Kelkit’te ‘önder model’ çalışması

Kelkit’te ‘önder model’ çalışması

Gümüşhane Üniversitesi Organik Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yıldırım, organik üretimde önder bir model oluşturmak için çalıştıklarını söyledi.

Özlem AS

Organik tarımda strateji üretilmesi ve piyasayı yönlendirmeye yönelik araştırma ve eğitim çalışmaları yapması amacıyla kurulan Gümüşhane Üniversitesi Organik Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi, ilk üretimiyle örnek bir üretim modeli oluşturmayı hedefliyor.

Gümüşhane Üniversitesi Organik Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yıldırım, organik üretimde önder bir model oluşturmak için çalıştıklarını söyledi.

Yıldırım, “Şu an organik yumurta üretimi faaliyetimiz var. Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü’nden civciv olarak aldığımız ATAK-S isimli yumurtacı tavukları büyüttük ve bir ay içinde yumurta üretimi başlayacak. Mantar üretimini alt yapıyı oluşturmak için ilk etapta konvansiyonel olarak başlattık. Organik üretimi için planlarımız var. Ayrıca farklı ürün gruplarında çiftçilerimiz için örnek üretim modelleri planlıyoruz” diye konuştu.

Çalışmalarının ilk etabında kar hedeflemediklerini belirten Yıldırım, “Başta organik üretim yapan çiftçilere oluşturduğumuz demonstrasyonlar ile önderlik etmek ve pazara kadarki süreçte yanlarında olmayı istiyoruz. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) destekli hazırladığımız projeler, hazırladığımız kitap ve broşürler, kongreler, çalıştaylar gibi faaliyetlerimizde çiftçi ve sanayicilerimiz ile birlikte hareket etmekteyiz. Onlar bize güveniyor, biz onlara inanıyoruz. Bu birliktelik ile daha iyi yerlere geleceğimize inanıyorum” dedi.

Bölgesel destek programına ihtiyaç var

Kelkit çiftçisinin organik tarımın bölge için olmazsa olmaz bir üretim modeli olduğuna inandığını dile getiren Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle organik yem bitkileri ve organik süt üretiminde oldukça deneyim kazanmış durumdalar. Özellikle Doğan Organik A.Ş.’nin sözleşmeli üretim modeli çiftçileri cesaretlendiriyor ve teşvik ediyor. Organik tarıma iyi bir bölgesel destek programı yapıldığı takdirde, bölge çiftçisinin organik üretimde söz sahibi olacağına inanıyorum. Bunu neden diyorum, bölge çiftçisinin çalışkanlığını, azmini ve samimiyetini yakınen biliyorum. Çünkü, biz üniversite olarak onlarla iç içeyiz.”

Organik ürün talebi

Organik ürünlerin hala küçük bir kesime hitap ettiğini belirten Yıldırım, “Organik ürünlerden uzak yaşadığımızı artık bilmeyen yok. Her kesimden insan (ilgili devlet kurumları dahil) organik beslenmenin önemine işaret eder. Peki, organik ürünlerle beslenelim de “organik ürün nerede?....” “hangi gelir düzeyi mevcut organik ürünleri tüketebilir?....” Gerçekçi olmamız gerekiyor. Organik üretim, mevcut desteklemeler ile yapılan küçük çaplı üretim ile ancak ülke insanımızın küçük bir kısmına hitap edebilir. Sorunuzu kısaca şöyle cevaplayayım, ülke insanımızın genelini baz aldığımızda organik ürünlerin adı insanlarımızın gerçek anlamda hayatına girdi diyebiliriz. Organik tüketim bilincinin oluşması için önce organik ürünlerin tüketilmeye başlaması lazım” dedi.

Merkeze dair...
Gümüşhane Üniversitesi Organik Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi 18 Mayıs 2011 tarih ve 27938 sayılı Resmî Gazete’de yönetmeliği yayınlanarak kuruldu. Merkezin amacı; her türlü organik bitkisel ve hayvansal üretimi gerçekleştirmek, tarımsal araştırma ve üretimde bilimsel çalışmaları ve teknolojiyi takip etmek, uygulamaya aktarmak, bölgesel sorunlar için çözüm üretmek, tarımsal üretimde strateji üretmek ve piyasayı yönlendirmeye yönelik araştırma ve eğitim çalışmaları yapmak, tarımsal üretimde kullanılan materyallerde kalite ve standardizasyon denetimleri yapabilecek alt yapıyı oluşturmak, bu alanda kurumsal ve bireysel talepleri karşılamak, çiftlik ölçeğinde ve bölgesel ölçekte etüt, planlama ve danışmanlık hizmetleri vermektir. Bu amaç doğrultusunda, bölge çiftçisine önderlik etmek amacı ile merkezde ilk etapta organik yumurta ve mantar üretimi projeleri ile işe başlandı.