• Hesabınıza giriş yaparken sorun yaşıyorsanız buraya tıklayarak lütfen şifrenizi sıfırlayınız.

Kinoa Yetiştiriciliği

Katılım
14.12.2014
Mesajlar
386
Konum
İzmir

'And Dağları’nın tahılı kinoa Anadolu iklimine uygun alternatif bir ürün. Dört yıldır ithal edilip lüks restoran mönülerinde yer alıyor.
Girişimci bir çiftçi Adana’da üretmeye başladı. Tarlada kilosu 10 TL. Dekarda 5 bin TL kazanç bırakıyor.
Son yıllarda ABD başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde trend olan kinoa (quinoa) bitkisi Türkiye’de yeni yeni tanınmaya başladı. Anavatanı oldukça soğuk ve yüksek platolara sahip Güney Amerika’nın batı kıyısındaki And Dağları bölgesi olan kinoa, ağırlıklı olarak Kolombiya, Arjantin, Peru, Bolivya, Şili ve Ekvador’da yetiştiriliyor. Kinoa ilk olarak 5 bin yıl kadar önce İnkalar tarafından tarımsal besin ürünü olarak yetiştirildiği tahmin ediliyor.

Buğday ile pirince alternatif bir besin kaynağı olarak öne çıkan kinoa, zengin protein değerlerine sahip. ABD’de “NASA yemeği” olarak da ün yapan ürün son birkaç yıldır dünyanın da gündeminde. Uluslararası Tarım Örgütü (FAO) iklimi müsait bölgelerde çiftçilerin bu ürüne yönelmelerini tavsiye ederken, Birleşmiş Milletler (BM) 2013 yılını “Dünya Kinoa Yılı” ilan etmişti. Bu arada dünyanın en ünlü doktoru Prof. Mehmet Öz sağlıklı beslenme önerilerinde Kinoa’yı mutlaka öneriyor. Tüketilmesini tavsiye ediyor.

Kinoanın Türkiye’ye ilk ithalatı dört yıl önce yapılmış. Ambalajlı ürün olarak market raflarında da yerini almaya başladı. Ayrica markalı restoran zincirleri ile beş yıldızlı otellerin dünya mutfaklarında kinoalı yemekler hazırlanıyor. Yüksek miktarda protein ve temel aminoasitlerin (protein yapıtaşı) tamamını içeren tek bitkisel gıda olan kinoanın baskın bir tadı olmadığı için birçok farklı tatlı ve tuzlu yemek yapımına uygunluk gösteriyor. Pişirilmesi oldukça kolay ve pek çok farklı şekilde tüketilebiliyor. Amerika’da un formu bisküvi ve kek karışımlarında kullanılıyor. Kısacası buğdayın kullanıldığı bir çok alan kinoa için de uygun. Ürünü en çok protein yapısı nedeniyle vejetaryenler ve sağlıklı beslenmeye dikkat edenler tercih ediyor.

Kinoadan hektar başına 3-4 ton ürün elde ediliyor. Tohumları beyaz, sarı, kırmızı, mor, kahverengi ya da siyah olabilen kinoa, kuraklık ve soğuk gibi zorlu çevre koşullarına kolaylıkla uyum sağlamasıyla tanınıyor. Son yıllarda uluslararası pazarda ürünün fiyatı kilogram başına 1.5 dolara ulaşmış durumda.
Türkiye’de ise henüz yeni olduğu için tarlada 10 TL’den satmak mümkün. Perakende satış rakamı ise 46 TL’ye kadar ulaşıyor. Hal böyle olunca çiftçiler için kazançlı bir bitki olarak karşımıza çıkıyor. Bu ürünü erken eken çiftçilerin kazançlı çıkacağını söylemek için kahin olmak gerekmiyor.
Peki bu bitki Türkiye’de yetişebilir mi? Adanalı müteahhit Hüseyin Ateşok, iki yıldır beş dekar alanda deneme üretimi yapmış.
Sonuçlar iyi çıkınca bu yıl 100 dekar alanda ekim yapmaya karar vermiş. Ateşoğlu, tohum da yetiştirdiklerini belirterek, yeni ekim alanlarının oluşmaya başladığını söylüyor. Ateşok, şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Kinoa ABD’de çok talep görüyor. NASA astronotlarının yiyeceği olarak ün yapmış durumda. Türkiye’de de yetiştirilmesinin mümkün olduğunu herkese gösterdik. Geliştirdiğimiz tohumları Antalya, Mersin, Zonguldak, Konya, Kırşehir, Yozgat ve Niğde’de çiftçilere verdik. Şimdi onlar da deneme üretimi yapacak. Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer konuyla yakından ilgileniyor. Kırşehir Tohum Yetiştiricileri Birliği Başkanı Dağıstan Karahasanoğlu ile görüşüyoruz. 100 dekarlık alan diyoruz ama bunu bin dekara çıkarabiliriz. Şu anda çok karlı bir iş. Dekarda 500-700 kilogram ürün elde ediliyor. Çiftçilere bu ürünü ekmelerini tavsiye ediyorum. Elimizde çok fazla tohum yok ama elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz. Özellikle buğdaya uygun bölgeleri kinoa ile ilgilenebilir.”
Hüseyin Ateşok’un verdiği bilgiye göre, Marmara Üniversitesi’nden uzmanlar kinoa üretimini yerinde görmeye gelecekmiş. Numuneler alıp, Türkiye ile Amerika’daki üretimlerin besin değerlerini karşılaştıracaklarmış. Ateşok, “Üniversitenin yapacağı çalışma bizim için de önemli. Sonuçları biz de merakla bekleyeceğiz” diyor.

İstanbul merkezli Bora Tarım Ürünleri, dört yıldır kinoa ithal ediyor. İthal ettiği ürünleri Dimyat Kuinoa markasıyla piyasaya veriyor. Ürün Migros ve Macro Center’larda satılıyor. Bora Tarım Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Darga, kinoayı Peru’dan ithal ettiklerini söylüyor. Darga, “Adana, Samsun, Balıkesir’de deneme üretimleri yapıldığını duydum. Anavatanıyla aynı kalitede olur mu bilemiyorum. Zaman gösterecek” diyor. İthal ettikleri ürünleri genelde vejetaryenlerin tercih ettiğini belirten Darga, zincir restoran ve beş yıldızlı otellerin de müşterileri arasında olduğunu belirtiyor.
Darga, kinoaları geniş kitlelere duyurabilmek için bir etkinlik hazırlıkları olduğunu söylüyor. İstanbul’da merkezi bir yerde ünlü aşçılarla tanıtım günleri yapmayı planlıyorlar. Henüz net tarih belirlenmemiş ama muhtemelen nisan ayının ilk haftasında “Kinoa Tanıtım Günleri” adlı bir etkinlik gerçekleştirilecek. Murat Darga, kinoayı kendi evlerinde de tükettiklerini belirterek, “Haşlayıp birçok yemeğin içine atıyoruz. Pilav gibi de tüketilebilir. Tüketiminin yaygın olduğu bölgelerde un, bisküvi, makarna ve ekmeği yapılıyor. Biz keklerin içine de koyuyoruz” diyor.

Kinoanın ekimi, buğday ile aynı özellikleri taşıyor. Ekim-kasım aylarında toprağa tohumlar bırakılıyor. Kırmızı, beyaz, siyah renkleri mevcut. Haziran, temmuz gibi de hasadı yapılıyor. Tohumun kilosu 500 TL. Çok su isteyen bir bitki değil. Bir dekarın ekim maliyeti 500 TL’yi geçmezken, 500-700 kilo verim elde ediliyor. Tarlada 10 TL’ye satılıyor. Bu hesaplamayla dekar başına 5 bin TL gelir elde edebilirsiniz. Bir dekar alanda bu kadar para kazandıran başka bir ürün şu aşamada yok. Şu anda üretim yok denecek kadar az olduğu için ürün çok değerli. Uluslararası piyasalarda ise ürünün fiyatı 1.5 dolar seviyesinde. Bu nedenle erken eken kazanacak. '

Merak eden yada ilgilenenlere duyurulur, iyi akşamlar...
 
Katılım
05.10.2010
Mesajlar
4,568
Konum
Manisa
Ynt: Kinoa Yetiştiriciliği

bunun tohumuna 500 tl vermek yerine yetiştiriciden tarlada 10 liraya alıp denenmeli .. 500 lira ne la bu ..
 
Katılım
17.01.2015
Mesajlar
47
Konum
Ege Bölgesi
Ynt: Kinoa Yetiştiriciliği

ALINTIDIR!!
Kinoa, NASA tarafından uzun uzay uçuşlarında, mürettebatın beslenmesi amacıyla uzay aracında yetiştirilicek tahıl olarak seçilmiş. Eğer filizlendirerek kullanırsanız besin değeri daha da artıyor. Filizlendirilmiş kinoanın gücü etten daha yüksek.

O zaman et yemeye gerek yok bol bol filizlendirip yesek yeterli..
 
Katılım
30.05.2014
Mesajlar
1,849
Konum
İZMİR-MANİSA
Ynt: Kinoa Yetiştiriciliği

İlgilenen olursa bide makale buldum ama daha hepsini okumadım
sizde okuyun sonra tartışırız
http://egeweb.ege.edu.tr/zfdergi/edergiziraat/2014_cilt51/s3/10.pdf
ilk göz atmamda dikkatimi çeken bir tabloda 1 martta ekilen kiona 21 haziranda hasat edilmiş 2012 yılında 24 haziranda hasat edilmiş 2013 yılında 2012 yılı 2013 e nispeten daha yağışlı geçmiş nisan mayıs ayları sıcaklık ise biraz daha az
en yüksek verim ise 15 nisanda ekimi yapılan kionalardan elde edilmiş hasat zamanı 16 temmuz
 
Katılım
02.12.2012
Mesajlar
13,342
Konum
Bayburt
Ynt: Kinoa Yetiştiriciliği

138-238 kg ' dekar verim alınmış egede denemelerde.. çölyak hastalarına uygunmuş güzel ama normal buğday unuda işlemden geçince uygun oluyo..

yalnız buğdaya-çeltiğe alternatif olması çok iddialı, onların yerini alması mümkün değil..
 
Katılım
14.12.2014
Mesajlar
386
Konum
İzmir
Ynt: Kinoa Yetiştiriciliği

UÖZKAN.77 link=topic=81045.msg962374#msg962374 date=1422169211' Alıntı:
138-238 kg ' dekar verim alınmış egede denemelerde.. çölyak hastalarına uygunmuş güzel ama normal buğday unuda işlemden geçince uygun oluyo..

yalnız buğdaya-çeltiğe alternatif olması çok iddialı, onların yerini alması mümkün değil..
Evet doğru, içeriğinde gluten barındırmadığından, çölyak hastalarının kullanmasında bir sakınca yok.
Buğdaya,çeltiğe alternatif olması konusunda da, evet, bu biraz coğrafi bir durum, yani bizim ulkemizde buğdaya çeltiğe alternatif olacağını ben de düşünmüyorum, fakat tüketimi biz de hiç olmasa bile, dünya genelinde hafif bir doğrultuda artarak yükselse, ürünü ticari açıdan değerlendirilebilir seviyeye getirir. Tüketmediğimiz şeyleri de, pektabi de üretip piyasasına satabiliriz. ABD de bilinirlik oranının bu kadar yüksek olduğunu tahmin etmemiştim. Umarım tarımsal faaliyetlerde ürün çeşitliliği olarak, üzerinden ekmek yenilecek bir ürün olarak, çiftçimize faydası olur.
Endüstride yenilik, geleceği doğru okuyup, doğru fizibiliteler ile her zaman için kazandırmıştır, tarım için de pek farklı değil aslında bu. Umarım faydalı olur.
 
Katılım
14.12.2014
Mesajlar
386
Konum
İzmir
Ynt: Kinoa Yetiştiriciliği

AyTek2015 link=topic=81045.msg962364#msg962364 date=1422148286' Alıntı:
http://www.sanalmarket.com.tr/kweb/prview/28774343-33293-dimyat-gold-kuinoa-500-gr

burdaki fiyatina bakinca kilosu 43.80 TL. Vaybe 10 tl ye al 4 katina sat. üretici olmicaksin bu üründe komisyoncu ol kaymagini ye bence ;D
ABD nin en büyük (dünyanın da en büyük) perakende satış devi Walmartta satış fiyatı 400 gr.ı 40 USD, yani kilosu 200 TL gibi...
http://www.walmart.com/ip/Nature-s-Earthly-Choice-Premium-Whole-Grain-Quinoa-14-oz-Pack-of-6/17243269
 
Katılım
17.01.2015
Mesajlar
47
Konum
Ege Bölgesi
Ynt: Kinoa Yetiştiriciliği

sebazios link=topic=81045.msg962424#msg962424 date=1422184356' Alıntı:
Bizim merada yabanisi çıkıyo bunun tek tük. Koyunlar bile yemiyo :)
koyunlar agzının tadını biliyor demekki ;D

Madem bu kadar pahalıda neden kimse yetıstırmıyor? Anlasılan bırılerı tohumdan 2 kat daha zengin olacak. Kedidir o kedi :eek:
 
Katılım
14.12.2014
Mesajlar
386
Konum
İzmir
Ynt: Kinoa Yetiştiriciliği

sebazios link=topic=81045.msg962424#msg962424 date=1422184356' Alıntı:
Bizim merada yabanisi çıkıyo bunun tek tük. Koyunlar bile yemiyo :)
Amerikadaki koyunlar çok zenginmiş :) fakir koyunlar ağzının tadını bilmiyormuş :)
 
Katılım
14.12.2014
Mesajlar
386
Konum
İzmir
Ynt: Kinoa Yetiştiriciliği

AyTek2015 link=topic=81045.msg962441#msg962441 date=1422194590' Alıntı:
koyunlar agzının tadını biliyor demekki ;D

Madem bu kadar pahalıda neden kimse yetıstırmıyor? Anlasılan bırılerı tohumdan 2 kat daha zengin olacak. Kedidir o kedi :eek:
Tarımsal üretimde -bir çok şey- madem bu kadar ucuz (para etmiyor), neden hala herkes ekiyor? Bu sorunun cevabı senin sorunun cevabı ile aynı belki de...
 
Katılım
03.08.2008
Mesajlar
2,109
Konum
Konya
Ynt: Kinoa Yetiştiriciliği

salı mersinde olcam bi görüşeyim bora tarımla iklim şartları uygun olursa ben ekerim
 
Katılım
14.12.2014
Mesajlar
386
Konum
İzmir
Ynt: Kinoa Yetiştiriciliği

SEYİT link=topic=81045.msg962713#msg962713 date=1422226933' Alıntı:
salı mersinde olcam bi görüşeyim bora tarımla iklim şartları uygun olursa ben ekerim
görüşebildiniz mi ,merak ettim?
 
Katılım
27.04.2009
Mesajlar
31
Konum
Tekirdağ;
Herkese selamlar
Kinoa diye bir bitki varmış buğdayın yetiştiği her yerde yetişebiliyomuş ve fiyatı da insanı cezbedici seviyelerde imiş. Siz daha önce bu bitki hakkında bir şeyler duydunuz mu ? Etrafınızda kinoa yetiştiriciliği deneyen oldu mu ? Kinoa hakkında tüm bildiklerinizi paylaşırsanız sevirim. Belki bu sayede daha kârlı işler yapabiliriz. Yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
Katılım
23.07.2011
Mesajlar
2,437
Konum
ANKARA
Ynt: Kinoa Yetiştiriciliği

Abi bn 4 yil once filan denemistim 1000 m2 270 kilo verim aldim kuruda 2 tl ye satmistim ist bi firmaya havali mibzerle ekmistim biraz ugrastirici ot ilaci yapamamistim ilce tarimdakiler bilmiyordu ot tohumlarida karistigi icin ucuz gitti bir dahada ekmedim.Bicer isliyo gerekli elek ayari yapildiginda.
 


Üst Alt