marketler de var. Onu söylemiyor. Türkiye’de en çok tüketilen fasulye çeşidindeki ortalama fiyat 7.5-8 lira. 16 lira fiyat söylüyorlar. Birileri bir kaotik durum da buradan çıkarabilir miyiz derdi içerisinde, bu da doğru değil.”

Spekülatif eğilimlere karşı, kuru fasulye, pirinçte gerekli tedbirleri aldıklarını kaydeden Eker, “Kuru fasulye, pirinç ve patateste, Türkiye’nin 76 milyon insanının tüketeceği miktarın tamamını karşılayacak kadar ürün var. Endişeye gerek yok” diye konuştu.
 
Ynt: Diren kuru fasulye!

Fiyatların 15 liraya yükseldiği haberleri yanıltıcı
18 Ocak 2014 Cumartesi 13:38

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Korkmaz, şeker ve ispir fasulyesi baz alınarak fasulye fiyatlarının 15 liraya yükseldiği yönündeki haberlerin yanıltıcı olduğunu bildirdi

İZMİR - İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, yaptığı yazılı açıklamada, kuru fasulye fiyatlarında yaşanan sıkıntının son 7-8 yılın yanlış üretim ve destekleme politikalarından kaynaklandığını öne sürdü.

Ercan Korkmaz, 'Son günlerde şeker ve İspir fasulyesi baz alınarak kuru fasulye fiyatlarının 15 liraya yükseldiği şeklinde yanıltıcı haberler ulusal kanallarda yer almaktadır. Konya Çumra fasulyesinin fiyatı 3 lira olduğu zaman bile İspir fasulyesinin fiyatı 10-12 liradan düşük olmamıştır' dedi.

Türkiye ' de en çok tüketilen Konya, Karaman, Niğde fasulyelerinin Mersin ve Konya ticaret borsalarında naturel olarak 5-5,2 lira arasında işlem gördüğünü, 5,5-6 liraya toptancı piyasalarına satıldığını dile getiren Korkmaz, bu ürünlerin İzmir, İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde toptancılarda ancak yüzde 2-3 karla satılabildiğine işaret etti.

İzmir Gıda Çarşısı ' nda sıra fasulyesinin 5,8, dermeson fasulyesinin 6,2, horoz fasulyesinin 7, çalı fasulyesinin 7,5 liradan satıldığına dikkati çeken Korkmaz, 'Tüketiciler istedikleri kalitede yerli ürün kuru fasulyeyi 6-7,5 liraya satın alabilirler. Ancak bu ürünleri yüzde 100 karla satarak fırsatçılık yapan satış yerlerinin denetlenmesi gerekmektedir' ifadelerini kullandı.
 
Ynt: Diren kuru fasulye!

Kuru fasulyenin gümrük vergisi sıfırlanıyor
16 Ocak 2014 Perşembe 12:55
Son Güncelleme: 14:14
Artan kuru fasulye fiyatının ithalatla düşürülmesi bekleniyor

İSTANBUL - Son zamlarla birlikte neredeyse etle aynı fiyata gelen kuru fasulyenin ateşini söndürmek için beklenen adım atıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, kuru fasulyenin gümrük vergisi oranının sıfıra indirilmesini öngören Bakanlar Kurulu Kararının imzaya açıldığını bildirdi. Hükümet böylece kuru fasulye ithalatının önünü açacak ve iç piyasadaki fiyat artışını bu yolla engelleyecek.

Tarım Ürünleri Araç ve Gereçleri İthalat İhracat AŞ (TAREKS) ve Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB) ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arasında hibrit mısır ve fidan üretimi alanlarında yapılacak işbirliği protokolünün imza törenine katılan Bakan Eker, 'Bugünlerde Türkiye ' yi kaosa sürüklemeye çalışan bir operasyon var' diyen Bakan Eker, bu kapsamda tarım ürünleriyle ilgili bir takım haberlerin de çıktığını söyledi.

Kuru fasulye ' de gümrük vergisi indirimi tamam

Bakan Eker, basın mensuplarının kuru fasulye ithalatına ilişkin sorusu üzerine, kuru fasulyenin gümrük vergisi oranının sıfıra indirildiğini söyledi. Bu konunun Bakanlar Kurulu ' nun imzasına sunulduğunu açıklayan Eker, söz konusu düzenleme için, 'O iş bitti artık, tamam' ifadelerini kullandı.

'Fiyatlar üzerinde kara tablolar çiziliyor'

Patates, kuru fasulye ve balık fiyatları üzerinde bir takım kara tablolar çizilmeye çaılışıldığını ifade eden Eker, üretici fiyatıyla tüketici fiyatı arasında bir oynama olduğuna dikkat çekti. Eker, şöyle devam etti:

'Biz bunu izliyoruz, arkadaşlarımız il il market fiyatlarını, ortalama üretici-tüketici fiyatlarını alıyor. Sektörle ilgili etkisi olabileceğini düşündüğümüz aktörlerle temaslarımız oldu. Üretimde bir problem yok. Türkiye ' nin aylık sofralık patates talebi yaklaşık 250 bin ton. Bütün Türkiye ' nin bir ayda kullandığı patates bu. Patates nisan ayında çıkıyor. Nisan ayından itibaren de yeni sezon açılıyor'

Patates üretiminde nisan ayından itibaren yeni sezonun açıldığını kaydeden Eker, 'Önümüzde 2,5 ay hadi diyelim 3 ay var, 250 bin tondan 750 bin ton eder. Sadece sofralıktan bahsediyorum, tohumluğu hiç katmıyorum. Şu anda depolarda yeterinden daha fazla sofralık patates var. Dün arkadaşlarım gittiler, depoları yerinde gördüler' diye konuştu.

Eker, Bakanlık olarak üretici-tüketici fiyatı arasındaki makasa doğrudan müdahale etme imkanına sahip olmadıklarını vurguladı.

Türkiye ' nin 2011 ve 2012 yıllarında 200 bin ton, geçen yıl ise 195 bin ton kuru fasulye ürettiğini belirten Eker, medyada bunun aksi bilgilendirmelerin yapıldığını ifade etti. Eker, bu durumlara anında müdahale ettiklerini söyledi.

Bakan Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Türkiye kuru fasulye üretimi ortalama 200 bin ton. Bunun yüzde 1 ' ini bile karşılamayan bir çeşidi ile ilgili bir fiyat yükseltmesi sonucu fasulyenin fiyatı şuraya çıktı deniyor. Halbuki doğru değil. Bir semtteki bir marketin en uç fiyatını alıyor, ortalama fiyat gibi gösteriyor, bu da doğru değil. kuru fasulyeyi 6,5 liraya satan marketler de var. Onu söylemiyor. Türkiye ' de en çok tüketilen fasulye çeşidindeki ortalama fiyat 7,5-8 lira. 16 lira fiyat söylüyorlar. Birileri bir kaotik durum da buradan çıkarabilir miyiz derdi içerisinde bu da doğru değil'

Çeltik üretiminde rekor kırdık
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, göreve geldiklerinde Türkiye ' de pirinç tüketiminin 540 bin ton olduğunu, 360 bin ton çeltik üretildiğini, bunun 219 bin ton pirince karşılık geldiğini, geri kalanının ithal edildiğini hatırlattı.

Tedbirler sonucunda Türkiye çeltik üretimini 900 bin tona çıkardıklarını belirten Eker, 'Türkiye çeltik üretimi 900 bin tona yükseldi, bu da 540 bin ton pirinç yapar. Çeltik üretiminde Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı' dedi.

Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi ' nin (TMO) 172 iş yerinde Osmancık pirincinin 2,5 liraya satıldığını belirterek, isteyene bir tona kadar da satış yapıldığını dile getirdi. Eker, TMO ' nun üretici-tüketici arasındaki makası tüketici lehine dengelediğini ifade etti.

Spekülatif eğilimlere karşı, kuru fasulye, pirinçte gerekli tedbirleri aldıklarını kaydeden Eker, 'Kuru fasulye, pirinç ve patateste, Türkiye ' nin 76 milyon insanının tükete miktarın tamamını karşılayacak kadar ürün var. Endişeye gerek yok. Fiyat artışına yol açacak herhangi bir durum söz konusu değil. Bunu birileri spekülatif maksatla kullanıyor' değerlendirmesinde bulundu.

Eker, geçen seneki hamsi üretiminin önceki yıllara göre artış gösterdiğini de belirterek, dönem sonuna kadar 250 bin tonluk üretim beklendiğini, söz konusu rakamın bir önceki sene 160 bin ton seviyelerinde olduğunu bildirdi.

'Tarımsal kuraklıkla ilgili endişe ediyoruz'

Türkiye ' nin tarımsal anlamda 2013 yılını üretim rekorları ile geçirdiğini söyleyen Eker, 'Bugünlerde endişe ettiğimiz hususlar var. Meteorolojik kuraklık var bu gerçek, yağmur önceki yıllara oranla az. Biz şuanda tarımsal kuraklıkla ilgili endişe ediyoruz. Önümüzdeki haftalardaki yağışlar bunun seyrini belirler. İlkbahar yağışları olursa bu endişe geçer. Değilse de biz alacağımız tedbirleri alırız' ifadelerini kullandı.
 
Ynt: Diren kuru fasulye!

Bakan’dan gıdada spekülasyon uyarısı
17 Ocak 2014 Cuma 03:30
Son günlerde tarımsal ürün fiyatlarında bilgi kirliliğinin yaşandığını kaydeden Bakan Mehdi Eker, kuru fasulye, pirinç ve patateste, Türkiye’nin tüketeceği miktarın tamamını karşılayacak kadar ürün olduğunu, endişeye gerek olmadığını söyledi

ANKARA - Spekülatif eğilimlere karşı, kuru fasulye, pirinçte gerekli tedbirleri aldıklarını kaydeden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Kuru fasulye, pirinç ve patateste, Türkiye’nin 76 milyon insanının tükete miktarın tamamını karşılayacak kadar ürün var. Endişeye gerek yok. Fiyat artışına yol açacak herhangi bir durum söz konusu değil. Bunu birileri spekülatif maksatla kullanıyor” değerlendirmesinde bulundu. Tarım Ürünleri Araç ve Gereçleri İthalat İhracat AŞ (TAREKS) ve Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB) ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arasında hibrit mısır ve fidan üretimi alanlarında yapılacak işbirliği protokolünün imza törenine katılan Bakan Eker, “Bugünlerde Türkiye’yi kaosa sürüklemeye çalışan bir operasyon var” dedi. Eker, bu kapsamda tarım ürünleriyle ilgili bir takım haberlerin de çıktığını söyledi. Patatesle ilgili olarak bakanlık çalışanların dün Nevşehir ve Niğde’de bulunduklarını, sadece bu illerdeki depolarda 700 bin ton sofralık patates tespit ettiklerini vurgulayan Bakan Eker, “Diğer illerdekilerle birlikte bu sofralık patates 800 bin tonun çok üzerinde. Ayrıca 154 bin tonu sertifikalı olmak üzere 400 bin ton da tohumluk patates var. Cumhuriyet tarihinde ilk defa 2013 yılında Türkiye patates ihracatında rekor kırmış, 309 bin ton patates ihraç edilmiş” değerlendirmesinde bulundu.

Fiyatlar arası makasa müdahale edemiyoruz

Üretici fiyatıyla tüketici fiyatı arasında bir oynama olduğunu belirten Bakan Eker, şöyle devam etti: “Biz bunu izliyoruz, arkadaşlarımız il il market fiyatlarını, ortalama üretici-tüketici fiyatlarını alıyor.Sektörle ilgili etkisi olabileceğini düşündüğümüz aktörlerle temaslarımız oldu. Üretimde bir problem yok. Türkiye’nin aylık sofralık patates talebi yaklaşık 250 bin ton. Bütün Türkiye’nin bir ayda kullandığı patates bu, patates nisan ayında çıkıyor. Nisan ayından itibaren de yeni sezon açılıyor.”

Patates üretiminde nisan ayından itibaren yeni sezonun açıldığını kaydeden Eker, “Önümüzde 2,5 ay hadi diyelim 3 ay var, 250 bin tondan 750 bin ton eder. Sadece sofralıktan bahsediyorum, tohumluğu hiç katmıyorum. Şu anda depolarda yeterinden daha fazla sofralık patates var” diye konuştu. Eker, bakanlık olarak üretici-tüketici fiyatı arasındaki makasa doğrudan müdahale etme imkanına sahip olmadıklarını vurguladı.

Fasulyeyi 6.5 liraya satan market de var

Türkiye’nin 2011 ve 2012 yıllarında 200 bin ton, geçen yıl ise 195 bin ton kuru fasulye ürettiğini belirten Eker, medyada bunun aksi bilgilendirmelerin yapıldığını ifade etti.

Bu durumlara anında müdahale ettiklerini söyleyen Eker, “Türkiye kuru fasulye üretimi ortalama 200 bin ton. Bunun yüzde 1’ini bile karşılamayan bir çeşidi ile ilgili bir fiyat yükseltmesi sonucu fasulyenin fiyatı şuraya çıktı deniyor. Halbuki doğru değil. Bir semtteki bir marketin en uç fiyatını alıyor, ortalama fiyat gibi gösteriyor, bu da doğru değil. Kuru fasulyeyi 6,5 liraya satan marketler de var. Türkiye’de en çok tüketilen fasulye çeşidindeki ortalama fiyat 7,5-8 lira. 16 lira fiyat söylüyorlar” dedi. Eker, kuru fasulyenin gümrük vergisi oranının sıfıra indirildiğini ve Bakanlar Kurulu’nun imzasına sunulduğunu, söz konusu düzenleme için, “O iş bitti artık, tamam” ifadelerini kullandı.

Pirinçte fiyat tüketici lehine dengelendi

Göreve geldiklerinde Türkiye’de pirinç tüketiminin 540 bin ton olduğunu, 360 bin ton çeltik üretildiğini, bunun 219 bin ton pirince karşılık geldiğini, geri kalanının ithal edildiğini hatırlatan ve tedbirler sonucunda Türkiye çeltik üretimini 900 bin tona çıkardıklarını belirten Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 172 iş yerinde Osmancık pirincinin 2.5 liraya satıldığını, isteyene bir tona kadar da satış yapıldığını dile getirdi. Eker, TMO’nun üretici-tüketici arasındaki makası tüketici lehine dengelediğini ifade etti.

Patates depolarına ‘stok’ denetimi

Tarım Bakanlığı yetkilileri dün önemli patates üretim merkezlerinden Nevşehir ve Niğde’de depolarda incelemelerde bulundu. Depolarda patates varlığını tespit eden ve sektör temsilcileriyle de bir araya gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş, Niğde ve Nevşehir’deki depolarda 700 bin ton civarında yemeklik patates bulunduğunu belirtti. Gümüş, “Görüldüğü gibi depolarda patates dolu. Sadece Nevşehir’de 2 bin patates deposu bulunmakta. Bu 2 bin deponun aşağı yukarı tamamı patatesle dolu durumda” dedi. Sektör temsilcileriyle yaptığı toplantıda bu fiyatın makul seviyeye çekilmesinin taahhüdünü aldıklarını ve dolayısıyla patates fiyatlarının kısa sürede normal seviyeye ineceğini vurgulayan Gümüş, “Fiyatlar suni olarak artmıştır. Bu fiyatların normal seviyelere ineceğine inanıyoruz. Depolarda bulunan patates varlığı ülkemize 2.5 ay yetecek seviyededir. Zaten akabinde de nisan ayında turfanda patates çıkacak. Herhangi bir sıkıntı yok. Fiyatların 1.5 - 2 lira seviyelerine ineceğini tahmin ediyorum” diye konuştu.

Fidan üretiminde TİGEM- FAÜB işbirliği

Tarım Ürünleri Araç ve Gereçleri İthalat İhracat AŞ ve Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB) ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü arasında hibrit mısır ve fidan üretimi alanlarında yapılacak işbirliği protokolünün imzalandı. Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, Tareks ile imzalanan protokolle Karacabey Tarım İşletmesi’nde hibrit mısır tohumu üretmeyi amaçladıklarını, Fidan Üreticileri Alt Birliği ile imzalanan protokolün ise TİGEM’e bağlı 3 işletmede sektörün ihtiyaç duyduğu aşı kalemi ve aşı gözü materyalinin ortak üretimini kapsadığını kaydetti.

Fidan Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Selçuk Bilgi ise TİGEM’in kontrolündeki arazilerden uygun görülen, Dalaman, Çukurova ve Karacabey Tarım İşletmeleri’nde TİGEM ile ortaklaşa faaliyet yürütülmesine karar verildiğini bildirdi. Bilgi, farklı türlerin farklı ekolojik istekleri ve Türkiye’nin farklı bölgelerinde üretim yapan fidan üreticilerine hitap edebilmek amacıyla 3 farklı arazi seçildiğini ifade etti. TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer de Fidan Üreticileri Alt Birliği’ne bağlı üyelerin yıllık fidan üretiminin 50 milyon adede yaklaştığını kaydetti.
 
Ynt: Diren kuru fasulye!

En fazla kuru fasulyeyi Türkiye ' ye ihraç ettiler
15 Ocak 2014 Çarşamba 12:29
Son Güncelleme: 12:34
Kırgızistan, geçen yıl 39 bin tonluk kuru fasulye ihracatının 29 bin tonunu Türkiye ' ye yaptı

BİŞKEK - Kırgızistan ' ın kuzeyinde yer alan Talas eyaletinde yetiştirilen 39 bin tondan fazla kuru fasulyenin 16 ülkeye ihraç edildiği bildirildi.

Talas eyalet merkezinden kuru fasulye üretimine ilişkin yapılan açıklamaya göre, bölgeden 2013 yılında 39 bin 316 ton kuru fasulye ihracatı yapıldı. Aralarında Türkiye ' nin de bulunduğu 16 ülkeye ihraç edilen kuru fasulyenin kilosunun 95-110 soma (yaklaşık 2 dolar) satıldığı belirtildi.

Beyaz kuru fasulyenin kilogram fiyatının 2010 yılında 18-22 som (50 sent), 2011 yılında 28-30 som (61 sent), 2013 yılının ilkbaharında ise 35-50 somdan (yaklaşık 1 dolar) satıldığına işaret edildi.

Kırgızistan ' ın geçen yıl Türkiye ' ye 29 bin ton, Bulgaristan ' a 3 bin 144 ton, Sırbistan ' a 2 bin 904 ton kuru fasulye ihracatı yaptığı, Makedonya, Romanya, Irak, Gürcistan, Kosova, Hırvatistan, Kazakistan, Bosna-Hersek, Türkmenistan, Moldova, Ukrayna, İran ve Arnavutluk dahil toplam 39 bin 316 ton kuru fasulye ihraç ettiği kaydedildi.
 
Ynt: Diren kuru fasulye!

Çin’den japonika, Kırgızistan’dan battal, Mısır’dan horoz
CAN MUMAY
17 Ocak 2014
Çin’den Japonika, Kırgızistan’dan battal

Kilosu 10 lirayı aşan kuru fasulye fiyatlarındaki artış devleti harekete geçirdi. Devlet gümrük duvarlarını yüzde 20 aşağı çekerken ithalatçılara gün doğdu. Türkiye Kırgızistan’dan gelen Battal, Çin’den gelen Japonika ve Mısır’dan gelen Horoz tipi fasulyeyle sofralarını donatacak.

Türkiye son günlerde gıda fiyatlarına yapılan zamları konuşuyor. Patatesin kilosu muzla yarışırken kuru fasulye ise son dönemde yüzde 40’ı aşan zam gördü. Devlet kuru fasulyede fiyatları dengelemek için ithalattan alınan vergi oranlarını yüzde 20 oranında düşürdü. Bu da kuru fasulye alıcılarının yüzünü dışarı dönmelerine neden olacak. Türkiye’nin kuru fasulye aldığı ülkeler arasında Hindistan, Kanada, Çin, Brezilya, Nijerya, Kırgızistan, Çin ve Mısır bulunuyor. Kırgızistan’dan alınan fasulyelere battal tipi deniyor. Çin’den Türkiye’ye küçük boylu olarak bilinen japonika tipi fasulye gelirken, Mısır’dan horoz tipi fasulye geliyor.

KURU FASULYE İSYANI

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis Türkiye’deki kuru fasulye zamlarının global fiyat artışlarıyla bağlı olduğunu söyledi. Fiyat artışlarının tüm dünyada sorun olduğunu belirten Reis, gümrük duvarlarının indirilmesinden sonra fiyatlarda 1 TL’lik bir indirim olabileceğini söyledi. Reis şöyle devam etti: “Fiyat sorunu sadece bizim ülkemizde olan bir sorun değil. 6 ay öncesinden yüzde 30-40 civarında yapılmıştı. Çünkü Arjantin olmak üzere Çin’de fasulye üretimi hava koşullardan dolayı düştü. Çin’in son yıllarda tarımdan uzaklaşmaya belirttiğini ifade eden Reis kendi firmalarında dışarıdan ithalat yapmadıklarını söyledi.

EN ÇOK DERMOSON ÜRETİLİYOR

Türkiye’de dermoson tipi fasulye üretiliyor. Avrupa’da ise bu türe Great Northern ismi veriliyor. Türkiye’deki üreticilerden mal aldıklarını belirten Reis henüz ürün fiyatlarında bir değişim olmadığını söyledi. Reis şöyle devam etti, “Uygun fiyata aldığımız ürünü uygun fiyata yansıtırız. Fiyatları bir anda söyleyemeyiz. Fasulyede kalite ve yöre çok önemlidir. Yörede de kalite, irilik ufaklık ve cins öne çıkar” diye konuştu.

GÜMRÜK AYARI GELİYOR

Konuyla ilgili olarak konuşan Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin de Türkiye’nin Hindistan, Kanada, Çin, Brezilya ve Nijerya gibi ülkelerden de kuru fasulye ithal ettiğini söyledi. Bakliyat anlamında Hindistan’ın yılda 20 milyon ton tüketim yaptığını açıklayan Yetkin dünya baklagillerinin yüzde 25’nini bu ülkeden çıktığını belirtti.

İTHALATI TMO GERÇEKLEŞTİRMELİ

Fiyat artışlarının önüne geçilebilmesi için alınacak tedbirlere değinen Yetkin daha önceki açıklamalarında ithalatın Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) tarafından yapılması gerektiğini söyleyip, şunları kaydetmişti: 'Kısa vadede acil olarak alınması gereken önlem, ithalatın zorunlu olduğu durumlarda TMO devreye girerek ithalatı gerçekleştirmesi ve ithal ürünü kendisinin pazarlamasıdır. TMO ' nun piyasadan çekilmek yerine, daha fazla piyasaya girmesi ve stokçuların hesaplarının bozacak stok miktarını elinde bulundurması gerekiyor. Orta vadede de bütçeden tarıma ayrılan desteğin ve bakliyat ürünlerine verilen desteğin arttırılmasıdır. Uzun vadede ise üretim alanlarının arttırılması gerekmektedir.”

Öte yandan fiyatındaki artışla son dönemde gündeme gelen kuru fasulyeyi, pirinç ve mercimek yalnız bırakmadı. Ağustos ayından bu yana fiyatı sürekli artan kuru fasulyenin toptancı fiyatı yüzde 100 ' e yakın artarken, son iki ayda kırmızı mercimek yüzde 50, pirinç ise yüzde 40 oranında zamlandı.
 

Ynt: Diren kuru fasulye!

Kurufasulye ' de beklenen oldu
A.A.
21 Ocak 2014

Kurufasulyeye indirim mi geliyor?

Kurufasulye ve barbunya ithalatında gümrük vergisi oranları sıfıra indirildi. Şimdi gözler tüccarlara çevrildi. İthalat vergisinin sıfıra indirilmesinin fiyatlara ne kadar yansıyacağı merak ediliyor.

Resmi Gazete ' nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararına göre, kuru fasulye ve barbunya ithalatında gümrük vergisi oranları sıfırlanmış oldu. Bu kapsamda söz konusu ürünlerin ithalatında AB, EFTA, Bosna Hersek, Güney Kore ve diğer ülkelerden yapılacak ithalatta gümrük vergisi oranı sıfır olarak uygulanacak.

ARTIK YEMEK ÇOK ZOR

İthalatta gümrük vergisinin sıfırlanması iç piyasada fiyatı 10 TL ' nin üzerinde olan kurufasulyenin perakende satış fiyatının aşağı inmesine neden olması bekleniyor.
 
Ynt: Diren kuru fasulye!

'İthal fasulye Türk damak tadına uymuyor'
21 Ocak 2014 Salı 13:54
Son Güncelleme: 13:57
İTB Başkan Yardımcısı Korkmaz, 'İthal kuru fasulye Türk damak tadına uymadığı için tüketici tarafından fazla tercih edilmiyor' dedi

İZMİR - İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, kuru fasulyedeki fiyat artışını durdurmak için ithalata uygulanan yüzde 20 oranındaki gümrük vergisinin sıfıra indirilmesinin yerli ürün fiyatını etkilemeyeceğini söyledi.

Korkmaz, gümrük vergisinin sıfırlamasının ithal kuru fasulyenin fiyatını 1 ile 1,5 lira arasında düşürebileceğini belirtti. Korkmaz, 'İthal kuru fasulye Türk damak tadına uymadığı için tüketici tarafından fazla tercih edilmiyor. İthalata uygulanan yüzde 20 oranındaki gümrük vergisinin sıfıra indirilmesi yerli ürün fiyatını etkilemeyecek' dedi.

Korkmaz, yerli ürüne en yakın kuru fasulyenin Kırgızistan ve Arjantin ' de üretildiğini kaydetti. Geçen yıl kuraklık sebebiyle bu ülkelerde de rekoltenin düşük çıktığına dikkati çeken Korkmaz, hem döviz kurunun yükselmesi hem de bu ülkelerin artabilecek talep sebebiyle fiyatlarını artırması halinde sıfırlanan gümrük vergisiyle oluşan fiyat avantajının ortadan kalkabileceğine işaret etti.

'Türk damak tadına uymuyor'

Korkmaz, ithal kuru fasulyenin Türk damak tadına uymadığı için yerli ürünün fiyatında bir ucuzlamanın beklenmediğini söyledi. Türkiye ' de en fazla tüketilen yerli kuru fasulye türünün sıra, horoz ve dermason cinsi olduğunu anlatan Korkmaz, tüketicinin çoğunlukla Konya, Karaman, Niğde ve Balıkesir yörelerinde yetiştirilen bu ürünün yerine ithal edileni tercih etmeyeceğini ifade etti. Korkmaz, şunları söyledi:

'İthal edilecek kuru fasulye pişirildiğinde yerli türlere en yakın tadı veren ürün olması gerekiyor. Aksi halde tüketici bir defadan fazla almaz. Arjantin ve Kırgızistan ürününde bu anlamda bir sıkıntı yok. En çok kuru fasulye ithalat yaptığımız ülkelerin yanı sıra Kanada ve Mısır ' da da ürün kuraklık sebebiyle rekolte düşük oldu. Etiyopya, Bangladeş, Çin gibi ülkelerden gelecek fasulyenin kalitesi de çok düşük. Türk halkının damak tadına uymayan bu ülkelerin kuru fasulyesi pişirildiğinde dağılma, kabuk attığı biliniyor. Sadece fasulyede bu durumu yaşamıyoruz. Nohut, pirinç, barbunya da Türk ürünü lezzetini vermiyor. Bu ürünlerin vatandaşlarımız tarafından tüketilmesinin mümkün olmadığını düşünüyorum.'

Dünyada şu anda kaliteli fasulyenin kalmadığını, ithal edilecek ürünler piyasaya sürüldüğünde ambalajının üzerine menşeinin mutlaka yazılması gerektiğini dile getiren Korkmaz, kötü ithal ürünün Türk malı olarak piyasaya sürülmesi halinde yerli ürünün imajına zarar vereceğini belirtti.

'İthalat yerli ürünün fiyatını etkilemez'

Korkmaz, ithalatın yerli ürün kuru fasulyenin fiyatını etkilemesinin beklenmediğini, ithal üründe ise kilogramda 1 ile 1,5 lira arasında bir fiyat düşüşünün beklenebileceğini dile getirdi.

Toptancılarda yerli kuru fasulye türlerinden sıra cinsinin 5,8 lira, dermason türünün 6,2 lira, horoz fasulyenin ise 7 liradan satıldığını ifade eden Korkmaz, toplam üretim içindeki payı yüzde 2 dahi olmayan İspir fasulyenin fiyatının baz alınarak 'kuru fasulye 15 liraya çıktı' haberlerinin de yanıltıcı olduğunu söyledi.

Bugün 7 liraya yükselen kuru fasulyenin hasat döneminde 3-3,5 liradan satıldığını anlatan Korkmaz, rekoltenin düşük olduğu bilinmesine rağmen ihracata izin verilmesinin hata olduğunu savundu.

'Gümrüğe getirilmiş mal yoksa ithalat uzun sürebilir'

'Gümrük vergisi sıfırlandı, ithal kuru fasulye hemen gelir' beklentisinin de yanlış olduğunu kaydeden Korkmaz, 'Daha önceden getirilip gümrüklerde bekletilen kuru fasulye varsa bu birkaç gün içinde piyasaya sürülebilir. Aksi durumda ithal ürünün gelmesi epey bir zaman alır' dedi.
 

Benzer Konular