Jersey Sığır Irkı


Jersey Sığır Irkı

JERSEY.jpg


Jersey sığır ırkı görünüm özellikleri​

  • Rengi sarımsı, açık kahve ve krem tonlarındadır.
  • Siyah gözleri ve vücudunun rengiyle de bir geyiği andırdığı düşünülür.
  • Kalın köklü boynuzludur.
  • Jersey sığır ırkı, tipik süt ırklarının özelliğini fazlasıyla taşıyan bir ırk hayvanıdır. İnce kemikleri, dolgun memeleri, ince derisi, boyun ve baş yapısı ile sütçü ırkın timsalidir.

Jersey sığır ırkı verim özellikleri

  • Süt verimi: 5.000 lt/yıl
  • Yağ oranı: % 6
  • Cidago yüksekliği: Erkek: 130 cm; Dişi: 120 cm
  • Canlı ağırlık: Erkek: 350 -€“ 450 kg; Dişi: 330 -€“ 400 kg
  • Bir laktasyonda 2500 - 3000 lt süt verirler.
 
  • Beğen
Tepkiler: Aygün 10
SÜTÜN KRALİÇESİ *JERSEY"

Jersey Sütçü Sığır Irkı...

Jersey sütçü sığır ırkı ismini İngiltere ' nin Jersey adasından almıştır. Altıncı yüzyıl ' dan beri bilinen bir ırk olmakla beraber, binlerce yıl önce, tahminen taş devrinde Asya ' dan göçlerle Fransa ' ya, oradan Fransa ile İngiltere arasında yer alan Jersey adasına getirildiği tahmin edilmektedir.

Jersey ırkı, sütçü karakterleri tamamen gösteren bir ırktır. İnce kemik yapısı, dolgun meme yapısı, küçük baş, kaburgaları, ince derisi, boyun yapısı ile sütçü bir ırkın timsalidir. Vücut rengi ve siyah gözleriyle 'geyik benzeri' bir ırktır. İnekler açık kahverengi olup, göz çevresi ve kirpikler siyahtır. Boğaların vücudu kahverengi, baş ve boyun bölgesi siyah renktedir. Boğaların ortalama ağırlığı 680 kg, ineklerin ise 450 kg civarındadır. Boynuzları küçük bir ırktır. Mera ve çayırlarda kolay beslenen, otu maksimum derecede iyi değerlendiren, sütünün yağı, proteini, kuru maddesi yüksek bir ırktır. Tüyleri kısa, meme bağları sağlam olup, hem iklime uyum sağlayan, sıcaklık stresine dayanıklı, küçük cüsseli hayvanlardır. Tırnakları ve burun ucu siyahtır. Hafif cüsseli olduğundan tırnak hastalıklarına karşı da dayanıklı olup, tam bir mera hayvanıdır. Entansif yetiştirmeye de uygun bir ırktır.

Jersey ırkı inekler tereyağı ve peynir fabrikasıdır. Sütü proteinden, yağdan zengin olduğu gibi kalsiyum oranı da yüksektir. Dünya ' da çok geniş yayılım bulmuştur. Bir laktasyonda canlı ağırlığının 13 katı süt verir. Güç doğum söz konusu olmaz.
Doğumu takiben daha kolay döl tutar, boş günlerin sayısı azdır. Uzun ömürlü bir ırktır. ABD ' de Jersey ırkı inekler ortalama 8423 kg. süt verir. Süt yağı ortalaması % 5 civarındadır.

Peynir/ süt oranı yüksektir. Protein oranı ortalama %3,61 dir. Mastitise ve ayak hastalıklarına karşı dayanıklı bir ırk olması Jersey ırkı ineklerin uzun ömürlü olmasını sağlar. Ancak; sütteki kalsiyum oranı yüksekliği Jersey ırkını hipokalsemiye karşı daha duyarlı hale getirir. Jersey ırkında buzağı doğum ağırlığı ortalama 25 kg olup, erkek buzağılar besiye uygun değildir. Bu durum Jersey ırkının en önemli dezavantajıdır.

Ancak; son yıllarda dişi sperma teknolojisiyle bu durum problem olmaktan çıkmış, Jersey ırkına tekrar bir yöneliş olmuştur.
Jersey ırkı yemden yararlanma açısından çok avantajlıdır. Otu ve yemi kolayca süte, yağa, proteine çeviren bu hayvanların dışkısı da azdır. Örneğin, 200 Holstein sığırın dışkısı, 300 jersey sığırın dışkısına eşittir. Dışkıyı halletme problemi olan bazı işletmeler bu yüzden Jersey ırkını tercih etmektedirler.

Diğer yandan ABD ' deki ve Avustralya ' daki birçok ticari işletme süt yağı ve kuru madde primi alabilmek için Holstein Jersey melezi yapmakta, ya da Holstein ve Jersey inekleri aynı sürüde bulundurmaktadır. ABD ' de sütçü işletmelerde Holstein ırkından sonra ikinci sırayı Jersey ırkı sürüler almaktadır.

Dünya ' da cüssesine göre en çok süt yağı ve süt proteini veren ırk Jersey sığır ırkıdır. Ülkemizde Karadeniz Bölgesinde yaygın olarak bulunan bu ırkın, genel kanının aksine, Ege ve Akdeniz bölgesinde de yetiştirilmesi uygundur. Süt yağına veya süt proteinine veya her ikisine de değer veren süt işleme ünitelerinin bu ırkı teşvik edecek şekilde süt fiyatı vermeleri halinde Jersey ırkı hak ettiği yeri bulacaktır.

JERSEY SÜT IRKI SIĞIRININ ÖZELLİKLERİ

1-Jersey ırkı, kombine ve diğer ırklara göre yemi süte çevirme oranı en yüksek ırktır.

2-Jersey sürülerinde ve işletmelerinde sürü yenileme oranı % 15 geçmezken, kombine ve diğer ırklarda bu oran % 25 ‘e kadar çıkmaktadır.

3-Doğum ve buzağı kaybı riski, kombine ve diğer ırklara göre yok denecek kadar azdır.

4-Gebe kalma oranı en yüksek olan ırktır. İlk tohumlamada bu oran % 55-60 iken, kombine vb. ırklarda %35 seviyesindedir.

5-Beslenme problemleri yoktur.

6-Jersey Irkı sütçü tip olduğundan diğer ırklara göre daha küçük yapılıdır. Bu sebeple birim alandan % 25 tasarruf sağlar.

7-Jersey Irkının en önemli özelliği sütünün kalitesidir. Sütteki kuru madde ve yağ oranı en yüksek olan ırktır. Diğer ırklara göre peynir randımanı, peynir türlerine göre değişmekle birlikte %30 daha fazladır. Tereyağının kalitesi ve damak tadı en üstün ırktır.

8-Süt bileşiminde %3,4 protein ve %5-7 yağ bulunmakta iken, bu oranlar Kombine ırk olan Holstein sütünde %2,9 protein ve % 3-3,5 yağ bulunmaktadır.

10-Jersey günde 15-48 kg süt verebilmektedir. Ülkemizde saf jerseyler günde 15-23 kg arasında süt verebilirken, son yıllarda geliştirilerek 48 kg a kadar süt verebilen tipleri ortaya çıkmıştır.

11-Jersey Irkının tohumlama yaşı 13 aylığa kadar inebilmektedir. İlkine tohumlama, İlkine doğum ve iki doğum arası süre daha kısa olup hayatı boyunca diğer ırklara göre 2 yavru fazla alınmaktadır.

12-Diğer Irklara göre Veterinerlik hizmetleri daha azdır.

13- Süt kalitesinden dolayı Dünya genelinde en yaygın ikinci sığır büyüklüğü populasyona sahiptir.

14-Sıcaklığa bağlı stres sebebiyle Holstein’lerde görülen döl verim problemleri jerseyler’ de çok az görülmektedir.

NEDEN JERSEY

1- ABD’ de Holstein sürüleri ve işletmelerinde süt kalitesini ve yoğunluğunu artırmak için jersey sürüleri de beraberinde yetiştirilmektedir.

2- Ülkemizde de Holstein işletmeleri sütün kalitesini artırmak için sürülerinde belli oranda mutlaka jersey bulundurmalı. Sıcaklığa dayalı döl verim problemleri Holstein’lere göre çok daha az olduğundan, her bölgede uyumu mümkündür. Arazi varlığının dar olması ve yetiştiriciler tarafından diğer ırklara göre daha kolay beslenmesi sebebiyle Jersey Irkı sadece Karadeniz Bölgesinde yayılma alanı bulmuştur.

3- Jersey Irkı, süt verimi bakımından kombine ırklara göre yem değerlendirme oranı daha fazla olduğundan birim miktar yemle elde edilen süt miktarı daha fazladır. Son yıllarda 48 kg a kadar süt veren jersey tiplerinin geliştirilmesi, süt verimi yüksek Holstein tipleriyle süt verimi yönünden yarışır, hatta süt kalitesi yönünden öne geçmiştir.

4- Jersey sığırı aynı miktarda süt veren Holstein sığırına göre daha az yem tüketeceğinden, yem giderleri daha düşük olacaktır. Besi yapmayan sadece süt üreten sütçü işletmeler zamanla işletmesindeki jersey oranını artıracaktır. Üstün verimli jersey sürüsü elde edildiğinde, işletme tamamen jersey sürüsünden oluşabilecektir.
 
Ülkemizdeki, karadenizdeki jerseylerin verimleri nasıl? Genetik kaliteleri hakkında bilginiz var mı?
Çanakkale/Biga^daki ALASÜT firması (Amerikan menşeeli Jerseyler için) aşağıdaki değerleri vermişti bana. Sanırım 200 civarı hayvan için ortalama değerler şöyle.
Yalnız dikkatinizi çekerim örneğin Holştain 10 lt. sütü ile 1 kilo kaşar yada yoğurt yapılabilirken Jersey de bu 8 Lt. süt ile 1 kilo kaşar yada yoğurt yapılabiliyor sütündeki besin-yağ-kurumadde değerlerinin kalitesi ve yoğunluğu sebebiyle.

1. Laktasyonda 15 ila 18 lt
2. Laktasyonda 18 ila 20 lt
3. Laktasyonda 20 ila 22 lt ortalama süt alıyoruz.

Yağ 5-5.20
Protein 4.15-4.20
Kuru madde 13-14
 
Jersey bizim oralara çok uygun bir ırk. Mera hayvancılığı yapılıyor. Yerli ve melez hayvanlarda süt verimi düşük. Yukarıdaki soruyu şu amaçla sordum: çiftlikler dışında, Karadeniz köylerinden de jersey temin edebilir miyiz? Genetikleri korunuyor mu?

Jersey ilanlarını özellikle takip ediyorum ama genelde kırma hayvanlar. Karadeniz'de ülkemiz genelinde olduğu gibi bir simental çılgınlığı var. Jerseyler de bundan nasibini almış.
 

Soylari korunmuyor boganin ozelligi onemli olmuyor anne genetigi ahir baskin bastigindan jersede jerseye benzer hayvanlar olmud oluyor dikkat edenler cok nadir yerli hayvanlara bile jerse diyenler var trabzonbtarifi da daha cok melez hayvanlar var ital jerselerde de hostdayin kani var sutu bol ama yag orani sayif tigemden yuklu duve almisdim sutu sulu yogurtdu tutmuyor yag orani zayif cikdi eski jerseler aranir oldu
 
Bilgi amaçlı yazıyorum. Amerikan Jersey Birliğinden fiyat aldım, tarafıma gelen mail aşağıda. İngilizce bilen arkadaşlar tam çevirirse mennun olurum.

Hello,

Thanks for your inquiry regarding U.S. Jerseys. Jersey Marketing Service can assist with selecting and shipping animals for export to Turkey.

We have pregnant heifers for sale. I’d recommend shipping heifers pregnant 60-150 days to minimize the risk of abortion. The group size that you’ve requested of 50-100 head could be feasible if we combine them with another group. We work with a transportation company that ships livestock via air to Turkey.

Currently these animals are selling for $1800-$2200 US. I’d estimate health testing, required vaccinations and quarantine will be another $150/head. A 25% deposit would need to be made to Jersey Marketing Service prior to the start of health testing and payment in full would be required before the animals are moved to quarantine.

Please let me know if you have any other questions. Thanks for your interest in U.S. Jersey genetics.

Kristin Paul
Director of Field Services
American Jersey Cattle Association & Jersey Marketing Service
6145 E. County Road A
Janesville, WI 53546
209-402-5679 cell
608-754-3164 fax
 
Buyrun bu da Türkçesi:

Merhaba,

ABD Jersy'leri ile ilgili sorunuz için teşekkür ederiz. Jersey Pazarlama Servisimiz, size Türkiye'ye ihraç için hayvan seçimi ve nakliyesi konusunda yardımcı olabilir.

Gebe düvelerimiz mevcuttur. Düşük riskini en aza indirgemek için 60-150 günlük gebe düvelerden göndermeyi öneririm. Talep ettiğiniz 50-100 başlık grup boyutu, onları başka bir grupla birleştirirsek uygulanabilir olur. Türkiye'ye hava yoluyla hayvan taşıyan bir taşıma şirketiyle çalışmaktayız.

Şu anda bu hayvanlar 1800 - 2200 ABD doları karşılığı satılıyor. Sağlık testi, gerekli aşılar ve karantinanın hayvan başına 150 $ artı bir maliyeti olacağını tahmin ediyorum. Sağlık testinin başlangıcından önce Jersey Pazarlama Servisine % 25'lik bir depozito yatırılması ve hayvanlar karantinaya taşınmadan önce de tam ödeme yapılması gerekecektir.

Başka sorularınız varsa lütfen bana bildirin. Amerikan Jersey ırkına gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ederiz.
 
İşin özeti; hayvanların ordaki şatış fiyatı 1800 - 2000 dolar. 150 dolar da test, aşı ve karantina masrafları. Ama asıl önemli konu hayvanların taşınmasıyla ilgili kısım ki bundan çok bahsetmemiş. Anladığım kadarıyla en az 100 baş kadar olması gerekiyor ve hava yoluyla gönderecekler. Ama bunun maliyeti ne? Bu şahs-ı muhtereme bunu bir sormak lazım.

Bu arada 2015 yılında Amerikadaki kayıtlı 320 bin Jersey ineğinden alınan veriler gerçekten muazzam:
8,183 kg. süt
%4.81 yağ
%3.65 protein

https://www.usjersey.com/Portals/0/AJCA/2_Docs/WhyJerseys2016.pdf
 
İşin özeti; hayvanların ordaki şatış fiyatı 1800 - 2000 dolar. 150 dolar da test, aşı ve karantina masrafları. Ama asıl önemli konu hayvanların taşınmasıyla ilgili kısım ki bundan çok bahsetmemiş. Anladığım kadarıyla en az 100 baş kadar olması gerekiyor ve hava yoluyla gönderecekler. Ama bunun maliyeti ne? Bu şahs-ı muhtereme bunu bir sormak lazım.

Bu arada 2015 yılında Amerikadaki kayıtlı 320 bin Jersey ineğinden alınan veriler gerçekten muazzam:
8,183 kg. süt
%4.81 yağ
%3.65 protein

https://www.usjersey.com/Portals/0/AJCA/2_Docs/WhyJerseys2016.pdf
Öncelikle tercüme için tşk.ler. İletişim bilgileri mevcut, sizin İngilizceniz var mail yada tel. ile sorabilirmisiniz taşıma masrafı hk.?
 

Arkadaşlar Karadeniz'de saf jersey çok az %95 melez.verim ve buzağılama aralığı çok iyi bakılırsa 10,5 aya ortalamasına tutturulur. Ama gel gelelim.para etmiyor.süt pazarda 5lt si 12-15₺ civarı satılıyor.
 

Benzer Konular