1 yıllık içerde koyunun maliyeti ve 5 aylık kuzunun maliyeti nedir
Ustam bu soru çok ucu açık bir soru.1 yıllık içerde koyunun maliyeti ve 5 aylık kuzunun maliyeti nedir
Ustam bu soru çok ucu açık bir soru.
Neden ucu açık dersen ben enerji ihtiyacı için arpa tercih ederim Ahmet amca besi yemi tercih eder her 50kg yiyecekte 50 tl fark yapar.
5 ay kuzu diyelim bi kıvırcık kuzu ile merinos kuzuda maliyetler çok değişir.
ek olarak bu tablodaki veriler kuzu fab denen işletmeye ait
Bunun maliyetini çıkarmıştık zaten [emoji3]
Tablo hatalı. Tamamen kar yüksek gösterme amaçlı yapılmış. Evde ki hesap çarşıya uymaz derler ya işte bu hesap asla tutmaz.
Not: 3 yıldır sadece içeride koyun kuzu bakıyorum.
Hocam merhaba büyük başta kar edemediğimiz için küçükbaşa geçme kararı aldık erzurumda yadamaktayız sizce hangi ırk alalım arpa saman ve çayır otunu kendimiz üretiyoruz 100 koyun almayı düşünüyoruz maliyet ne olur bize bir yıllık neyi ne kadar yediririzKoyun sayısı ve kuzu sayısı yıl içinde değişiyor. Şuan için 134 koyun + 3 koç mevcut. Günde 2 defa sabah akşam şeklinde yemliyoruz. Ahılın dışında 500 m2 civarı serbest alan var. İsteyen koyun oraya çıkıyor. Yemleme zamanı oraya alıyoruz. Ahılda yemlikleri dolduruyoruz sonra tekrar kapıları acıp serbest bırakıyoruz. Yem tüketimleri hayvanların gebelık durumuna göre degisiyor. Ama excell bir tablo tutuyorum ne kadar neden vermısım ne kadar malıyet olmus diye...
Gecen yıl için koyun basına günlük 666 gr saman + 233 gr yem bezelyeli ot + 400 gr proyem + 7,1 gr royal yalama taşı + 12,13 gr tuz
Hesaplama 1 yıl içinde koyunlara yedirdiklerimin 365 gün ve hayvan sayısına bölümü ile ortalama rakamlardır. gebelik durumuna göre yem mıktarı azalır yada artar ama ortalama bu. Bunun yanında kuzularada yiyebildikleri kadar kuzu büyütme yemi yedirdim.
Maliyet herkese göre değişebilir. Çünkü fiyatlar yıl içinde arttı. O zaman ki aldığım yem maliyetleri şimdi geçerli değil. Yem miktarlarını herkes kendi yöresine göre oradaki maliyetler ile hesaplamalı.
Kuzu verimine gelince ırk önemli. Bende ortalama %126 civarında oldu. Basitçe koyun başına 1.26 kuzu verimi aldım. Belki düşük gelebilir ama ırk ve bölgeye göre değişir. Şuan için koyun besisi içeride karlı.
Hatta bana göre eğer kendi otlatmıyor meraya kendi çıkartmıyorsa çoban tutacağıma içeri yem ile beslemek daha karlı. Bu benim için öyle.
[MENTION=81979]Kürşat[/MENTION] bu tablo yardımcı olabilir
Teşekkürler[MENTION=81979]Kürşat[/MENTION] bu tablo yardımcı olabilir
Yok bu çok saçma sapan bi rasyon kesinlikle olmaz ya kuru dönemdeki koyuna 1 kilo yonca 1 kilo saman 1 kilo silaj nedir allah aşkına manda mı besliyorsunuz. Bu kadar saponin ağırlıklı ve aşırı proteinli beslemeyle kısırlık oranları tavan yapar kızgınlıklar çok sıkıntılı olur ya kuru dönemde bunlar yazılmış son gebelikte 1.5 kilo yoncayla 0,5 kilo arpa yazılmış ya kuru dönem ki enerji son dönemkinden fazla bu rasyon kesinlikle baştan sona yanlış. Bunu gerçek sanmasınlar kesinlikle