Eşref Şekerli Almanya daki Süt Desteklerini Yazdı...


Arkadaşlar olay hiçde düşündüğünüz gibi değil
Almanya'da süt hayvancılığına et hayvancılığına herhangi bir destek yok iyi duyun yoooook
Tkdk Almanya'da varmış bitmiş
Sadece hayvancılık yapıp ot ekene dönüme 1000 m2 ye 29 Euro sabit destek var yani 100 tl başka birşey yok
Desteğin kralı Türkiye'de
Süt fiyatı 0.25 Euro cent
Yani 800
Mazotun litresi 3200
Çiftçiyede aynı
Zırt bırt traktör değişmiyorlar
Ve traktör ucuz
Fentin kralı 60 bin Euro
Normal traktör 20 bin Euro 100 beygir üzeri
Peki Nasıl kurtarıyor
Çünki tek maliyetleri ot ve kaba yem slaj
Yemci diye birşey yok
İşçi yok toplam 70 farklı işletme gezdim hiç işçi görmedim
Kısacası bu iş işçi ile yapılmıyor
Bu iş bir yaşam biçimi
Açıkçası biz tembeliz
Ben buna inandım
Her işimiz için işçi tutuyoruz
Maliyetler düşmeden biz dünyaya mal satamayız
Kaba yeme kafa yormalıyız
Vesselam
Görüşmek üzere
Eşref ŞEKERLİ
 
Eşref şekerli nin yazdıklarını derleyip paylaşmak lazım. Adam avrupaya gitti neler öğretti bize. Bunları herkes öğrenmeli. Sadece kaba yemle besliyorlar hayvanları fabrika yemi almıyorlar. Bu da en büyük giderin olmaması demek. Eğer gerçekten kaliteli kaba yeme yönelirsek bu iş çözülecek. Özellikle yüksek verimli çayır otları kurtarıcımız olacak. Otla besleme en sağlıklı beslemedir. Unutmayalım 200 yıl önce fabrika yemi yoktu.
 
Güç var traktör makina ekipman ucuz, birde yağmur bol birde Almanya ile ülkemizin metre kareye yağmur oranını hesaplamak gerek

Ot sılajı için kışlık ektim yüksek miktarda verim aldım ot sılajını bir yıllık depoladım bir yıllık yenisi çıkıncaya kadar öyle yıl içinde o bitti bunu al bu bitti onu al yok her şey bir yıllık , ilk baharda bitti ot sılajı işi yer boşaldı tertemiz, güç var yağmur var teknolojı var bilgi tecrübe var yerine hemen sılajlık ikinci ürün mısır yine bir yıl yetecek kadar yine yağmur bol sulamadan iyi de mısır sılajı hasat ettim mi ne var hayvan bakmaya .
 
Almanya kendini kuyuya atsa bizde mi atıcaz :D (Bir Baba Sözü :D ) Tabi kaba yemi yetiştirirken oluşturan maaliyetleri de önemli. Gübre ucuzsa. Tarlalarında basınçlı sulama hattı geçiyosa. E zaten en kral Fendt 60 bin Euro ise yedek parçaların ucuzluğunu siz düşünün. Birde arazi kiraları düşük ise. E kullanılan ekipmanların maaliyeti de var. Bizim yoncaya attığımız gübre 1000 Kr iken onlarda 500 kr ise. Basınçlı sulama hattından mazot veya elektrik gideri olmadan suluyosalar. Bizim 1000 Kr destekli sattığımız sütü 800 Kr den satarak desteksiz şekilde daha karlılar.

En azından bizi sürükledikleri bataktan çıkarıcak kadar desteklesinler yeterli.

Hem şöyle birşey de var. Sadece Almanyayı baz alarak düşünmemek gerek. İtalyası var Rusya sı var onlardaki duruma göre ülkemizdeki çitçinin değerlendirilip desteklenmesi gerek.

Benim düşüncelerim bu yönde. Aslında konuya pek te haki değilim. Yanlışım varsa düzeltin
 
Esref hoca bu is bir yasam bicimi demis oyledirde yasam bicimi iner cikar fiyatlar dayanabilen kazanir dayanamayan kaybeder
Bende gideyim hayvanlarima aksam bakimi saati ictima saati 20 yildir hic araliksiz oldugu gibi bu gun tumo bayisi fabrikaya gezi duzenlemis davet etti ah dedim gelebilsem bir yere gidemiyor ki gitsemde gunu birlik gideyim ben duve doguracakti saat 8 de buradayim yine
 
çiftçi mazotu orda farklı fiyattan satılıyor diye biliyorum
yurt dışından ithal getirenler duymuştur mera desteği denen bir destekleri var o dönemde kimse malını satmıyordu
enflasyon yok denecek kadar düşük adamlar çok düşük faizlerle istediğine sahip olabiliyor
avusturyada 200 km yol git en az gözünle 700-800 tane çiftlik görürsün gözünle kayseriden sivasa doğru git en fazla göreceğin 15-20 olur
adamlarda ev yardımından tut işsizlik vs her türlü desteğin kıralı var aç açıkta kalma dertleri bile yok
hayvancılığa eminim çok güzel teşvikleri vardır adamların malının değeri belli herşey net bizde kimin kimin sırtından ne kazandığı belli değil
kesime geçen hafta giden hayvanlar 8 kg kesif yem 4 kg da arpa yiyordu gerçekten çok yediriyoruz
bir zootekniste sorsak 250 kg hayvana 5-6 kg kesif yem der hemen kaba yem ağırlıklı beslememiz şart
birde gerçekten kalitesiz ne olduğu belli olmayan hayvanlarımız var
hepsi aynı lokantadan yiyor iş hesaba gelince kimin ne ödediği belli değil
avrupada gerçekten hayvan ucuz iş buraya getirmeye gelince fiyatlar uçuyor aracılar sağolsun
 
  • Beğen
Tepkiler: Hermiyas
tabiki yagıslar ekonomik imkanlar vsvs fark eder baktıgımız zaman bireysel olarak örgütlensek uzun yıllar sonra ekonomiye etki yapabiliriz yagıslara etki yapamayız ama kaba yemi kendimiz üretsek bizde kendimizi döndürebiliriz, maliyetleri dusurebiliriz . evet su konuda haklı cogu işletme bakıcı tutuyor normaldır fakat uzerini hiç deiştirmeyen işletme sahipleri biliyorum ben, tarlasından su geçiyor boşver geçsin diyen cok kişi var kısacası biz elimizden geleni yapalim...
 

arkadaşlar ben şu an için almanyada yaşıyorum, ülkemizle arada aşırı mevsim farkı var, su yağmur bol, susuz tarla görmedim, ayrıca taşta bulamazsın, 2 metreden kaz su çıkar o derecede, topraklar bölünmemiş geniş ve verimli, patates soğan mısır silajlıklar çim havuç hepsi yan yana yetişiyor düşünün , kaba yem için mükemmel yer bizim ülkemizle kıyaslamak bir nebze hatalı ama tabi bicimde kaba yem üretimini artırmamız lazım , ayrıca aklıma gelmişken değineyim burdaki bütün tarlalar tek tip sulamayla sulanıyor şöleki bizim sular diye firma var tamburlu sulamamı ne deniyor ondan ama kanatları yok sadece uzağa su atan fıskıyelerden , tarlanın bi başına atıyolar gidiyolar , kendi hortumunu dolayarak suluyoama herkes böle.. yani herşeyin başıda sonuda su
 
Eşref Beye saygılar… Ancak; çiftçilerimizin hatalarını belirtmiş. Evet bunlara katılıyorum. Fakat sanki hükümeti kayırmış Eşref Bey…
İki şeyi kıyaslarken doğru kıyaslamalar yapmak lazım.
1.Biz Almanya’nın kaç yıl gerisindeyiz? Almanya’yı yakalamak için Kaç yıl gerekli bunun için neler yapılmalı? Hani Eyyyy Avrupa diyorduk. Eyyyy Merkel diyorduk.
2.Önce kurtarıyorsa, Eşref Bey satsın sütünü 80 kuruşa. Acaba çiftçinin oğlu, kızı şehirde üniversite okurken, hangi masrafları yapıyor? Öğrencilere neler bedava Almanyada? Bunları da araştırsaydı Eşref Bey. Çiftçinin tek masrafı, hayvanına yedirdiği içirdiği mi? Pin Pon toplu enflasyon rakamlarından hiç mi etkilenmiyor çiftçi? Hiç mi başka şeyleri satın almıyor?
3. Almanya acaba hiç destekleme yapmadan mı bu noktaya geldi çiftçiler?
4. Almanya’nın ekonomik gücü nerede, bizim ekonomik gücümüz nerede?
5. Almanya çiftçiye mazotu ucuzlatmaz ise biz de ucuzlatmayalım, mı denmek istenmiş burada. Gemilere, yatlara da mı 3200 den veriyorlar?
6. Acaba Almanya’ya % kaç kaçak mazot, hayvan, et giriyor sınırlarından? Bunun için ne yapıyor Alman hükümetleri? 1945 ten bu yana, Mesela Bu noktaya gelesiye kadar, durduk yere ona buna her ülkeye, efelenip durmuşlar mı? Yoksa Daha birkaç yıl önce savaştıkları Fransa ile Avrupa Birliğinin temellerini mi atmışlar?
7. Saman ve damızlık ithal edecek durumlara gelince de hükümetini savunmaya çalışıyorlar mı çiftçiler?
8. Hayvancılık yapanlara KDV kalktı yeminizi ucuzlattık, deyip 1 ay geçmeden fiyatlar artınca Bak biz çiftçiyi düşünüyoruz onun için yemden KDV yi kaldırdık mı demişler?
9. Almanyada çobanla evlenmek istemeyen genç kız oranı yüzde kaç mesela? Bırak bu tarımı hayvancılığı, şehre gidelim, sen madende çalışırsın, hergün evden helalleşip çıkarsın, ben seninle bu şartlarda evlenirim. Diyen genç kız oranı kaçtır mesela?
10. Almanya’nın sağladığı hayat standardı, sosyal adalet vb. sağlansa idi babam dahil, kaç kişi ciğerlerini kaybetme pahasına, birazcık sermaye yapmak için, gidip oralarda çalışırdı? Ve hala Suriyeden, Afganistandan vb. birçok ülkeden bu ülkeye, ölümü göze alıp, kapak atmaya çalışır insanlar?
Ve keşke Almanya gibi olabilseydik de sütü 80 kuruşa satsaydık. Yıllarca Hristiyan Kulübü dediğimiz bu insanlarla Bir Müslüman olarak, Ensar –Muhacir Retoriğinin üstüne, müslümanları kayseri pazarlığı ile pazarlar duruma düşmeseydik. Ve beni duygulandıran şu şiiri şairlerimize yazdırmasaydık.
Sirkeciden tren gider
Evim barkım viran gider
Biz hep atla geçtik Tuna`dan
Böyle geçmedik avrat uşak
Biz hiç böyle geçmedik
Tuna bizden utanır biz Tuna`dan
Aldırma be Tuna`m
Yiğit çıplak doğar anadan
sirkeciden tren gider,
erzurumlu duran,
ankaralı burhan gider,
burada ezan var, orda çan,
her sabah çınlar tepemizde,
uyan uyan!
 
arkadaşlar ben şu an için almanyada yaşıyorum, ülkemizle arada aşırı mevsim farkı var, su yağmur bol, susuz tarla görmedim, ayrıca taşta bulamazsın, 2 metreden kaz su çıkar o derecede, topraklar bölünmemiş geniş ve verimli, patates soğan mısır silajlıklar çim havuç hepsi yan yana yetişiyor düşünün , kaba yem için mükemmel yer bizim ülkemizle kıyaslamak bir nebze hatalı ama tabi bicimde kaba yem üretimini artırmamız lazım , ayrıca aklıma gelmişken değineyim burdaki bütün tarlalar tek tip sulamayla sulanıyor şöleki bizim sular diye firma var tamburlu sulamamı ne deniyor ondan ama kanatları yok sadece uzağa su atan fıskıyelerden , tarlanın bi başına atıyolar gidiyolar , kendi hortumunu dolayarak suluyoama herkes böle.. yani herşeyin başıda sonuda su

Hangi sehirde yasiyon at bir sehir inanak
 
ot sılajı için aslında tek bir çeside takılmamak lazım. mesela yem bezelyesi tricale karışımı. sulama yapma gübre atma ilaç kullanma. yinede 2.5 ton sılaj verir. üstelik kıraç arazilerde filan yetişir.14 protein var içinde.hiç masrafı yok.
 
Hepsini deneyip yapacağız inşallah, silajını da yemini de. ne desteklemeye, ne hükümetlere güvenip, bu toprakları, bu hayvanlarımızı kimseye bırakmayacağız. Destekleme olsa noolur olmasa noolur? Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz inşallah.
 

Benzer Konular